Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Η αυξημένη φορολογία διώχνει τους επενδυτές

Την ανάγκη άμεσου σχεδιασμού ενός δυναμικού αναπτυξιακού προγράμματος επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Μαΐλλης σε συνέντευξη του στην EurActiv.gr.

Τονίζοντας ότι καμία κυβέρνηση δεν εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την ύφεση, καλεί για την τάχιστη υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Όμως η λήψη δημοσιονομικών μέτρων δεν σημαίνει απαραιτήτως και αύξηση της φορολογίας, όπως υπογραμμίζει, ενώ διερωτάται γιατί τα αυτονόητα πρέπει να αποτυπώνονται σε ένα Μνημόνιο.
«Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται, μετά από 7 χρόνια κρίσης, εγκλωβισμένη στον φαύλο κύκλο των μνημονίων. Δυστυχώς, η κοινωνία μας, όπως και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν κατανοήσει ή δεν θέλουν να παραδεχθούν τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Ως εκ τούτου, καμία κυβέρνηση δεν εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο – υλοποιήσιμο σχέδιο εξόδου της χώρας από την ύφεση», υπογραμμίζει ο κ. Μαΐλλης .
Σύμφωνα με τον ίδιο, η  Ελλάδα χρειάζεται, άμεσα, το σχεδιασμό ενός δυναμικού αναπτυξιακού προγράμματος. Αυτό πρέπει να επικεντρώνεται στην αποκατάσταση του παραγωγικού ιστού, σε νέα επενδυτικά κεφάλαια προερχόμενα κυρίως από το εξωτερικό, αλλά και στην προοπτική της παραγωγής ανταγωνιστικών προϊόντων, τα οποία να στοχεύουν στο εξωτερικό.
Συνδυασμός μεταρρυθμίσεων-ιδιωτικοποιήσεων
Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να υλοποιηθούν το ταχύτερο. Όμως, τα δημοσιονομικά μέτρα δεν θα πρέπει να στηρίζονται μόνο στην αύξηση της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων,  όπως υπογραμμίζει, καθώς το μόνο που πετυχαίνουν είναι να χαλούν το κλίμα στην αγορά, να διώχνουν επενδυτές, να προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση, να σκοτώνουν την ανάπτυξη και, φυσικά, να επιδρούν αρνητικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όσον αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον κ. Μαΐλλη, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και τη διασφάλιση της διαφάνειας στις συναλλαγές. Επίσης ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου τάσσεται υπέρ της κατάργησης του «γρηγορόσημου», του περιορισμού της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων στα δικαστήρια, αλλά και την αναμόρφωση των δομών του δημοσίου ώστε να καταστεί πιο παραγωγικό.
«Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προκειμένου να πράξουμε τα αυτονόητα, θα πρέπει να τα αποτυπώσουμε σε μια μνημονιακή σύμβαση. Αν μάλιστα υλοποιούσαμε μόνοι μας όλα τα προαναφερόμενα, είναι βέβαιο ότι η χώρα θα είχε εξέλθει της ύφεσης δίχως τη βοήθεια κανενός», καταλήγει με νόημα.
Δημιουργία «εγχειριδίου επιχειρηματικότητας»
Ερωτηθείς για τις δράσεις του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο της εξάμηνης προεδρίας του στην Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων,  ο κ. Μαΐλλης εξέφρασε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία θα λάβουν μέρος παράγοντες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Εκεί θεσμικοί εκπρόσωποι της ελληνικής οικονομίας θα παρουσιάσουν αναπτυξιακά επιτεύγματα (best practices) σε υποψήφιους επενδυτές.
Επίσης,  βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας μιας ακόμη εκδήλωσης, αυτή τη φορά στην Ελλάδα, στην οποία έχει προσκληθεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπου θα παρουσιαστεί το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας. Θα ακολουθήσει ένας ανοιχτός διάλογος με τις επιχειρήσεις -μέλη των έξι ευρωπαϊκών διμερών φορέων- για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη στήριξη του ελληνικού επιχειρείν.
Επιπλέον, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων σχεδιάζει τη δημιουργία ενός «εγχειριδίου επιχειρηματικότητας». Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνουν στον εξαγωγικό και επενδυτικό τομέα οι έξι χώρες, που εκπροσωπούνται από τα Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια και μετέχουν στην Ένωση  Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ