Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Παρέμβαση του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη για αποζημιώσεις παραγωγών

Να βρεθεί επειγόντως τρόπος αποζημίωσης
των καταστροφών στα πυρηνόκαρπα

Ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης


Να εξευρεθεί τρόπος ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων της Πιερίας που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από φαινόμενα που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές, ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης.
Μετά από επιτόπιες επισκέψεις  και επαφές με τους παραγωγούς των πληγεισών περιοχών κι έπειτα από επίσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής απέστειλε υπόμνημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , στο οποίο αναφέρεται κατ΄ αρχήν στη συμβολή της δυναμικής καλλιέργειας των πυρηνόκαρπων (πάνω από 11.000 στρέμματα ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα και κεράσια) στην τοπική οικονομία  της Πιερίας , καθώς δε στηρίζει μόνο το εισόδημα ενός μεγάλου αριθμού παραγωγών και των οικογενειών τους, αλλά και έναν μεγάλο κύκλο εργασιών, μια σειρά εγχώριες οικονομικές δραστηριότητες , που ξεκινούν από βιοτεχνίες κατασκευής γεωργικών εργαλείων, χαρτοκιβωτίων μεταφοράς των προϊόντων, συνεταιρισμών τυποποίησης και εμπορίας και βιοτεχνιών κομποστοποίησης , καθώς  και εξαγωγικές δραστηριότητες (τα πιστοποιημένα κεράσια Ράχης φθάνουν σε όλη τη Ευρώπη, αλλά και στην Αυστραλία).
«Φέτος», σημειώνει ο βουλευτής, «όλη αυτή η παραγωγική-οικονομική  αλυσίδα έχει διαρραγεί, λόγω των καιρικών συνθηκών που κατέστρεψαν το σύνολο της παραγωγής των πυρηνόκαρπων. Ο ήπιος χειμώνας, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής , αλλά και οι έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας των δένδρων , τον Μάρτιο, που συνοδεύτηκαν από λασποβροχές, λόγω της μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, απέτρεψαν την καλή  γονιμοποίηση και συνέβαλλαν στη μερική  ακαρπία των δέντρων. Ό,τι απόμεινε το κατέστρεψαν πλήρως στη συνέχεια οι έντονες και συνεχείς  βροχοπτώσεις  του τελευταίου δεκαήμερου του Απριλίου, αλλά και η ανεμοθύελλα  (πάνω από 9 μποφόρ) που χτύπησε την περιοχή στις 25 και 26 Απριλίου. Την τραγική εικόνα των καταστροφών ήρθε να συμπληρώσει η αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, καθώς, παρά τις 2 αναγγελίες,  από τους δήμους και τους συνεταιρισμούς των παραγωγών, δεν έγινε κανένας έλεγχος, καταγραφή κι εκτίμηση των ζημιών».
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις όλων αυτών των συγκυριών  ο κ. Καστόρης  τις  χαρακτηρίζει «ολέθριες» καθώς, όπως επισημαίνει, εκατοντάδες παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια, μη μπορώντας να σηκώσουν το οικονομικό κόστος  και οι οικογένειές  τους θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της φτώχειας , αφού σε πολλές πληγείσες περιοχές (κεράσια Ράχης και Κολινδρού) η καλλιέργεια  πυρηνόκαρπων, συνιστά μονοκαλλιέργεια.
«Όλα τα παραπάνω καθιστούν εξαιρετικά αναγκαία και επείγουσα την ανάγκη να βρεθεί λύση», τονίζει, «καθώς σε μια κρίσιμη περίοδο, που η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου συνιστούν στοίχημα ζωής, δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη τους  και στην απόγνωση οι καλλιεργητές».
Τέλος, αναφερόμενος και στον κοινωνικό χαρακτήρα του μοναδικού δημόσιου γεωργοσφαλιστικού οργανισμού, του ΕΛΓΑ, εκ του οποίου απορρέει η υποχρέωση προστασίας και στήριξης του γεωργικού εισοδήματος των ασφαλισμένων του, ζητά να γίνει άμεσα εκτίμηση των καταστροφών και να δοθεί αποζημίωση στους παραγωγούς με βάση τους ασφαλιστικά καλυπτόμενους  από τον ΕΛΓΑ κινδύνους,  όπως  οι «υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις» και οι «ανεμοθύελλες», αλλά και τον υπαρκτό εδώ και χρόνια νέο σοβαρό κίνδυνο όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

Ζητά επίσης να δοθεί επειγόντως λύση στο πρόβλημα της αποχής των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, τέτοια που να συνάδει με τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του δημόσιου Οργανισμού και όχι με την απαξίωσή του.