Τέλος στην παρουσία των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας στα δημόσια νοσοκομεία επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας. Με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός,
και η οποία αποτελεί συνέχεια του άρθρου 97 του νόμου 4368/2016, που αφορά στο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, δίνεται εντολή να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στις υπηρεσίες καθαριότητας των νοσοκομείων. Ανάλογη οδηγία θα δοθεί και για τις υπηρεσίες σίτισης και φύλαξης.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα «απεξάρτησης» των δημόσιων νοσοκομείων από την εκχώρηση υποστηρικτικών λειτουργιών τους σε ιδιωτικά συνεργεία, ούτως ώστε να μπει ένα τέλος στον εργασιακό αδιέξοδο δρόμο στον οποίο οδήγησαν οι πολιτικές των παρελθουσών κυβερνήσεων, σταματώντας έτσι την εκμετάλλευση των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις, καταπατούν τα στοιχειώδη εργασιακά τους δικαιώματα, αντλώντας μεγάλα κέρδη από την υπερ-εκμετάλλευση του προσωπικού τους.
Μια κατάσταση κατά την οποία, ο εργασιακός «μεσαίωνας» και οι «συνθήκες γαλέρας» κάτω από τις οποίες εργαζόταν μέχρι και σήμερα, το προσωπικό των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας, ήταν η σκληρή πραγματικότητα αλλά και ένα «κοινό μυστικό» για τον χώρο των Νοσοκομείων. Η κατάσταση αυτή, διαιωνιζόταν, εδώ και είκοσι χρόνια, ενώ την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των αναθέσεων σε συνεργεία, είχε πολλαπλασιαστεί με γεωμετρική πρόοδο, ούτως ώστε να εξυπηρετεί τα πελατειακά συμφέροντα ΠΑΣΟΚ & ΝΔ. Με τις πολιτικές παρεμβάσεις των συγκεκριμένων κυβερνήσεων / συγκυβερνήσεων, παρέμεναν αμείωτα τα περιθώρια κέρδους των ιδιωτών επιχειρηματιών των συνεργείων, εις βάρος πάντα των εργαζομένων στο χώρο της καθαριότητας. Δεν ήταν άλλωστε, λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες όλα αυτά τα χρόνια, είχαν γίνει παράλληλα, πολλές καταγγελίες για κινήσεις τρομοκράτησης σε βάρος των εργαζόμενων και για συνθήκες φόβου που επικρατούσαν (ποιος ξεχνά άλλωστε την επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα;), αλλά και για περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εργαζόμενες/οι, υπέγραφαν «λευκά χαρτιά» και δεν τους δίνονταν τα νόμιμα ένσημά τους. Την ίδια στιγμή βέβαια, ήταν υπέρογκο και το τελικό δημόσιο κόστος, διότι στην ουσία το δημόσιο υπενοικίαζε το προσωπικό από εταιρείες, οι οποίες αφού «πλήρωναν» πενιχρά τις/τους εργαζόμενες/ους, έβαζαν τα υπόλοιπα στην τσέπη…
Ως εκ τούτου η απόφαση αυτή, είναι θέμα μείζονος σημασίας και στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος, από το να επεκταθεί σε όλο το δημόσιο. Παράλληλα όμως, από τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες του δημοσίου, θα πρέπει να καταγραφούν οι θέσεις για την κάλυψη του τομέα της καθαριότητας σε όλο το Δημόσιο και με βάση την οικονομική δυνατότητα της χώρας, να προκηρύσσονται και μόνιμες θέσεις προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, διαδικασία στην οποία θα πρέπει να προβλέπεται μοριοδότηση για όσες/όσους έχουν εργαστεί ως συμβασιούχες/οι στον συγκεκριμένο τομέα.
Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, Βουλεύτρια Πιερίας, ΣΥΡΙΖΑ