Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

81 ΤΟΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΜΠΡΑΓΚΑ (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)

ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ


   Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποδέχτηκε την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016, πολυμελή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, στο Δημαρχείο.
Η αποστολή βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να παραδώσει στον Δήμαρχο περί τους 81 τόνους τροφίμων μακράς διάρκειας, που συγκεντρώθηκαν στην Πορτογαλία μετά από την πρόσκληση που απηύθυνε η ομάδα ποδοσφαίρου της Μπράγκα, ώστε να διατεθούν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων της Βόρειας Ελλάδας.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της συνάντησης, η επόμενη πρωτοβουλία προς ανακούφιση των προσφύγων θα είναι η διοργάνωση ενός φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στις ομάδες της Μπράγκα και του ΠΑΟΚ, με τη σθεναρή υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο Γιάννης Μπουτάρης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στη συγκέντρωση των αγαθών και αναφερόμενος στην πόλη της Μπράγκα, υπενθύμισε ότι, όπως και η Θεσσαλονίκη, υπήρξε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, γεγονός που συνδέει τις δύο πόλεις με άρρηκτους δεσμούς. «Η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει ότι, παρά τα οικονομικά προβλήματα που βιώνει η Πορτογαλία όπως και η Ελλάδα, δεν υπολείπεται σε ανθρωπιστική συνείδηση και σε αλληλεγγύη. Αυτή η πρωτοβουλία μέσω του αθλητισμού, μέσω του ποδοσφαίρου, ενώνει τους ανθρώπους μέσα από την προσφορά βοήθειας στους συμπάσχοντες συνανθρώπους μας, κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».


Ό πως τόνισε στη διάρκεια της συνάντησης με την αντιπροσωπεία ο Δήμαρχος, οποιαδήποτε βοήθεια είναι πολύτιμη και ευπρόσδεκτη. «Στην περιοχή μας έχουμε περίπου 25.000 πρόσφυγες. Ως Δήμος έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να προσφέρουμε μια κεντρική αποθήκη για τη συγκέντρωση κάθε είδους ανθρωπιστικής βοήθειας – τροφίμων, ρούχων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης – αλλά επίσης αναλάβαμε την πρωτοβουλία να συντονίσουμε τις προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών να οργανώσει δραστηριότητες ώστε να περνούν οι πρόσφυγες δημιουργικά το χρόνο τους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα για να βρουν ένα πέρασμα στην Ευρώπη. Τώρα, όμως, έχουμε υποχρέωση ως πολιτεία να τους φιλοξενήσουμε και να έχουμε υπ’ όψιν ότι μπορεί να μείνουν μόνιμα εδώ. Έτσι, ως Δήμος έχουμε θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα REACT σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που αφορά την ενοικίαση διαμερισμάτων σε όλη την πόλη και τη φιλοξενία τους μέσω της αναδοχής, και μας απασχολεί το πώς θα ενσωματώσουμε στην τοπική κοινωνία τους πρόσφυγες που θα μείνουν στην περιοχή».
Ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε ανέκαθεν ένα λιμάνι για τους πρόσφυγες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη δεκαετία του 1990, όταν δέχτηκε ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Αλβανία. «Η πόλη επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό της ως ‘’προσφυγομάνα’’. Αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε σήμερα είναι ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, διότι η χώρα περνάει σοβαρότατη οικονομική κρίση και πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες και να προσκαλέσουμε ανθρώπους από παντού να βοηθήσουν τόσο την Ελλάδα όσο κυρίως τους πρόσφυγες που βιώνουν την τραγωδία να έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους και να έχουν χάσει τα πάντα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να τους βοηθήσουμε όλους» κατέληξε ο Δήμαρχος, ενημερώνοντας παράλληλα τους παρευρισκόμενους για την απόφαση της δημοτικής Αρχής να διαθέσει χώρο στα δημοτικά κοιμητήρια για την ταφή των μουσουλμάνων.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Γιάννη Μπουτάρη για την ιδιαίτερη συνεργασία που έχει μαζί του στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την προσφυγική κρίση. «Το ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον του Δημάρχου είναι και για μένα προσωπικά μια στήριξη σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ως Επίτροπος έχω κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο απλός Έλληνας είναι ένα παράδειγμα για όλους τους Ευρωπαίους. Σήμερα ευτυχώς έχουμε ένα ανάλογο παράδειγμα από την Πορτογαλία. Δεν μετράει μόνο το είδος της βοήθειας και το μέγεθός της, αλλά κυρίως ο συμβολισμός αυτής της πρωτοβουλίας. Και αυτός ο συμβολισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι φεύγουμε από τα λόγια και πάμε στις πράξεις και ο δεύτερος ότι αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η  βάση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε ακόμη στα συμπεράσματα που αποκόμισε μέχρι στιγμής από την επίσκεψή του και σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Αλεξάνδρεια και τα Γιαννιτσά. «Θεωρώ ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, με την βοήθεια των Ελληνικών Αρχών, αλλά και ανθρώπων εμπνευσμένων, όπως ο Γιάννης Μπουτάρης και με τη συνεισφορά της Ε.Ε. Όλοι μαζί έχουμε τη διάθεση, την πρόθεση αλλά την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε έτσι ώστε στην Ελλάδα το προσφυγικό ζήτημα να μην αποτελεί ντροπή. Και μέχρι τώρα νιώθω υπερήφανος για το πώς αντιδρά ο Ελληνικός λαός σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και πώς αγκαλιάζει τους πρόσφυγες. Είναι παράδειγμα προς μίμηση». 


Ο Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπράγκα, Antonio Rodrigues, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρέδωσε στον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη τα έγγραφα που συνοδεύουν την ανθρωπιστική βοήθεια που αναμένεται να φτάσει τις επόμενες ημέρες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι η ομάδα του ανέκαθεν επιθυμούσε να προχωρά σε πράξεις αλληλεγγύης. Ωστόσο για φέτος, που η προσφυγική κρίση πλήττει την Ευρώπη, αποφασίστηκε ότι θα ήταν απαραίτητο και πολύ σημαντικό να συνδράμει τους πρόσφυγες. «Ζητήσαμε από τους κατοίκους της πόλης να συμβάλλουν σε αυτό, κάτι που έκαναν, και σε συνεννόηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αποφασίσαμε να προσφέρουμε τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο κ. Rodrigues και συμπλήρωσε: «Ίσως η βοήθεια αυτή μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό του προσφυγικού ζητήματος. Όμως, είναι σημαντικό ότι αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως το ποδόσφαιρο μπορεί να ενώσει τον κόσμο και ότι εμείς που ασχολούμαστε μ’ αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα, εκμεταλλευόμενοι τη δημοφιλία του και προβάλλοντας τα πραγματικά προβλήματα προς τον κόσμο, αυτά που ξεπερνούν τις χώρες και τους λαούς και είναι παγκόσμια ζητήματα που αναζητούν λύσεις».
Την αντιπροσωπεία συνόδευσαν οι Ευρωβουλευτές, Θοδωρής Ζαγοράκης και José Manuel Fernandes, και εκπρόσωποι της ποδοσφαιρικής ομάδας και της πόλης της Μπράγκα. Στη συνάντηση παραβρέθηκε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, συνόδευσε τον κ. Στυλιανίδη και την αντιπροσωπεία στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά.