Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «ΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ»

Η αυθαίρετη κατασκήνωση των No Border στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης έχει προκαλέσει την ενόχληση αλλά και τον προβληματισμό πολιτών, αρχών, φορέων και φυσικά της δημοτικής Αρχής.

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης στέκεται κριτικά απέναντι στα τεκταινόμενα του τελευταίου διαστήματος και τηρεί στάση σύνεσης. Γιατί αυτά που διακυβεύονται, πέρα βεβαίως από τη διαφύλαξη της δημόσιας-δημοτικής περιουσίας και της ομαλής καθημερινότητας των πολιτών που είναι εκ των ων ουκ άνευ, είναι από τη μια η προάσπιση της λογικής στη δημόσια σφαίρα, μακριά από το λαϊκισμό και τα φοβικά αντανακλαστικά, και από την άλλη η διατήρηση της ισορροπίας στην τοπική κοινωνία ώστε να διασφαλίζεται η ειρηνική συμβίωση όλων, χωρίς ξενοφοβικά και ρατσιστικά ξεσπάσματα.
Η κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για τις ζημιές στους χώρους του Δημαρχείου δεν βοηθάει σε τίποτα από τα παραπάνω, δεδομένου ότι οι «αλληλέγγυοι», παραμένουν άγνωστοι στις αρχές, καθώς αποχώρησαν αμέσως μετά την εμφάνιση της Αστυνομίας. Καλό είναι οι μηνύσεις να μην αξιοποιούνται ως επικοινωνιακό εργαλείο για τη δημιουργία – στρεβλών – εντυπώσεων ούτε ως εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης ή κομματικού οφέλους.
Επιπλέον, μόνο ως πολιτικό ατόπημα μπορεί να χαρακτηριστεί η ενημέρωση της Διοίκησης για την εν λόγω πρωτοβουλία μέσω δελτίων τύπου και των ΜΜΕ και η συνακόλουθη κριτική της επειδή δεν ανταποκρίθηκε. Επιβεβαιώνει, αντιθέτως, την πρόθεση για πρόκληση ενός επικοινωνιακού και μάλιστα χωρίς υπόβαθρου και αντικρίσματος γεγονότος.
Η δημοτική Αρχή εμμένει στην αντίληψη της ανοιχτής και φιλόξενης πόλης και στην καταδίκη κάθε πράξης που υποσκάπτει αυτές ακριβώς τις αρχές. Παραμένει προσανατολισμένη σε πολιτικές που ενισχύουν την ποιότητα ζωής και την ειρηνική συμβίωση των πολιτών. Τα υπόλοιπα είναι απλώς ένα παιχνίδι στο οποίο η παρούσα Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να εμπλακεί.
Η Διοίκηση καταδικάζει τις πράξεις των άγνωστων, την τρομοκράτηση των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων πολιτών και προχωρά στην αποκατάσταση των ζημιών, οι οποίες ευτυχώς ήταν περιορισμένης έκτασης, ενώ το κόστος τους, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανέρχεται στα 3.000 Ευρώ περίπου.