Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Συγκλονιστική Εκδήλωση χθές 22 Φεβρουαρίου στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης με τον π.Γεώργιο Μεταλληνό & τον π.Αρσένιο Βλιαγκόφτη

Καθήλωσαν το πολυπληθές ακροατήριο με την ενημέρωση, τη θεολογική ορθόδοξη κατάρτιση  και τη μαρτυρία τους σε ουσιαστικά θέματα της Εκκλησίας
ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνόςκαι ο μοναχός π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης  στην ομιλία της  Σχολής Γονέων – Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης «Βαδίζοντας προς την Πανορθόδοξο Σύνοδο» τη Δευτέρα 22/2/2016 στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Κατερίνης.



Ο π. Γεώργιος αναφέρθηκε στις όψεις της προβληματικής του διαλόγου κατά τη Σύνοδο ξεκινώντας από την παραδοχή του διαλόγου, εφόσον ο τελευταίος ανήκει στην ουσία του Χριστιανισμού. Άλλωστε και ο Θεός διαλέγεται με τα πλάσματά του και η λατρεία και η προσευχή δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το διάλογο Θεού και ανθρώπου. Ο σκοπός των Συνόδων είναι η επανένταξη των αιρετικών στην Εκκλησία, όχι η ένωση. Η επιστροφή στην πίστη και παράδοση της πρώτης Εκκλησίας. Κάποιες φορές υπεισέρχεται στις συνόδους ο παγκοσμιοποιημένος διεθνής πολιτικός χαρακτήρας ή κατά τον κ. Γιανναρά ισχύουν μέθοδοι πολιτικών επαφών και στους εκκλησιαστικούς διαλόγους.


       Έως τον 19ο αιώνα η αληθινή πίστη αποτελούσε το θεμέλιο της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις αρχές του 20ου αιώνα ξεκίνησε με διαγγέλματα από το Πατριαρχείο μία φιλοδυτική στροφή, με πολιτικό υπόβαθρο, για προετοιμασία στην είσοδο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών παρά τις ενστάσεις και δισταγμούς από τον π. Φλωρόσκι και τον καθηγητή κ. Καρμίρη. Στους διαλόγους των συνόδων πρέπει να διακηρύσσεται και βιώνεται η απόλυτη πίστη δηλαδή η εμπιστοσύνη στον Χριστό κι όχι η ενδοτικότητα στην παναίρεση που κατά τον π.Ιουστίνο Πόποβιτς είναι τα ψευδοχριστιανικά συστήματα. Άλλωστε πόσοι ετερόδοξοι, κατά τον π. Σαράντη Σαράντο έγιναν ορθόδοξοι στους οικουμενικούς διαλόγους; Κανένας. Ενώ από απλούς παπάδες και αγιορείτες πολλοί. Να χρησιμοποιείται η γλώσσα της αληθείας και να απομακρύνεται το δήθεν επιχείρημα της απομόνωσης.


Ο δεύτερος εισηγητής μοναχός π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης με κριτική ματιά μετέφερε και γνωστοποίησε δημοσιευμένα κείμενα των μητροπολιτών Λεμεσού κ. Αθανασίου, Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και καθηγητή της Δογματικής στη Θεολογική Α.Π.Θ. κ. Τσελεγγίδη. Η αγία και μεγάλη Σύνοδος προετοιμάζεται εδώ και 50 χρόνια και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στη Θεολογική Ακαδημία στο Κολυμπάρι της Κρήτης στις 16-27/6/ 2016. Θα αναπτυχθούν διάφορα θέματα όπως η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, η σπουδαιότητα της νηστείας ,το μυστήριο γάμου και κωλύματα και οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο.


Σύμφωνα με τις επιστολές των ανωτέρω μητροπολιτών προωθήθηκαν κείμενα εν αγνοία των ιεραρχών και δημιουργείται έλλειμμα συνοδικότητας εφόσον θα παρευρίσκονται 24 επίσκοποι από κάθε ορθόδοξη Εκκλησία με τον προκαθήμενό τους. Στις συνόδους η συμμετοχή όλων των ιεραρχών είναι αδήριτη ανάγκη. Μήπως έμμεσα επιδιώκεται φίμωση μοναχών και θεολόγων και προωθείται η νομιμοποίηση του διαχριστιανικού οικουμενισμού σύμφωνα με τον νεοεποχίτικο συγκρητισμό; Άλλωστε ο Πάπας εξέφρασε την αντιευαγγελική θεωρία του με τη ρήση «όλες οι θρησκείες είναι καλές»
Με τον κίνδυνο σχίσματος και ενθυμούμενοι άγιες μορφές μειοψηφίας ,όπως ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, μπορεί έστω και μία εκκλησία να καταψηφίσει το κείμενο ώστε να αποσυρθεί ή ριζικά να αναθεωρηθεί. Η ενημέρωση και ο προβληματισμός δημιούργησαν γόνιμο και ενδιαφέροντα διάλογο.


Η επόμενη ομιλία προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα 29/2/2016 με ομιλητές τον αντιναύαρχο κ. Παναγιώτη Λίτσα. πρ.. Αρχηγό Στόλου Πολεμικού Ναυτικού  με θέμα «Το Πολεμικό Ναυτικό» και τον κ. Άγγελο Συρίγο δρ. Νομικής- Επίκουρο Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Γεν. Γραμμ. Πληθ. και Κοιν. Συνοχής Υπ. Εσωτερικών με θέμα«Ελληνοτουρκικές Σχέσεις».



Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Κορομπίλης
0030-23510-34288
0030-6972-507281


ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ
ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ