Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Ο Κα(η)μένος και ο δαφνοστεφανωμένος -περήφανος τσολιάς που καλείται να φυλάει μετανάστες!!!

Μεταναστευτικό: Τι κρύβεται πίσω από το προπέτασμα καπνού της επιστράτευσης των Ενόπλων Δυνάμεων

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στο έργο: «Μουζάλας εναντίον Καμμένου» για το Μεταναστευτικό. Κατέληξε με σύσκεψη, το Σάββατο, στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η βαρυσήμαντη ανακοίνωση ότι τώρα μπαίνει στον χορό το βαρύ πυροβολικό της χώρας, οι … Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή η εβδομάδα (και ο μήνας) ξεκίνησε με την υπερπαραγωγή, «Ένας Καμμένος να βάλει τάξη», και τον Επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, να εκθειάζει, ευρισκόμενος στην Αθήνα, τον πρωθυπουργό διότι ενεργοποιούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Όλα αυτά γίνονται, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι στοχοποιημένη για τις καθυστερήσεις της στη δημιουργία των Hotspots, και απειλείται με εκδίωξη από τη Ζώνη Σένγκεν. Πέραν των τρομερών ευθυνών των Ευρωπαίων «εταίρων» μας, και της απίστευτης υποκρισίας τους στο Μεταναστευτικό, και πολύ περισσότερο της απαράδεκτα ελαστικής στάσης τους απέναντι στην Τουρκία -θέματα τα οποία είναι ίσως τα σοβαρότερα, πλην όμως δεν θα ασχοληθούμε σε τούτο το κείμενο- εύλογα γεννάται το ερώτημα: Δηλαδή, μετά από έξι μήνες μεταναστευτικό – προσφυγικό τσουνάμι, τώρα ξύπνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να ενεργοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις; Και γιατί, εν τέλει, χρειαζόταν όλο αυτό το ενδοκυβερνητικό «ξεκατίνιασμα» την προηγούμενη εβδομάδα, και οι επιθέσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής εναντίον του υπουργού Άμυνας, για να έλθει ο πρωθυπουργός και να αποφασίσει τα αυτονόητα: Ότι, δηλαδή, όπως έκανε και ο στρατός της Γερμανίας, όταν η χώρα δέχτηκε το τεράστιο κύμα προσφύγων, και έστησε όλους τους καταυλισμούς, το ίδιο έπρεπε να κάνει και εδώ ο ελληνικός στρατός.
Όπως είναι γνωστό, ο Γιώργος Μουζάλας, θεωρούμενος ως εκ των «εμπίστων» του κ.Τσίπρα, είπε: «Ο κ.Καμμένος κάνει ό,τι κάνουν όλοι. Δίνει λίγο λιγότερο απ’ ό,τι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο, αυτό κάνουν και οι Δήμαρχοι». Ε, τι άλλο έπρεπε να πει κανείς, για να υποβαθμίσει έναν υπουργό Άμυνας σε επίπεδο … Δημάρχου; Να σημειωθεί πως η «κόντρα» Μουζάλα – Καμμένου δεν είναι καινούργια. Κατά πληροφορίες, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, και μάλιστα τον προηγούμενο Δεκέμβριο, χρειάστηκε και πάλι η «παρέμβαση» Τσίπρα. Και τότε, ο πρωθυπουργός φέρεται να είχε συγκαλέσει σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, όπου είχε ληφθεί η απόφαση για πιο ενεργό συμμετοχή των ΕΔ. Ο κ.Μουζάλας, μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είχε απειλήσει σε αυτή τη σύσκεψη με παραίτηση εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο. Ιδιαίτερη ενεργοποίηση των ΕΔ, βέβαια, ουδέποτε υπήρξε. Ευθύνη, που τώρα επέρριψαν στον Π.Καμμένο.
Επικοινωνιακά τεχνάσματα
Τελικώς, όλο αυτό το προσκήνιο και παρασκήνιο της προηγούμενης και αυτής της εβδομάδας, οφείλεται σε ουσιαστική ενδοκυβερνητική κόντρα ή πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα με παραλήπτες το εσωτερικό της χώρας, το οποίο βρίσκεται σε αναταραχή εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων (και το Ασφαλιστικό), αλλά και τους Ευρωπαίους; Δίχως να σημαίνει ότι είναι όλα ρόδινα στις σχέσεις μεγάρου Μαξίμου με τον Πάνο Καμμένο, σίγουρα, προς το παρόν, οι δυο πλευρές επ’ ουδενί προτίθενται να σπάσουν την κυβερνητική συμμαχία τους.
Η απάντηση, λοιπόν, είναι ότι πρόκειται περισσότερο για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, και για εσωτερική κατανάλωση, αλλά κυρίως για να κλείσουν πολλά στόματα στην ΕΕ που φωνασκούν για να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Σένγκεν. Στην πραγματικότητα, όπως οι Ευρωπαίοι κοροϊδεύουν και την Ελλάδα και τον εαυτό τους, για το Μεταναστευτικό, το ίδιο κάνει και η Ελλάδα. Τι κάνει έως τώρα η κυβέρνηση; Απλά, αφήνει όσο το δυνατόν περισσότερους μετανάστες να περάσουν από το έδαφος της χώρας μας, να φύγουν από εδώ και να μην εγκλωβιστούν εντός.
Ακριβώς το ίδιο, άλλωστε, είχε πράξει και η Ιταλία τα προηγούμενα χρόνια. Υποστήριζε ότι είχε φτιάξει και λειτουργούσε Hotspots (και πράγματι είχε κάποια), αλλά επί της ουσίας έκανε τα στραβά μάτια, και έτσι, εν μια νυκτί οι μετανάστες – πρόσφυγες βρίσκονταν στα σύνορα Ιταλίας – Αυστρίας, κ.ο.κ. Μάλιστα, ο αριθμός των μεταναστών προς Ιταλία, αν και πολύ μεγάλος, σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτόν προς την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, αυτό κάνει η Ελλάδα από πέρυσι το Μάρτιο, οπότε άρχισε να εκδηλώνεται το προσφυγικό τσουνάμι. Γι’ αυτό, εξάλλου, προχώρησε την υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής Hotspot με ρυθμούς χελώνας. Έτσι, καλυπτόταν έως τώρα και η –εξίσου με ρυθμούς χελώνας- δραστηριότητα του υπουργείου Άμυνας.
… Και η ουσία
Τώρα, όμως, τα πράγματα αλλάζουν, ως όλα δείχνουν, και η Ελλάδα στριμώχνεται. Κι’ αυτό, διότι στην κύρια χώρα υποδοχής, τη Γερμανία, υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για τον μεγάλο αριθμό μεταναστών – προσφύγων (πάνω από ένα εκατομμύριο, λέγεται), όπως το ίδιο και στις περισσότερες χώρες προορισμού. Επίσης, σε σειρά χωρών στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη «ξεφυτρώνουν» ο ένας μετά τον άλλον φράχτες, ενώ συνολικά σε όλη την Ευρώπη αρνούνται να πάρουν μετανάστες ή γενικότερα εκδηλώνεται ένα σχεδόν εχθρικό κλίμα απέναντί τους. Ταυτόχρονα, όμως, παρά τον χειμωνιάτικο καιρό, συνεχίζεται σχεδόν με αμείωτη ένταση το πέρασμά τους από την Τουρκία στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον, αφού η Τουρκία, αφού δεν πιέζεται ιδιαίτερα, κάνει τα πάντα για να ξεφορτωθεί μια ώρα αρχύτερα όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες από το έδαφός της. Άρα, στο εξής, είναι εμφανέστατος ο κίνδυνος εγκλωβισμού τους στη χώρα μας.
Έτσι, η Ελλάδα πιέζεται τώρα για να εφαρμόσει το βρυξελιώτικο «πλαν Β». Ποιο είναι αυτό; Να γίνει ακριβώς μια τεράστια αποθήκη ψυχών. Θα πρέπει, λοιπόν, να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις και Hotspots χωρητικότητας τουλάχιστον 50.000 ατόμων. Αυτό καλούνται να υλοποιήσουν τώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις. Και γι’ αυτό έγινε η σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο. Για να αποφασίσει την πρώτη φάση του σχεδίου που υποχρεώνουν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα να εφαρμόσει. Κι’ αυτό, υπό την απειλή της εξόδου της από τη συμφωνία Σένγκεν, άσχετα αν στην πραγματικότητα ουδεμία σοβαρή χώρα στην Ευρώπη θέλει κάτι τέτοιο. Που θα φτάσει αυτό; Άγνωστο. Οι σχεδιασμοί έχουν ως στόχο τη δημιουργία εγκαταστάσεων για 50.000 άτομα, αλλά, όπως είναι γνωστό, γίνονται εκτιμήσεις για εγκλωβισμό ίσως και 400.000 ατόμων. Εδώ θα γίνεται η «διαλογή» τους, και άλλοι (π.χ. από Βόρειο Αφρική) θα παίρνουν το αεροπορικό εισιτήριο για τη χώρα τους, άλλοι θα γυρίζουν στον Τουρκία, εάν βέβαια υποχρεωθεί η χώρα να τιμήσει την υπογραφή της με την ΕΕ για επανεισδοχή μεταναστών, και κάποιοι τέλος θα μείνουν εδώ.
Πολλά από αυτά, για να γίνουν γρήγορα, καλούνται να τα υλοποιήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Κι’ αυτό, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός τους είναι δραματικά κουτσουρεμένος, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν λεφτά ούτε καν για ανταλλακτικά οπλικών συστημάτων. Ας ελπίσουμε ότι θα τα πληρώσει η ΕΕ όλα αυτά, όπως προβλέπεται άλλωστε. Πάντως, μείζον ερώτημα, το οποίο, έως τώρα δεν έχει διευκρινιστεί, είναι εάν οι «εταίροι» μας θα πιέσουν περαιτέρω και για τη φύλαξη των συνόρων, με τη Frontex σε ρόλο ευρω-χωροφύλακα, ή ακόμα χειρότερα με κοινές περιπολίες με την Τουρκία.
Στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου στο μέγαρο Μαξίμου, όπου πήραν μέρος οι υπουργοί Άμυνας, Π. Καμμένος, Επικρατείας, Α. Φλαμπουράρης, και Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, και οι αναπληρωτές υπουργοί, Δημόσιας Τάξης, Δ. Τόσκας, Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, Άμυνας, Δ. Βίτσας, και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ν.Ξυδάκης, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο Άμυνας θα «ετοιμάσει όλα τα Ηotspots εντός των επόμενων δύο εβδομάδων», θα «παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου (Θεσσαλονίκη) και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp)», και θα τα παραδώσει έτοιμα προς λειτουργία εγκαίρως. Να σημειωθεί ότι κέντρα υποδοχής (Hotspots) πρέπει να φτιαχτούν σε πέντε νησιά (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο), και τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.
Κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, «κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει». Μετά από όλα αυτά, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι αυτή η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση, να ενεργοποιηθεί και το κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων για την κατασκευή των Ηotspots, είναι πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη (που, στην «κηπουρική»;).
Μεγάλες μπίζνες
Στο μεταξύ, η μεγάλη μπίζνα του Μεταναστευτικού καλά κρατεί. Και, σίγουρα, κάποιοι βγάζουν πάρα μα πάρα πολλά λεφτά, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του λαουτζίκου στενάζει κάτω από τα φορομπηχτικά μέτρα της «πρώτης φορά Αριστεράς». Σύμφωνα με απλούς, σχεδόν μπακαλίστικους υπολογισμούς, οι μετανάστες – πρόσφυγες, για να φτάσουν από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τα βόρεια σύνορά μας, θα ξοδέψουν για μετακίνηση, φαγητό, και διαμονή τους (εννοείται ότι θα τους υπερεκμεταλλευτούν), από μερικές εκατοντάδες έως και τουλάχιστον χίλια ευρώ. Εφόσον, μάλιστα, είναι μια τετραμελής οικογένεια, πολύ περισσότερα. Αν ληφθεί υπόψιν ότι έχει μπει στη χώρα μας πάνω από ενάμιση εκατομμύριο, τότε τα λεφτά που μένουν εδώ ξεπερνούν το δισεκατομμύριο ή, εν πάση περιπτώσει, είναι κάπου εκεί.
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα κονδύλια που διατίθενται για τα χιλιάδες πλέον μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που πλημμυρίζουν τα νησιά, για την ενίσχυση του προσωπικού των εμπλεκομένων διεθνών Οργανισμών με το Μεταναστευτικό, τα χρήματα για τα κοντέϊνερ για τα Hotspots και τα υπόλοιπα κέντρα, για τις εργολαβίες και τις κατασκευές, για τις μερίδες του φαγητού, για τις μεταφορές με καράβια, από τα νησιά στην Αθήνα, για τις μεταφορές με λεωφορεία, από την Αθήνα στα Βόρεια σύνορά μας, κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, πρόκειται για μια «φάμπρικα» ίσως αρκετών δισεκατομμυρίων που μένουν στη χώρα. Σε μια περίοδο, μάλιστα, απόλυτης «ξηρασίας» σε ρευστό, εν μέσω –ακόμα- capital controls, και χωρίς να έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, που θα εισφέρει χρήμα.
Ιδιαίτερα τυχεροί θα πρέπει να νοιώθουν οι πλοιοκτήτες της ακτοπλοΐας, οι οποίοι έπιασαν κυριολεκτικά το τζόκερ. Όπως βέβαια και οι εργολάβοι και οι κατασκευαστές κοντέϊνερ – οικίσκων. Οι μετανάστες, για παράδειγμα, όχι μόνον πληρώνουν ακριβότερο το εισιτήριο (60-70 ευρώ από την Μυτιλήνη στην Αθήνα, ενώ κανονικά είναι 40-45 ευρώ), αλλά επιπλέον το ίδιο κράτος καταβάλλει στους πλοιοκτήτες και άλλο ένα 50% του κόστους της μεταφοράς (!). Κι’ όλα αυτά, σε μια σχετικά νεκρή περίοδο για τα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου. Βέβαια, τις νταλίκες με αγαθά και τους συνήθεις επισκέπτες και κατοίκους των νησιών, έτσι κι αλλιώς τους μεταφέρουν. Τώρα, στην «πελατεία» τους, όμως, προστίθεται και η «απρόσμενη» στρατιά των μεταναστών. Ένας πολύ πρόχειρος υπολογισμός δείχνει ότι μόνον οι πλοιοκτήτες, έως τώρα πρέπει να έχουν εισπράξει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ (!). Άραγε, μήπως πρέπει η «κυβέρνηση του 3ου μνημονίου λιτότητας» να επαναδιαπραγματευτεί με τους –πολύ λίγους- πλοιοκτήτες που έχουν πάρει αυτή τη χρυσοφόρο μπίζνα, εκείνο το 50% επιπλέον που τους δίνει;

Le Canard


http://www.antinews.gr/