Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου στον Π. Παντελεήμονα, σεμινάριο β΄ επιπέδου

 Με μεγάλη επιτυχία και παρόλες τις φαινομενικά αντίξοες συνθήκες πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016, στο κτήριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής
Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου στον Π. Παντελεήμονα, σεμινάριο β ΄ επιπέδου με  θέμα: « Οι προστατευόμενες περιοχές πεδίο εκπαίδευσης για την Αειφορία».
Το σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και Λάρισας, τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Α/θμιας και Β/θμιας Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Β/θμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν 52  εκπαιδευτικοί από τις παραπάνω διευθύνσεις και διακεκριμένοι εισηγητές όπως ο κος Ζάγκας Θεοχάρης- Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., ο κος Κακούρος Πέτρος - Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος του ΕΚΒΥ, η κα Νασοπούλου Θέμιδα- Οικοξεναγός του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ο κος  Κηπόπουλος Λευτέρης- συνταξιούχος εκπαιδευτικός – ερευνητής χλωρίδας και βοτανολόγος και οι κοι Καλογερόπουλος Γιώργος, Λάκιας Γιώργος και Συμβουλίδης Βαγγέλης από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. 


Οι εισηγήσεις αφορούσαν στο καθεστώς προστασίας του περιβάλλοντος από την Αρχαιότητα ως σήμερα , στο ρόλο και στην αξία των προστατευόμενων περιοχών όπως του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στη χλωρίδα και στην πανίδα του Κάτω Ολύμπου, στην οργάνωση και πραγματοποίηση εκπ/κης  επίσκεψης σε προστατευόμενη περιοχή κ.α. Στα εργαστήρια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τις παραμέτρους φωτογράφισης και προετοιμαστούν για τη φωτογράφιση στο πεδίο, να σχεδιάσουν διχοτομικές κλείδες προσδιορισμού ειδών και επιτραπέζια περιβαλλοντικά παιχνίδια, να δημιουργήσουν έργα της LandArt, να προσανατολιστούν στο πεδίο με τη χρήση GPS, να περπατήσουν στο περιβαλλοντικό  μονοπάτι του Κάτω Ολύμπου « Τρανός Λάκος» και να γνωρίσουν την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής.


Ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο σεμινάριό μας για την προθυμία τους να βοηθήσουν, την ευχάριστη διάθεση και την κατανόηση που επέδειξαν και τους επαγγελματίες του χωριού  για  τη συνεργασία τους. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Τοπικού , κο Γιάννη Ταντή  για την συμβολή του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν λόγω καιρικών συνθηκών.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Ανατολικού Ολύμπου