Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

«Έφυγε» ο Μοχάμεντ Άλι

Στο πένθος έχει βυθιστεί ο κόσμος της πυγμαχίας λόγω της είδησης ότι ο Μοχάμεντ Άλι, ο εμβληματικός μποξέρ με το μοναδικό αγωνιστικό στιλ, άφησε την τελευταία του πνοή, σε
ηλικία 74 ετών στο Φοίνιξ των ΗΠΑ.



Η κατάσταση του είχε επιδεινωθεί έπειτα από την εσπευσμένη εισαγωγή του στο νοσοκομείο τα ξημερώματα της Παρασκευής. Τις τελευταίες ώρες παρότι δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση από την οικογένεια του ή κάποιο ιατρικό ανακοινωθέν, τα δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ ανέφεραν πως η κατάσταση του ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, με τον θρύλο της πυγμαχίας να βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη. Την είδηση του θανάτου γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της οικογένειάς του. Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έπασχε από Πάρκινσον από το 1984.

«Έπειτα από μάχη 32 ετών με τη νόσο του Πάρκινσον, ο Μοχάμεντ Άλι πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Μπομπ Γκούνελ.


Μαχητής και έξω από το ρινγκ
O Μοχάμεντ Άλι (πραγματικό όνομα Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, Cassius Marcellus Clay, Jr, 17 Ιανουαρίου 1942) ήταν Αμερικανός πρώην πυγμάχος.


Αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φθάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 (Ρώμη). Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του 20ού αιώνα.


Ο τρόπος που πυγμαχούσε διακρινόταν για την ταχύτητα των κινήσεων του, τη δύναμη και την ευελιξία του. Μέσα από τον συχνά προκλητικό, αλαζονικό και αυθάδη χαρακτήρα του απέναντι στους αντιπάλους του απομακρύνθηκε από τα παραδοσιακά δεδομένα των αγώνων πυγμαχίας, ενώ ταυτόχρονα απασχόλησε την κοινή γνώμη για τις θέσεις του πάνω σε θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα, αποτελώντας σύμβολο διαμαρτυρίας.



Διαβάστε τη συνέχεια εδώ