Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΜΕ ΠΙΕΡΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

   Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 πέρα από τα πολεμικά γεγονότα αποτέλεσε πεδίο έμπνευσης μουσουργών, ποιητών και ιστορικών που εξέφρασαν και σκιαγράφησαν την κορυφαία στιγμή του
Ελληνισμού με τη δημιουργική τους σύνθεση και γραφίδα.

  Επιλέγοντας αντιπροσωπευτικά μουσικά ακούσματα, ποιητικές αναφορές της εποχής και πολυποίκιλο οπτικοακουσικό υλικό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης οραματίστηκε, συνέδεσε και δημιούργησε με όλα αυτά τα στοιχεία ένα αξιόλογο αφιέρωμα που κινείται διαχρονικά από την προεπαναστατική Ελλάδα στο σήμερα.


  Με σημείο αναφοράς και κατευθυντήριο τίτλο «θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία» οι χορωδίες της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και η Δημοτική Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» παρουσίασαν το επετειακό μουσικό-λογοτεχνικό και ιστορικό αφιέρωμα το Σαββατόβραδο 26 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, τιμώντας με αυτό τον τρόπο το φετινό Πανελλήνιο εορτασμό της εθνικής παλιγγενεσίας. 


  Προλογίζοντας και παρουσιάζοντας την εκδήλωση ο Περικλής Χατζηγιάννης, επισήμανε: «Το αφιέρωμα που θα παρακολουθήσετε, φέρει τον  πάντα επίκαιρο και διαχρονικό τίτλο «θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία»,  εμπνευσμένο από την ωδή του ποιητή Ανδρέα Κάλβου. Πορεύεται ιστορικά από την προεπαναστατική Ελλάδα, από την εποχή του Ρήγα μέχρι το σήμερα.


 Συμμετέχουν τα χορωδιακά σχήματα: της Εταιρείας Πιερικών Μελετών – Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και της Δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», με τη συνοδεία ορχήστρας, τραγουδιστών και ποιητικού λόγου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη.
Μια σύντομη αναφορά στους δύο συλλόγους της Πιερίας.
Η Ε.Π.Μ. ο μακροβιότερος πνευματικός σύλλογος της Κατερίνης με εξήντα και δύο χρόνια διαδρομής στις τέχνες και τον πολιτισμό, προ διετίας τιμήθηκε για το πολυσήμαντο έργο της με το βραβείο της τάξης ηθικών και πολιτικών επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών.  Αναδεικνύει μέσα από την πληθώρα των τμημάτων της όλο το φάσμα της πολιτισμικής της δημιουργίας. Πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης που καταγράφει και τις άγνωστες πτυχές της Πιερικής ιστορίας είναι ο Γρηγόριος Μιτσοκάπας.
Η Δημοτική χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» με προσφορά στη μουσική τέχνη και παρουσία σε χορωδιακά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πορεύεται εδώ και πενήντα χρόνια με γνώμονα την καταγραφή, διάσωση και μετάδοση της Λιτοχωρίτικης μουσικής παράδοσης. Χαρακτηριστικό ότι οι Λιτοχωρίτες τραγουδούν και αυτοσχεδιάζουν μελωδίες και ρυθμούς που έφεραν και διέδωσαν οι ντόπιοι ναυτικοί από τα ταξίδια τους ανά τον κόσμο. Πρόεδρος του συλλόγου είναι η Αικατερίνη Σκρέτα.
Με την αποψινή μας συναυλία, τιμά η Πιερία, η γη του Ολύμπου και των Πιερίδων Μουσών, τον Πανελλήνιο εορτασμό της Ελληνικής επανάστασης του 1821.»


  Τις δύο χορωδίες με το μέχρι τώρα πλούσιο ρεπερτόριο, συνόδευσε πολυμελής ορχήστρα και οι τραγουδιστές Ζωή Ανδρικοπούλου, Γεώργιος Ανδρικόπουλος, Κέλλυ Καλαϊτζίδου, Δημήτριος Χωνός. Την επιμέλεια του οπτικοακουστικού υλικού είχε ο Δημήτριος Τσακνάκης, ενώ την τεχνική ο Αθανάσιος Μπατάλας.
  Στην παρουσίαση και τις απαγγελίες ήταν ο Περικλής Χατζηγιάννης.
  Στην καλλιτεχνική διεύθυνση του αφιερώματος ο μαέστρος, Ευθύμιος Μαυρίδης που μαζί με τους  προέδρους των δύο χορωδιών δέχθηκε τα συγχαρητήρια όσων τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, μεταξύ των οποίων των προέδρων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Έφης Μπάσδρα και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης Κωνσταντίνου Κορομπίλη, του προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Ναυτικού Σπυρίδωνος Περβαινά, κ.ά.