Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ. ΟΜΙΛΗΤΗΣ Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΘΕΑΓΕΝΗΣ ΧΑΡΑΝΤΩΝΗΣ

  Ως εξαιρετικής ποιότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης κρίνεται η  ομιλία του Θεαγένη Χαραντώνη, μαθηματικού, μετεωρολόγου, τ. Υποδ/τή της Ε.Μ.Υ και καθηγητή της Σχολής
Ναυτικών Δοκίμων με θέμα: Καιρός: Ο καλός ο κακός και ο ακραίος, στην 11η εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού που σε συνεργασία και με τον Δήμο Πύδνας - Κολινδρού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6-3-2016, στη κατάμεστη αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού.


Ο εισηγητής ανέφερε ότι ορισμένα καιρικά φαινόμενα συνοδεύονται από υλικές απώλειες, από τραυματισμούς ακόμη και από ανθρώπινα θύματα. Στα καιρικά αυτά φαινόμενα που χαρακτηρίζονται σαν ακραία συγκαταλέγονται:οι τροπικοί κυκλώνες, οι ισχυρές καταιγίδες, οι ισχυροί ανεμοστρόβιλοι, οι καύσωνες και το πολικό ψύχος.


Αποτέλεσμα των καιρικών αυτών φαινομένων, όταν φθάνουν στην ακραία μορφή τους, είναι η εκδήλωση φυσικών καταστροφών στις περιοχές εμφάνισης–επικράτησής τους. Οι φυσικές καταστροφές προκαλούνται από πλημμύρες (λόγω ραγδαίων βροχοπτώσεων), κατολισθήσεις, θυελλώδεις ανέμους, πυρκαγιές (λόγω υψηλών θερμοκρασιών) κ.α.. Όμως και οι ακραίες τιμές της θερμοκρασίας και συγκεκριμένα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνας), ή το δριμύ ψύχος, προκαλούν καταστροφές ή ακόμη και θανάτους.


Ο ίδιος καιρός ενώ για ορισμένους μπορεί να είναι ευχάριστος και για μερικούς άλλους αδιάφορος, για κάποιους άλλους μπορεί να είναι από επικίνδυνος μέχρι καταστροφικός και να τον θεωρούν ακραίο. Αυτό «έχει να κάνει» με το επάγγελμα του καθενός και με την φάση των δραστηριοτήτων του όταν επικρατεί ο καιρός αυτός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια «αθώα» ψιχάλα που αν βρει (και όχι σπάνια βρίσκει) τα κεράσια στο κοκκίνισμα, μια μέρα πριν το μάζεμα, μπορεί να τα σκάσει και να «τα χάσουμε». Και ας μην ξεχνάμε ούτε τον Αίσωπο, τον μεγάλο μας παραμυθά, (με το παραμύθι το σχετικό με τον πατέρα που τις δυο κόρες του τις πάντρεψε με κεραμοποιό και με γεωργό και δεν ήξερε τι καιρό να ζητήσει από το Θεό), ούτε και τη λαϊκή σοφία που μας λέει πως «στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι».


Ένα καιρικό φαινόμενο χαρακτηρίζεται σαν ακραίο είτε από την έντασή του, είτε από την διάρκειά του ή τέλος και από την συχνότητα (επαν)εμφάνισής του.


Στο να χαρακτηριστεί σαν ακραίο ένα καιρικό φαινόμενο που εκδηλώθηκε σε κάποιο σημείο μια κάποια χρονική στιγμή-περίοδο και που προκάλεσε σημαντικές καταστροφές, σημαντικό παίζει ρόλο ο συνδυασμός των παραπάνω παραμέτρων (ένταση - διάρκεια – συχνότητα). Έτσι μια χιονόπτωση αργά την άνοιξη είναι ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, ειδικά αν συνοδευτεί με καταστροφές (πχ πάγωμα καλλιεργειών που «μπήκαν» στην ανθοφορία).Αντικειμενικά είναι πολύ δύσκολο να ορισθεί μία τιμή μεγέθους πάνω από την οποία ένα καιρικό φαινόμενο θα μπορεί να χαρακτηρίζεται σαν ακραίο και αυτό γιατί στο χαρακτηρισμό ενός φαινομένου σαν ακραίο συνηγορούν πολλοί παράγοντες.



Ο σύγχρονος άνθρωπος γίνεται μάρτυρας καταστροφικών φυσικών φαινομένων γιατί τυχαίνει να ενημερώνεται  για όλα σχεδόν τα παγκόσμια ζητήματα χάρη στην πλούσια και ποικίλη πληροφόρησή  του σε διεθνή κλίμακα.
   Τα διάφορα ενδιαφέροντα παραδείγματα που αναφέρθηκαν από τον ίδιο τον εισηγητή, σε συνδυασμό με τις πολλές φωτογραφίες και τα σχέδια  που προβλήθηκαν, καθώς και με τον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε στη συνέχεια με το ακροατήριο, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων.

Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για  την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 και ώρα 11.00' στην αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού με
      ΘΕΜΑ: Η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου της σύγχρονης ζωής. Κουβεντιάζοντας για την Πίεση, την Χοληστερίνη και το Ζάχαρο και                         ΟΜΙΛΗΤΗ: τον κ. Μιλτιάδη Παπαϊωακείμ. Συντονιστή  Δ-ντή ΕΣΥ, Διευθυντή Τμήματος Παθολογίας,  Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.  Εμπειρογνώμονα του βιο- ιατρικού κλάδου στην Ευρωπαϊκή Γραμματεία για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση (EACEA), Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Βρυξέλλες).