Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Απάντηση Ντράγκι σε Κούλογλου: Ναι στη ελάφρυνση χρέους και στο ΔΝΤ (παρά τα λάθη του)

Ναι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και στο ΔΝΤ... παρά τα λάθη του, απάντησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε σχετική ερώτηση του
Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, με αφορμή την  πρόσφατη, εκ νέου αναγνώριση του Ταμείου των λαθών του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Ντράγκι σημειώνει  πως « υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα» καθώς και ότι υπάρχει  προθυμία των ηγετών «να εξετάσουν αν είναι απαραίτητο  και επιπλέον μέτρα βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», προσθέτοντας όμως ότι αυτό «μπορεί να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, αποφεύγοντας να πάρει θέση για τα λάθη του ΔΝΤ, προσθέτει πως «αν και η ΕΚΤ δε μπορεί να μιλάει εκ μέρους άλλων θεσμών, θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως άκρως επιθυμητή, δεδομένης της εμπειρίας που έχει στο σχεδιασμό και παρακολούθηση προγραμμάτων βοήθειας».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτησή του, είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει θέση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς επίσης αν θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, δεδομένων και των λαθών που το τελευταίο είχε παραδεχθεί στο παρελθόν πως είχε κάνει.

Σχολιάζοντας την απάντηση, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε: «Κρατώ τα θετικά στοιχεία στην απάντηση του κ. Ντράγκι στο γεγονός πως πρέπει να παρθούν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με δεδομένο όμως ότι αυτές οι αποφάσεις έχουν παρθεί ήδη εδώ και 9 μήνες και η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει τις δικές της δεσμεύσεις, θα πρέπει και αυτές του κουαρτέτου να  μετουσιωθούν σε πράξεις.»


Ακολουθούν η πλήρης Ερώτηση και Απάντηση

Eρώτηση Στέλιου Κούτλογλου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Το ΔΝΤ κοινοποίησε πρόσφατα ανακοίνωση σχετικά με την εμπειρία του σε προγράμματα κρίσης [1]. Ένα από τα λάθη που το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έχει κάνει, είναι ο λάθος σχεδιασμός, σε ότι αφορά στη σχέση και την επίδραση ανάμεσα στις λανθασμένες προβλέψεις ανάπτυξης και τη σχεδιαζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση. Σύμφωνα με τη θέση του ΔΝΤ, οι πραγματικοί δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές  - οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των περικοπών στις δαπάνες της κυβέρνησης ή οι αυξήσεις φόρων επί της οικονομικής δραστηριότητας- ήταν σημαντικά πάνω από το 1, στις αρχές της κρίσης, κι έχουν συνεπώς, αρνητικά και κοινωνικά άδικα αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο.

Η ΕΚΤ, ως μέρος του Κουαρτέτου, ερωτάται τα εξής:

1. Υιοθετεί τη θέση του ΔΝΤ για την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;

2. Αν όχι, και με δεδομένα τα λάθη που έχουν γίνει από το ΔΝΤ, εξακολουθεί να θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα;


Απάντηση ΕΚΤ προς Στ. Κούλογλου

Αξιότιμο Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αγαπητέ κύριε Κούλογλου,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, η οποία μου παραδόθηκε από τον κ Roberto Gualtieri, Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών  και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON), συνοδευόμενη από μια συνοδευτική επιστολή με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου, 2016.

Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα κατά την ακρόασή μου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 και οι ηγέτες της Ευρωζώνης αναγνώρισαν σαφώς αυτές τις ανησυχίες, κυρίως κατά τη Δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ της 12ης Ιουλίου 2015.[1] Εξέφρασαν επίσης τη βούλησή τους να εξετάσουν, εάν είναι απαραίτητο, πιθανά πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους μετά από μια επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Οι κατάλληλες διαδικασίες για τα μέτρα σχετικά με το χρέος θα αποφασιστούν από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο τρίτο πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν μπορεί να μιλήσει για λογαριασμό άλλου θεσμικού οργάνου σχετικά με την ενδεχόμενη μελλοντική συμμετοχή του. Από την άποψη της ΕΚΤ, ωστόσο, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή λόγω της σημαντικής εμπειρογνωμοσύνης του Ταμείου στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων χρηματοδοτικής ενίσχυσης.





[1]Εδώ τα πρακτικά της συνεδρίας ερωτήσεων απαντήσεων

Εδώ η δήλωση

Εδώ η σχετική ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους