Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Άρθρο της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ-Μπέττυ Σκούφα, για τον Τουρισμό και τον αγροτουρισμό στην Πιερια

TOΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών αναμένεται και για το 2016.
Αυτό μέσα από τα πιο επίσημα και ειδήμονα χείλη του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κου Ανδρέα Ανδρεάδη. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον τουρισμό θα αυξηθούν κατά 800 εκατ. ευρώ στα 15 δισ. Ευρώ.
Το ερώτημα είναι αν και η Πιερία θα καρπωθεί κομμάτι από αυτή την άνοδο των τουριστικών αφίξεων. Ειδήμων προσωπικά δεν είμαι, αλλά πιστεύω πως η τουριστική κίνηση στο νομό μας έχει πρωτίστως να κάνει με την τουριστική του προβολή, μια προβολή την οποία πρέπει να επιδιώκουν και να επεξεργάζονται όλοι οι αρμόδιοι, υπουργείο, αντιπεριφέρεια και τουριστικοί φορείς του νομού καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μάλιστα  τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή προφανώς χρειάζονται και περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο θα προτείνω:
1.Άμεσα να γίνει η μεταφορά  των προσφύγων από την παραλιακή ζώνη όπως άλλωστε είναι και η απόφαση των Υπουργείων Άμυνας και Τουρισμού.
2.Εντατικοποίηση  προβολής της περιοχής μας σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία και με βοήθεια της πολιτείας, μιας και το πρόβλημα εντοπίζεται εκεί.
3. Άδειασμα της Ειδομένης επειδή ο τουρισμός μας είναι κατά βάση οδικός.
4. Ισομερής κατανομή προσφύγων και σε άλλες περιοχές της Β.Ελλάδας π.χ Χαλκιδική.
5. Εφαρμογή του μέτρου διπλασιασμού της διαμονής  με τον κοινωνικό  τουρισμό όπως εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα νησιά.
Πέρα όμως από τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν χρειάζεται και ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός. Σε αυτόν, κεντρικό ρόλο θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να παίζει ο στόχος της προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού. Για να αναπτυχθεί ο ποιοτικός τουρισμός στην Πιερία, θα πρέπει πρωτίστως να προβληθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Ποια είναι δηλαδή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πιερίας, για τα οποία αξίζει ή πρέπει να την επισκεφτεί κανείς? Για ποιους λόγους να επιλέξει την Πιερία έναντι των νησιών ή της Χαλκιδικής (φευ)?
Κι εδώ ερχόμαστε σε μια λέξη-κλειδί, την έννοια και την πολιτική του “αγροτουρισμού”.
Μια λέξη που ήταν in’ και τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Με χρηματοδότηση από προγράμματα όπως το Leader, δημιουργήθηκαν μονάδες αγροτουριστικές στο νομό μας, προσανατολισμένες κυρίως στην κατασκευή ξενώνων σε οικισμούς που δεν χαρακτηρίζονται καθαρά αγροτικοί (Π.Παντελεήμων, Λιτόχωρο, Ελατοχώρι).
Έτσι ο «αγροτουρισμός» ερμηνεύτηκε ως «οικοτουρισμός» και συνδυάστηκε με αναψυχή στη φύση και γευστικές δοκιμασίες τοπικών εδεσμάτων. Ουδεμία επαφή του αγροτουρίστα με την αγροτική παραγωγή, την έννοια και την εικόνα του αγροκτήματος, την in vivo’ και in situ’ γνωριμία με την αγροτική ζωή. Ούτε καν ο αέρας να μυρίζει αγροτιά, κτηνοτροφία, ούτε καν η θέαση αγροτικών εργαλείων είναι επιθυμητή και αρεστή.
Η Πιερία διαθέτει αγροτικά προϊόντα που θα μπορούσαν να αναδειχθούν μέσω του αγροτουρισμού, με κυρίαρχους, τα τελευταία χρόνια, το τσάι του Ολύμπου, την αμπελουργία και οινοποιία, την παραδοσιακή καλλιέργεια καπνού, την καλλιέργεια ακτινιδίων κλπ. Ο αγροτουρισμός θα έδινε μία ακόμη ώθηση στις ήδη προβαλλόμενες καλλιέργειες, δίνοντας αξία στο προϊόν. Αυτό άλλωστε δεν είναι και το ζητούμενο στον αγροτουρισμό; Να αναδειχθούν τα προϊόντα με τη συμμετοχή του επισκέπτη στην παραγωγική διαδικασία;
O μη –κατά τη γνώμη της γράφουσας πάντα- σωστά στοχευμένος σχεδιασμός αγροτουριστικών προγραμμάτων, δεν βαρύνει τους δικαιούχους που χρηματοδοτήθηκαν, αλλά τα ίδια τα προγράμματα που προώθησαν έναν «αστικού τύπου» αγροτουρισμό. Βαρύνει τους διαχειριστές του προγράμματος, από την πηγή του, την Ε.Ε. έως την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Έχοντας αναπτύξει και εξελίξει το τσάι και το κεράσι, το σταφύλι και το κρασί, τον καπνό, το ακτινίδιο και την χοιροτροφία στο νομό μας, θεωρώ ότι θα είμαστε αόμματοι και άστοχοι αν δεν γραπώσουμε την ευκαιρία για να αναδείξουμε κάτι το καινοτόμο, το πρωτοποριακό, που θα μας διαφοροποιήσει από τη μάζα του εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος.
Ο τουρισμός στην περιοχή μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί με πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις. Θρησκευτικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός, οικοτουρισμός. Επέλεξα σε αυτό το άρθρο να τονίσω μόνο μια, η οποία θεωρώ ότι δεν έχει τύχει της πρέπουσας προσοχής.

Μπέττυ Σκούφα

Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας