Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Προστασία 18 μηνών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ασπίδα προστασίας υψώνει η Δικαιοσύνη για όσους βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική αδυναμία, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τον ν. 4336/15, που τον
περασμένο Αύγουστο συμπλήρωσε τη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Η πρώτη σχετική δικαστική απόφαση που έρχεται από την περιφέρεια, κάνοντας δεκτή αίτηση άνεργης και με ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία, «παγώνει» για ενάμιση χρόνο την πληρωμή χρέους σχεδόν 20.000 ευρώ από τραπεζικό δάνειο που χορηγήθηκε προ 8ετίας, επιτρέποντας μάλιστα να διαγραφεί τότε η οφειλή, εφόσον δεν αλλάξουν στο μεταξύ τα περιουσιακά δεδομένα της δανειολήπτριας.
Ταυτόχρονα σύμφωνα με δημοσιεύμα της εφημερίδας «Έθνος», με υπουργική απόφαση ξαναπροσδιορίστηκαν πάντως οι αμοιβές των δικαστικών επιμελητών για επιδόσεις δικογράφων και εγγράφων για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, που θα ξεκινήσουν εναντίον πιο εύρωστων ή λιγότερο αδύναμων οικονομικά, μόλις λήξει η αποχή συμβολαιογράφων και δικηγόρων που κρατούν προς το παρόν «παγωμένους» τους πλειστηριασμούς.
Την πρώτη πανελλαδικά δικαστική απόφαση υπέρ οικονομικά αδύναμου με βάση τις διαδικασίες του ν. 4336/15 (συμπληρωματικού του νόμου Κατσέλη) εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αγρινίου. Εφαρμόζοντας προστατευτικές διατάξεις της νέας νομοθεσίας δέχθηκε, παρά τις αντιρρήσεις της τράπεζας, ότι πρέπει να διατάξει προσωρινή απαλλαγή δανειολήπτριας από τα χρέη της για 18 μήνες, αφήνοντας ανοικτή την προοπτική οριστικής απαλλαγής (διαγραφή της οφειλής) εφόσον εξακολουθήσει η ίδια οικονομική δυσπραγία. Το Ειρηνοδικείο Αγρινίου κάνοντας δεκτή αίτηση που υπέβαλε η δικηγόρος της δανειολήπτριας, Π. Τζίντζιρα, έκρινε ότι μπορεί να «παγώσει» τραπεζική οφειλή για ενάμιση χρόνο και μετά να διαγραφεί εφόσον ο δανειολήπτης χρωστά έως 20.000 ευρώ, έχει μηδενικό εισόδημα ως άνεργος, περιουσιακά στοιχεία έως 1.000 ευρώ, δεν έχει άλλους πιστωτές με εμπράγματη ασφάλεια (υποθήκη κ.λπ.) και θεωρείται «συνεργάσιμος» κατά τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση 45χρονη που επί 12ετία εκμεταλλευόταν περίπτερο το έκλεισε στα τέλη του 2010 λόγω κρίσης, παραμένοντας έκτοτε άνεργη, εγγεγραμμένη στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ επί 5ετία, χωρίς να παίρνει επίδομα ανεργίας. Κατοικώντας (ως άγαμη) με τους γονείς της, είχε πάρει το 2008 καταναλωτικό δάνειο που σήμερα έφθασε τα 19.648 ευρώ. Το μόνο περιουσιακό στοιχείο της είναι ένα αυτοκινητάκι 900 κυβικών, 28 ετών, εμπορικής αξίας 100 ευρώ ή 55 ευρώ αν πουληθεί για «παλιοσίδερα». Οι μοναδικές τραπεζικές καταθέσεις ανέρχονται σε 630 ευρώ από συνταξιοδοτικό λογαριασμό του πατέρα της, όπου είναι συνδικαιούχος, ενώ έχει μηδενικό εισόδημα.
Το Ειρηνοδικείο διέταξε τη 18μηνη απαλλαγή από το χρέος, με την επιφύλαξη της νομοθεσίας περί καταδολίευσης δανειστών (αν, δηλαδή, έχουν τυχόν μεταβιβαστεί περιουσιακά στοιχεία σε άλλους), επιβάλλοντας παράλληλα στη δανειολήπτρια την υποχρέωση να ενημερώσει το δικαστήριο εάν αλλάξει κάτι στην περιουσιακή της κατάσταση.
Με νέα υπουργική απόφαση προβλέπεται ως αμοιβή των δικαστικών επιμελητών ποσό 300 ευρώ για τη σύνταξη κάθε αποσπάσματος κατασχετήριας έκθεσης αρχικού ή επαναληπτικού πλειστηριασμού και 660 ευρώ για την ενέργεια αναγκαστικής ή συντηρητικής κατάσχεσης.
Αν με την ίδια έκθεση κατάσχονται πάνω από 1 ακίνητα, πλοία ή αεροσκάφη, ο δικαστικός επιμελητής δικαιούται το μισό της αμοιβής των 660 ευρώ από το 2ο έως και το 4ο ακίνητο, το 1/3 της αμοιβής από το 5ο έως και το 10ο ακίνητο, το 1/4 από το 11ο ακίνητο και άνω. Αν η αναγκαστική εκτέλεση αφορά αποβολή, αφαίρεση, εγκατάσταση, προσωπική κράτηση, απογραφή κινητών κ.λπ. η αμοιβή είναι 300 ευρώ και προσαυξάνεται ανάλογα με τις εμφανιζόμενες δυσχέρειες.
Για έρευνα σε βιβλία μεταγραφών, υποθηκών, κατασχέσεων κ.λπ. προς αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων (εκείνου εναντίον του οποίου στρέφεται η εκτέλεση) η αμοιβή είναι 30 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ημέρα που διαρκεί η εκτέλεση οφείλεται αμοιβή 60 ευρώ, ενώ για εκτέλεση ή επίδοση που γίνεται νύχτα ή Κυριακή κ.λπ. η αμοιβή προσαυξάνεται κατά 75%.
Επιδόσεις δικογράφων ή εγγράφων αμείβονται με 35 ευρώ για απόσταση έως 12 χλμ., με 55 ευρώ από 12-32 χλμ., με 73 ευρώ από 32-62 χλμ., με 95 ευρώ πάνω από 62 χλμ. Η τελευταία αμοιβή ισχύει και για επιδόσεις σε νησιά (ή σε διαφορετικό νησί από το γραφείο του επιμελητή), εκτός από τη Σαλαμίνα, όπου ισχύει αμοιβή 55 ευρώ.

http://www.dikaiologitika.gr