Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Πρόγραμμα εξάμηνης απασχόλησης 112 εκατ. € για 26.000 ανέργους

Ενα… παλαιό πρόγραμμα voucher που ανακλήθηκε τον περασμένο Μάιο αναμένεται να υλοποιηθεί για 26.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών, με εγγυημένη απασχόληση έξι
μηνών σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, στα μέσα Μαρτίου.
Εμφανώς ανασχεδιασμένο, με τον ίδιο προϋπολογισμό (112 εκατ. ευρώ), το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιπλέον 10.000 άτομα, προβλέπει σημαντικά αυξημένη επιδότηση προς τον άνεργο και όχι προς τον φορέα κατάρτισης, ενώ δεν πριμοδοτεί συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, καθώς αφορά 10 δυναμικούς κλάδους και 44 ειδικότητες.
Πρόκειται για το πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης, voucher 29-64, το οποίο ανακλήθηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου, καθώς η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου διαπίστωσε δείγματα ανεπαρκούς και μεροληπτικού σχεδιασμού. Με τον ανασχεδιασμό που έγινε τους τελευταίους μήνες το πρόγραμμα απευθύνεται πλέον σε 26.000 και όχι σε 16.000 ανέργους. Παράλληλα, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές και θα τους παρέχεται εγγυημένη απασχόληση σε ιδιωτικές εταιρείες για 6 μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιελάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων. Με τον νέο σχεδιασμό ο άνεργος που θα προσληφθεί, θα λάβει μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή 5.500 ευρώ, ενώ με τον αρχικό ο άνεργος λάμβανε μόλις 1.600 ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Το νέο πρόγραμμα αφορά 10 κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως το εμπόριο, τα τεχνικά έργα υποδομής, ο τουρισμός, η πληροφορική και η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και 44 ειδικότητες και όχι 3 που προβλεπόταν αρχικώς. Οπως είχε αποκαλύψει η κ. Αντωνοπούλου στην «Καθημερινή», το ανακληθέν voucher απευθυνόταν μόνο στον τεχνικό κλάδο, τον κλάδο διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και στις νέες τεχνολογίες. Μάλιστα, οι ιθύνοντες του αρχικού σχεδιασμού του προγράμματος πριμοδοτούσαν τον κατασκευαστικό τομέα με τη διοχέτευση 10.000 ανέργων από το σύνολο των 16.000, παρότι σκοπός του προγράμματος ήταν η ενίσχυση των δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας και όχι οι τομείς που παρουσιάζουν ύφεση όπως ο τεχνικός κλάδος.
Με τον νέο σχεδιασμό, οι άνεργοι θα λαμβάνουν, ανά ειδικότητα, πιστοποίηση γνώσεων και προσόντων που για πρώτη φορά θα βασίζεται σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων και συμβουλευτικής, το οποίο είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τα ΚΕΚ. Στο νέο πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, το 80% των 112 εκατ. ευρώ κατευθύνεται στην ενίσχυση των ανέργων και μόλις το 20% στους φορείς κατάρτισης (έναντι 25% – 75% του παλαιού).
Εν τω μεταξύ, στο τελικό στάδιο έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται το σχέδιο για την ανάπτυξη Συστήματος Διάγνωσης Αναγκών της αγοράς εργασίας, το οποίο θα συμβάλει στην ουσιαστική σύζευξη των ανέργων με τις ειδικότητες που παρουσιάζουν ζήτηση στην ελληνική αγορά. Η διάγνωση αναγκών είναι ένα έργο το οποίο είχε ενταχθεί στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 και θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Τον Ιανουάριο του 2015, η νέα ηγεσία του υπουργείου διαπίστωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προετοίμαζε το σύστημα διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας μέσω αναθέσεων έργου σε ιδιωτικές εταιρείες, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να επιτυγχάνεται το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Γι’ αυτόν τον λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου περιόρισε τη δαπάνη καταργώντας τις εξωτερικές αναθέσεις και αναθέτοντας το έργο στη Διεύθυνση Απασχόλησης και στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).
Πηγή: «Καθημερινή»

http://www.aftodioikisi.gr