Σκιαγραφώντας τη φιλοξενία του Τιμίου Ξύλου του Σταυρού του Χριστού μας στον Κολινδρό
του Δημητρίου Χλεμέ
Δ/ντή 2ου Δ. Σχ. Κολινδρού
Ο Κολινδρός τις προηγούμενες δεκαπέντε ημέρες (από 9 Μαΐου μέχρι και 22 Μαΐου 2016) είχε την ιδιαίτερη ευλογία και τιμή να φιλοξενήσει μέρος του Τιμίου Ξύλου του Σταυρού του Χριστού μας από τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων.
Το Τίμιο Ξύλο τοποθετήθηκε για προσκύνηση στον μεταβυζαντινό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κολινδρού, ένα πετρόκτιστο κτίσμα του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα. Ο ναός μέχρι το 1920 ήταν η έδρα της επισκοπής Κίτρους, η οποία αργότερα μεταφέρθηκε στην Κατερίνη. Η φθορά της στέγης του ναού και η άμεση ανάγκη επισκευής αποτέλεσε αφορμή αυτής της πρωτοβουλίας του επιχώριου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου να αιτηθεί στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ. Θεόφιλο τη μεταφορά του Τιμίου Ξύλου στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Κολινδρού.
Το γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα σημαντικό και πρωτόγνωρο για τα εκκλησιαστικά δεδομένα του τόπου μας. Ο Κολινδρός αποτέλεσε για το χρονικό αυτό διάστημα το ορθόδοξο πνευματικό επίκεντρο, όχι μόνο του Νομού Πιερίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Χιλιάδες προσκυνητές με τουριστικά λεωφορεία και με ιδιωτικά αυτοκίνητα οδήγησαν τα βήματά τους για να προσκυνήσουν το Τίμιο Ξύλο και να καταθέσουν την καρδιά και το φρόνημά τους στο Μακάριο ξύλο που βάσταξε το αγιασμένο σώμα του Χριστού μας. Πλήθος κατανυκτικών ιερών ακολουθιών με τη συμμετοχή του κλήρου της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος αλλά και ιεροψαλτών από διάφορες περιοχές, χάρισαν κατανυκτικές στιγμές στον τόπο μας.
Οι κάτοικοι του Κολινδρού αγκάλιασαν με θέρμη το Μοναδικό Επισκέπτη, άνδρες και γυναίκες της ενορίας του Αγίου Γεωργίου βοήθησαν ανιδιοτελώς στην όλη προετοιμασία, διοργάνωση και υλοποίηση του προσκυνήματος. Ανύστακτος φρουρός του προσκυνήματος, (μαζί με τον Αγιοταφίτη Διάκονο απεσταλμένο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων π. Χαράλαμπο), ο εφημέριος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Τιμαμόπουλος, βοηθούμενος και από τον εφημέριο της Αγίας Θεοδώρας Κολινδρού π. Χρήστο Παπαϊωάννου, αλλά και τον Κολινδρινό πρεσβύτερο π. Φιλάρετο Μπαϊράμη.
Ο Κολινδρός είχε όλες αυτές τις ημέρες μια πρωτόγνωρη κίνηση και επισκεψιμότητα, που βοήθησε σε πολλούς τομείς. Αρχικά στην προβολή, στην αναγνώριση της σπουδαίας εκκλησιαστικής κληρονομιάς και στην ανάδειξη σημαντικών κειμηλίων της πόλης αλλά και στην βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας ορισμένων επαγγελματιών. Επειδή το προσκύνημα συνέπεσε με την συγκομιδή των κερασιών, συνέβαλε και στην διαφήμιση των ήδη φημισμένων κολινδρινών κερασιών.
Η πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει την αναγκαιότητα αναζήτησης από όλους τους αρμόδιους, τρόπων περαιτέρω ανάδειξης της πολιτισμικής, εκκλησιαστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Κολινδρού αλλά και των τοπικών του προϊόντων.
Συμπερασματικά θα λέγαμε πως το γεγονός του προσκυνήματος του Τιμίου Ξύλου, θα καταγραφεί στη συλλογική μνήμη των κατοίκων του Κολινδρού αλλά και στη νεότερη εκκλησιαστική ιστορία του τόπου.