Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΔ ΑΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

         Στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάπλαση, αξιοποίηση και διαχείριση τμημάτων των δημοσίων ακινήτων του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν σήμερα ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., Γιώργος Τερζάκης και ο Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου Α.Ε., Στέργιος Πιτσιόρλας, σήμερα, Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016.
Ο Γιάννης Μπουτάρης  χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιδιαίτερα σημαντική για τη Θεσσαλονίκη, καθώς  μετά από δυο χρόνια συζητήσεων και διαβουλεύσεων με την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνει χώρα η πρώτη υπογραφή για το μεγαλύτερο κομμάτι της Νέας Παραλίας, ξεπερνώντας τα νομικά κωλύματα που υπήρχαν από το 2006 δεδομένου ότι το παραχωρητήριο εκείνης της εποχής δεν είχε επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και άρα ήταν εκκρεμές. «Έγινε πολλή και σημαντική δουλειά από όλους για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα και απομένει να τακτοποιηθεί νομικά η παραχώρηση χρήσης τριών ακόμη τμημάτων, από το Λευκό Πύργο έως τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, από το Μέγαρο Μουσικής έως τον όρμο Κελαρίου και το τμήμα πάνω από τη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, αλλά το σημαντικό είναι ότι έγινε η αρχή» ανέφερε ο Δήμαρχος, ευχαριστώντας τους επικεφαλής των δύο φορέων, για την προσπάθειά τους να αποδοθεί στην πόλη αυτό που δικαιωματικά της οφειλόταν.


Όπως τόνισε, ο Γιάννης Μπουτάρης, η δημοτική Αρχή εξακολουθεί τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, τόσο μέσω των σημαντικών ναυταθλητικών διοργανώσεων, όσο και με τις προσπάθειες για τη δημιουργία λιμενικού ταμείου και την ολοκλήρωση της παράκτιας συγκοινωνίας.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Α.Ε., Γιώργος Τερζάκης, αναφερόμενος στις από κοινού προσπάθειες να αποκατασταθούν τα νομικά κενά, επισήμανε ότι το τμήμα του κοινόχρηστου και κοινωφελή χώρου, αποδίδεται τόσο προς όφελος της πόλης, όσο και της εταιρίας. «Εξασφαλίσαμε προϋποθέσεις και όρους υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου που δεν υπήρχαν, χωρίς να επιβαρυνθεί η πόλη, ενώ προκειμένου να τακτοποιήσουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα που ανέφερε ο Δήμαρχος, θα συγκροτηθεί μια τριμελής επιτροπή η οποία άμεσα θα ξεκινήσει τη διαδικασία για να κάνουμε ότι καλύτερο και για την εταιρία και για την πόλη».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., Στέργιος Πιτσιόρλας,  με αφορμή τη σημερινή υπογραφή εκτίμησε ότι η αποκατάσταση των αυτονόητων και της κοινής λογικής είναι η προϋπόθεση για να συζητηθεί πολύ πιο ψύχραιμα και αποδοτικά το μεγάλο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. «Στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν περιέλθει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Είμαστε στη διαδικασία αξιοποίησης του λιμανιού, ολοκληρώνεται η διαδικασία για το αεροδρόμιο, συζητάμε για την αξιοποίηση της αγοράς Μοδιάνο και για μεγάλα ακίνητα στην περιοχή του αεροδρομίου. Συζητάμε ουσιαστικά για την προοπτική της πόλης στις επόμενες δεκαετίες. Στη σκέψη μας είναι να συγκαλέσουμε μια συνάντηση με όλους τους φορείς της πόλης, καθώς υπολογίζουμε στη συνεργασία με την κοινωνία, προκειμένου να δημιουργηθεί μια  προοπτική αξιοποίησης όλων όσα διαθέτουμε ως κράτος, για το καλό της ελληνικής οικονομίας. Ευελπιστώ ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια οριστική τακτοποίηση για τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα γίνει το μοντέλο για να επιλυθούν ανάλογα προβλήματα σε όλες τις πόλεις» κατέληξε ο κ. Πιτσιόρλας.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του Μνημονίου αναλαμβάνεται η υποχρέωση να παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, για χρονική περίοδο 49 ετών, τμήματα των δημοσίων ακινήτων με ΑΒΚ (Αριθμός Βιβλίου Καταγραφής) 168 και 2562 του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης, τα οποία περιλαμβάνονται στο ρυμοτομικό σχέδιο και εντάσσονται στα διοικητικά όρια του Δήμου.
Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο αφορά στο τμήμα του παραλιακού μετώπου από το ύψος όπου σήμερα βρίσκονται οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου έως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σκοπός της παραχώρησης είναι η ενιαία και ολοκληρωμένη αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών, η δυνατότητα για συντήρηση των υπαίθριων χώρων και των εγκαταστάσεων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και η ανάδειξη της δημόσιας περιουσίας.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορεί να χρησιμοποιεί, να εκμεταλλεύεται ή να εκμισθώνει προς τρίτους τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις εντός της προς παραχώρηση έκτασης, να συμπράττει με αυτούς για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των ακινήτων, να παραχωρεί τη χρήση τους με ή χωρίς αντάλλαγμα, ανάλογα με τη σκοπούμενη χρήση, ενώ προβλέπεται να αποδίδει στην ΕΤΑΔ Α.Ε. ποσοστό 20% επί των πάσης φύσεως εσόδων από εκμεταλλεύσεις εμπορικού ή επιχειρηματικού χαρακτήρα και εν γένει από την ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση των παραχωρούμενων ακινήτων.