Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΔΕΥΑΚ: ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΙΛΥΟΣ (ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ) ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

  Σάββας Χιονίδης: «Πρόκειται για μία ασφαλή και περιβαλλοντικά αποδεκτή διαχείριση, που με τρόπο επωφελή, αξιοποιεί το συγκεκριμένο υλικό και ταυτόχρονα  προστατεύει το περιβάλλον»



Στη βελτίωση της αποδοτικότητας των εδαφών, της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και στην αύξηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών αναμένεται να συμβάλει η χρήση επεξεργασμένης ιλύος (λυματολάσπης), - προερχόμενης από επεξεργασία οικιακών και αστικών λυμάτων -  σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στην οποία προχώρησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Κατερίνης.
Ειδικότερα, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης (ΔΕΥΑΚ) εφάρμοσε πιλοτικά την αξιοποίηση ιλύος (ποσότητα 500 tn), από την ΕΕΛ (Βιολογικός), Κορινού και Κατερίνης, σε καλλιέργειες της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα εφαρμόστηκε σε οκτώ αδειοδοτημένα αγροτεμάχια καλλιέργειας βαμβακιού.
Η σχετική άδεια χρήσης επεξεργασμένης ιλύος σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, έγινε με βάση απόφαση της Π.Ε. Πιερίας και ενώ προηγήθηκε εποικοδομητική συνεργασία της ΔΕΥΑΚ με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας.
Η χρηματοδότηση του έργου σε ποσοστό 100% έγινε από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΚ.


Ασφαλής και περιβαλλοντικά αποδεκτή διαχείριση
 Όπως τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Η χρήση επεξεργασμένης ιλύος αποτελεί μία ασφαλή και περιβαλλοντικά αποδεκτή διαχείριση, με βάση τα οριζόμενα στην κοινοτική και εθνική νομοθεσία, ενώ εντάσσεται στις θετικές δράσεις, καθώς δεν δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα. Επιπλέον, η αξιοποίησή της μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό υλικό εμπλουτισμού του εδάφους, ενώ ιδιαίτερα θετική είναι η επίδρασή της, στην απόδοση των αγροτικών καλλιεργειών. Στόχος του έργου, είναι η προώθηση της διάθεσης της ιλύος των αστικών λυμάτων, με τρόπο επωφελή, που θα αξιοποιεί το υλικό αυτό,  αλλά και θα προστατεύει το περιβάλλον».


Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων
«Είναι μια διαδικασία, που την τρέχουμε εδώ και αρκετό καιρό. Είχαμε ετοιμάσει όλο το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα, λάβαμε την έγκριση για να διαθέσουμε την λυματολάσπη στους αγρούς, ενώ θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα και θα τα αξιοποιήσουμε περαιτέρω για τη διεύρυνση της εφαρμογής κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο» σημειώνει σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Φώτης Δρούγκας επισημαίνοντας παράλληλα, ότι: «Η αξιοποίηση της ιλύος αυξάνει την απόδοση των γεωργικών καλλιεργειών, τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα, που επιτυγχάνονται και με τη χρησιμοποίηση χημικών λιπασμάτων, ενώ συντελεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων».


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ - ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Οι απαραίτητες προϋποθέσεις και το νομικό πλαίσιο που διέπει τη γεωργική αξιοποίηση της ιλύος, περιγράφονται αναλυτικά στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο  «Μέθοδοι, όροι και περιορισμοί για την χρησιμοποίηση στη γεωργία της ιλύος που προέρχεται από επεξεργασία οικιακών και αστικών λυμάτων»
Οι κυριότερες από αυτές είναι:
§  Η παραγόμενη ιλύς να μην προέρχεται από επεξεργασμένα βιομηχανικά λύματα.
§  Οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στη βιολογική ιλύ να είναι μικρότερες των προβλεπόμενων ορίων.
§  Η ιλύς να υφίσταται την απαραίτητη σταθεροποίηση ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.


Η ιλύς των αστικών λυμάτων θεωρείται διεθνώς ως ένα άζωτο-φωσφορικό εδαφοβελτιωτικό, πλούσιο σε οργανική ουσία και βασικά συστατικά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της ιλύος σε οργανική ουσία η γεωργική χρησιμοποίησή της αυξάνει την περιεκτικότητα των εδαφών σε οργανική ουσία και συντελεί σημαντικά στην ισοσκέλιση του ισοζυγίου των χημικών ουσιών.



Γενικότερα, η χρησιμοποίηση της ιλύος στη γεωργία αποτελεί μία από τις πλέον ορθολογικές επιλογές, που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εδώ και λίγα χρόνια έχει τεθεί σε εφαρμογή και στην Ελλάδα (Λάρισα, Θράκη κ.α.) Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην ενθάρρυνση των παραγωγών, να χρησιμοποιήσουν γεωργικά την ιλύ, καθώς και στην απόκτηση εμπειρίας εφαρμογής στην πράξη της σχετικής νομοθεσίας.