Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

«Νεολαία σε κίνηση» : πλασάρουν την εργασιακή σκλαβιά σαν εργασιακή απελευθέρωση

Το 53% των νέων στην Ευρώπη είναι «πρόθυμοι να εργαστούν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα», σύμφωνα με έρευνα του «ευρωβαρόμετρου» στο πλαίσιο της
στρατηγικής της Κομισιόν «Νεολαία σε κίνηση ».
Με λίγα λόγια, μεγάλο μέρος των νέων που δεν μπορούν να βρουν δουλειά στη χώρα είναι «πρόθυμοι» να μεταναστεύσουν για να δουλέψουν. Κι αυτό το ποσοστό καταγράφεται, όταν στη χώρα μας η ανεργία στους νέους από 15 έως 24 ετών, το Φλεβάρη του 2011, έφτανε σε ποσοστό 40,4%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 24 έως 34 ετών ήταν 19,9%, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Στην Ευρώπη των «27», η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών, το Φλεβάρη του 2011, ήταν στο 20,4%, σύμφωνα με τη «Γιούροστατ». Να σημειώσουμε πως στη «μέθοδο» της «Γιούροστατ» και των Στατιστικών Υπηρεσιών άνεργος δε θεωρείται όποιος έχει δουλέψει, έστω για μία ώρα, μια βδομάδα πριν από την καταγραφή της ανεργίας, συνεπώς τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα!
Ας θυμηθούμε, τώρα, τι είναι η στρατηγική «Νεολαία σε Κίνηση ». Πρόκειται για μια βασική πλευρά της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» της ΕΕ, με την οποία, μεταξύ άλλων, επιδιώκεται ΝΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ» μια μεγάλη μάζα εργαζομένων που θα αλλάζει επαγγέλματα και θα είναι «πρόθυμοι» να αναζητούν δουλειά από χώρα σε χώρα, δηλαδή θα «ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙ» συμβάσεις εργασίας πανευρωπαϊκά για να επιβιώσει. Γι' αυτό το λόγο και η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ αλλάζει χαρακτήρα και γίνεται ένα ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ, βεβαιώσεων, καταρτίσεων και επανακαταρτίσεων, ώστε οι αυριανοί εργαζόμενοι να είναι «ευέλικτοι» και να χρησιμοποιούνται ανάλογα με τα σχέδια του εκάστοτε εργοδότη, αλλά και να είναι «διαθέσιμοι» να αλλάξουν 6 και 7 δουλειές κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Το «πρόγραμμα αυτό» είναι το EURES (ευρωπαϊκές υπηρεσίες απασχόλησης), ένας μηχανισμός ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ. Ο «χρήστης» εργοδότης ή εργαζόμενος μπορεί να εγγραφεί σε αυτό και ...να βρει αυτό που θέλει.
. Στην ίδια ιστοσελίδα και στο πρόγραμμα που απευθύνεται στους εργοδότες, γίνεται φανερός ο στόχος όλου του μηχανισμού: «Το τμήμα αυτό είναι σχεδιασμένο για να ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ να βρουν τους κατάλληλους υποψηφίους που χρειάζονται και για να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας».
«Πολιτική μετανάστευσης εργατικού δυναμικού»
Οπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, η στρατηγική «Νεολαία σε Κίνηση », το EURES και μια σειρά άλλοι μηχανισμοί και σχέδια της ΕΕ δεν ενδιαφέρονται να προσφέρουν μια ...«συναρπαστική περιπέτεια» εργασίας στο εξωτερικό. Στο σχετικό κείμενο για τη «Νεολαία σε Κίνηση » στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» γινόταν σαφές πως πρέπει να «διευκολυνθεί» και να «προαχθεί» η«κινητικότητα εργασίας εντός της ΕΕ και να προσαρμόσει καλύτερα την προσφορά εργατικού δυναμικού στη ζήτηση», «να προωθηθεί μια διορατική και ολοκληρωμένη πολιτική μετανάστευσης εργατικού δυναμικού, που θα ανταποκρίνεται με ευέλικτο τρόπο στις ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ».
Η ΕΕ, ως καπιταλιστική ένωση, επιδιώκει με κάθε τρόπο να ξεπεραστεί η κρίση, προφανώς υπέρ των εργοδοτών, γι' αυτό και κάνει τα πάντα για να τους «ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ» «ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ» εργαζόμενους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Γι' αυτό και ενισχύει όχι μόνο την «κινητικότητα» των νέων εργαζομένων, αλλά και την κινητικότητα των σπουδαστών. Ετσι επιδιώκει, με διάφορα προγράμματα μαθητείας, πρακτικής κ.ά., να τους «αξιοποιήσει» ΓΙΑ ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ.  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ του ΚΚΕ