Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

"Το θεμέλιο του Έθνους" - Γράφει ο Αντώνιος Βελώνης

Το θεμέλιο του Έθνους

Οι εξελίξεις των ημερών θα κρίνουν όπως φαίνεται το βιώσιμο μέλλον τόσο του αγροτικού κόσμου όσο και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Η
κυβέρνηση της Αριστεράς, έπειτα από ένα χρόνο στην εξουσία, έχοντας λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό τρεις φορές, πράγμα πρωτοφανές για τα δεδομένα της πολιτικής Ιστορίας, έφθασε η ώρα να φορέσει τον μανδύα του Μεταρρυθμιστή στο διαλυμένο ελληνικό κράτος. Αγροτικό ζήτημα, φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα βρίσκονται στους διαδρόμους της Βουλής, με σκοπό την ψήφιση  τους.
Το αγροτικό ζήτημα αποτελεί ιστορικό θέμα για την εσωτερική πολιτική. Ταλανίζει και διχάζει εδώ και δύο αιώνες τον πολιτικό κόσμο τόσο τις συντηρητικές όσο και τις προοδευτικές δυνάμεις. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι το ελληνικό κράτος από την ίδρυση του μέχρι  και σήμερα είναι καθαρά αγροτικό με την έλλειψη της βιομηχανίας να είναι εμφανής καθόλη τη διάρκεια της περιόδου αυτής. Η επισκοπική μελέτη της ελληνικής οικονομίας του 19ου  αλλά και του περασμένου αιώνα ειδικά στις εξαγωγές της χώρας, αποδεικνύει ότι τα γεωργικά προϊόντα κόβουν το νήμα της πρωτιάς με τεράστια διαφορά.  
Οι μεταρρυθμίσεις που συντελέστηκαν στον αγροτικό κόσμο σε βάθος χρόνου , από την ίδρυση του κράτους μέχρι και σήμερα, είχαν σκοπό τη μεταβίβαση της γης από τους Οθωμανούς  στο Ελληνικό Δημόσιο και αυτό με τη σειρά του να την κατανείμει τις εθνικές γαίες εξίσου στους Έλληνες πολίτες. Όπως προκύπτει από τα ιστορικά δεδομένα το νέο καθεστώς που δημιουργήθηκε ήταν αυτό της μικροιδιοκτησίας στα πλαίσια του οικογενειακού χαρακτήρα που αν μη τι άλλο ισχύει μέχρι και στις μέρες μας. Το αγροτικό ζήτημα θα γνωρίσει τις δικές του εξάρσεις, με  διαδηλώσεις , συλλαλητήρια, συγκρούσεις με θύματα, το Κιλελέρ, με τον Έλληνα της υπαίθρου να εναντιώνεται στην κεντρική εξουσία των Αθηνών, αγωνιζόμενος για το δεδομένο. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά να παράγει με σκοπό τη δική του ευημερία, αλλά και να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης του κράτους και της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε έχουμε κουραστεί ειδικά την τελευταία πενταετία να ακούμε τόσο από όλες τις κοινωνικές τάξεις όσο και από τον πολιτικό κόσμο ότι ο αγρότης θα είναι ο από μηχανής θεός σωτήρας της Ελλάδος. Με τα νέα δεδομένα της Αριστεράς μάλλον θα είναι το εξιλαστήριο θύμα της κρίσης. 
Το νέο καθεστώς που προετοιμάζει ο Αλέξης με την παρέα του φαντάζει ουτοπικό για τα δικά τους πιστεύω. Όμως εάν λάβουμε υπόψη τα νέα μέτρα η μετάβαση σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς εφόσον κυβερνά η Αριστερά θα είναι γεγονός. Η γη των προγόνων μας θα περάσει σε φάση κολεκτιβοποίησης και οι Έλληνες αγρότες θα καταλήξουν κολλήγοι του κρατικού μηχανισμού. Ιστορικά φαινόμενα και έννοιες, μείζονα προβλήματα του παρελθόντος, θα εμφανιστούν στο προσκήνιο σκορπίζοντας την έριδα και τον διχασμό. Ωστόσο ήρθε η ώρα της αντίδρασης. Το έναυσμα δόθηκε με την αιχμή του δόρατος να είναι τα τρακτέρ. Είναι η στιγμή να δώσουμε στην κυβερνητική εξουσία την απάντηση περί αγροτοπατέρων επιδοτήσεων και συνδικαλιστών. Να συλλογιστούμε τα βάσανα των Ελλήνων αγροτών και των παιδιών τους. Να μη γίνει ένας βίαιος και άδικος ισοσκελισμός που θα έχει ως αποτέλεσμα τον αφανισμό της μεγαλύτερης κοινωνικής τάξης της χώρας.
Το πρόβλημα της Κυβέρνησης είναι ιδεολογικό και ταξικό. Όχι δημοσιονομικό. Ας παραδειγματιστούμε από τις προηγούμενες αγροτικές μεταρρυθμίσεις του Βενιζέλου που είχαν σκοπό το συμφέρον του πολίτη. Ας θυμηθούμε την ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το βήμα της Βουλής στο μακρινό 1950 για το θεμέλιο του έθνους, τη ραχοκοκαλιά της Ελλάδος και τις ευθύνες που καταλόγιζε στο κρατικό μηχανισμό για τα βάσανα των αγροτών. Φυσικά το σημαντικότερο, ας μην ξεχνάμε τον Αγώνα τον προγόνων μας που έγινε για την εθνική μας γη. 
«Εις τους δρόμους λοιπόν φίλοι, η Πατρίδα μας καλεί»


Αντώνιος Βελώνης
Υπεύθ. Πολιτ. Σχεδιασμού  ΟΝΝΕΔ Πιερίας
Ιστορικός.