Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Σημαντική ανακάλυψη από Έλληνα ερευνητή - Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕ ΑΕΡΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΜΙΑΣ ΥΠΕΡ-ΓΑΙΑΣ

Του Χρήστου Καράμπελα

O Άγγελος Τσιάρας, επικεφαλής της Ομάδας Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του University College του Λονδίνου (UCL), βρίσκεται πίσω από την πρώτη
επιτυχή ανάλυση και ανίχνευση αερίων στην ατμόσφαιρα μιας υπερ-Γης -κοντινού εξωπλανήτη παρόμοιου με τη Γη αλλά με οκτώ φορές μεγαλύτερη μάζα.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Έλληνα διδακτορικό φοιτητή - ερευνητή αστροφυσικής, ο οποίος μίλησε για τη σπουδαία ανακάλυψη και τη μέθοδο που επέτρεψε στους επιστήμονες να αποκαλύψουν την παρουσία αερίου υδρογόνου και ηλίου στην ξηρή ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη.

Κάνατε την πρώτη επιτυχή ανάλυση ατμόσφαιρας μιας υπερ-Γαίας, της τρίτης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Μιλήστε μας για τους εξωπλανήτες αυτούς και για αυτόν που βρήκατε.

Οι υπερ-Γαίες είναι πλανήτες με μέγεθος και μάζα ανάμεσα στη Γη και τους αέριους γίγαντες. Πιστεύεται ότι είναι οι πιο συνηθισμένοι πλανήτες στον γαλαξία, αλλά αντίστοιχο παράδειγμα δεν υπάρχει στο ηλιακό σύστημα. Έτσι, η μελέτη τους βασίζεται στους εξωπλανήτες αυτής της κατηγορίας. Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν αποτελούνται μόνο από έναν στέρεο πυρήνα και καθόλου ατμόσφαιρα ή από έναν σχετικά μικρό πυρήνα και εκτεταμένη ατμόσφαιρα.



Πριν από την έρευνα αυτή, είχαμε παρατηρήσεις μόνο για άλλους δύο τέτοιους εξωπλανήτες που δεν έδειχναν την ύπαρξη ατμόσφαιρας. Τώρα ξέρουμε ότι και τα δύο παραπάνω σενάρια είναι πιθανά, και πιστεύουμε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες τέτοιου είδους παρατηρήσεις στο μέλλον. 

Ο εξωπλανήτης αυτός (55 Cancri e) βρίσκεται σε ένα πλανητικό σύστημα μόλις 40 έτη φωτός μακριά από το δικό μας. Ένας χρόνος πάνω σε αυτόν διαρκεί μόνο 18 ώρες, διότι βρίσκεται πολύ κοντά στον αστέρα του. Συνεπώς, οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνειά του πρέπει να αγγίζουν τους 2000 οC. Σίγουρα δεν είναι ένας φιλόξενος για τη ζωή, όπως την ξέρουμε στη Γη, κόσμος.

Τι διαπιστώσατε για την ατμόσφαιρά του; Διαφοροποιείται ή μοιάζει με τις ατμόσφαιρες πλανητών του ηλιακού μας συστήματος;

Μέσω φασματοσκοπικών παρατηρήσεων ανακαλύψαμε ότι ο πλανήτης αυτός περιβάλλεται από μία ατμόσφαιρα αποτελούμενη κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Επειδή τα στοιχεία αυτά είναι πολύ ελαφριά και η θερμοκρασία πολύ υψηλή, η ατμόσφαιρα είναι εκτεταμένη. Κανένας από τους μικρούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος δεν είναι τόσο θερμός, ούτε έχει τόσο εκτεταμένη ατμόσφαιρα, οπότε για τα δικά μας δεδομένα είναι «εξωτικός».

Επιπλέον, έχουμε ενδείξεις ότι στον πλανήτη αυτόν επικρατεί η παρουσία του άνθρακα. Αν αυτό επιβεβαιωθεί στο μέλλον, θα σημαίνει ότι σωστά του έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «διαμαντένιος πλανήτης».


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ