Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΤΟ ΣΤΟΥΠΙ» Νέας Εφέσου, διοργάνωσε και φέτος με απόλυτη επιτυχία, τις Πασχαλινές εορταστικές εκδηλώσεις

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΤΟ ΣΤΟΥΠΙ» Νέας Εφέσου, διοργάνωσε και φέτος με απόλυτη επιτυχία, τις Πασχαλινές εορταστικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα, κατά την περίοδο της Μεγάλης
Εβδομάδας και της Διακαινησίμου στη Νέα Έφεσο.

Την Μεγάλη Παρασκευή, κατά την ακολουθία των Παθών, στον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου Νέας Εφέσου, η χορωδία ενηλίκων του συλλόγου, αποτελούμενη από δύο ξεχωριστούς χορούς, ανδρών και γυναικών, έψαλλε με ιδιαίτερη κατάνυξη τα Εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου.


Ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, τη Δευτέρα 2 Μαΐου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου, ο πολιτιστικός σύλλογος διοργάνωσε τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από καβαλάρηδες της περιοχής, οι οποίοι μετέφεραν την εικόνα για ευλογία στους δρόμους της Νέας Εφέσου.
Την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις με την αναβίωση του εθίμου της Τσουκνίδας, που πραγματοποιήθηκε στην κάτω πλατεία του χωριού τις απογευματινές ώρες. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, τα τέσσερα χορευτικά τμήματα του συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, ενώ το έθιμο της Τσουκνίδας αναβίωσε από το τμήμα ενηλίκων του συλλόγου, οι οποίοι χόρεψαν και τραγούδησαν τους αντίστοιχους με το έθιμο παραδοσιακούς τοπικούς χορούς, έχοντας ως ιδιαίτερο γνώρισμα ότι ο πρώτος ή η πρώτη του χορού κρατάει ένα μάτσο με τσουκνίδες.


Το έθιμο της τσουκνίδας φαίνεται ότι έχει άμεση σχέση με την περίοδο που η περιοχή ήταν σκλαβωμένη στους Οθωμανούς. Ένα μάτσο από τσουκνίδες, είχε γίνει την εποχή εκείνη το μέσον μέσα στο οποίο οι σκλαβωμένοι έλληνες αντάλλασσαν τα επαναστατικά τους μηνύματα με ασφάλεια. Το γεγονός ότι η ανταλλαγή αυτή των μηνυμάτων γίνονταν κατά τη διάρκεια ενός χορού, ενός γλεντιού, βοηθούσε αφάνταστα στο να μην υποψιάζονται τίποτα οι Τούρκοι. Μία άλλη εκδοχή αναφέρει επίσης ότι το μάτσο από τις τσουκνίδες χρησιμοποιούνταν από την πρώτη γυναίκα του χορού για να διώχνει τους επίδοξους μουσουλμάνους οι οποίοι προσπαθούσαν να παρενοχλήσουν τις ελληνίδες κοπέλες που χόρευαν.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κοινό γλέντι, συνοδεία δημοτικής ορχήστρας, ενώ στους επισήμους και σ’ όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν κόκκινα αυγά, τσουρέκι, χειροποίητα γλυκίσματα και πίτες, φτιαγμένα από τις κυρίες του χωριού, καθώς και άφθονο κρασί. Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Το Στουπί» κύριος Κατσαρέλας Χρήστος, ευχαρίστησε για την παρουσία τους όλους τους επισήμους, τα μέλη του συλλόγου και τους κατοίκους της περιοχής και ευχήθηκε κλίνοντας, οι Πασχαλινές εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν με υγεία και δύναμη και την επόμενη χρονιά.