Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου στον ξεριζωμό;

Η δική της προγιαγιά -λέει- ήρθε από τον Πόντο με τα ...πόδια στη Θεσσαλονίκη. Έχασε τον μικρό της αδελφό στο λιμάνι της Τραπεζούντας ...Τον αναζητούσε για χρόνια, μέσω του
Ερυθρού Σταυρού. Είχε μαζί της ένα μπογαλάκι ρούχα...
Σαν τα γλυπτά μπογαλάκια από γύψο, έργα που εκτίθενται μαζί με ακουαρέλες που αναπαριστούν πρόσωπα, μια ηχητική εγκατάσταση με αποσπάσματα από "αναζητήσεις μέσω του Ερυθρού Σταυρού", κείμενα λογοτεχνών και ιστορικών (από το Στρατή Μυριβήλη και τις ακτές της Μυτιλήνης με τις κόκκινες παπαρούνες του πολέμου και των ξένων φαντάρων, τον Σαλονικάι - εβραίο Αλμπέρτο Ναρ ως τον Μαρκ Μαζάουερ και τη "Θεσσαλονίκη-πόλη των φαντασμάτων" του).
"Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός | Βorders" τιτλοφορείται η έκθεση - εγκατάσταση της ...πολυκαλλιτέχνη (είναι γιατρός, γράφει θεατρικά έργα, ερμηνεύει τους ρόλους της, ζωγραφίζει, "πλάθει" γλυπτά ) Μαρίας Μπελιβάνη, που αναπτύσσεται από σήμερα στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη.
"Σύγχρονοι Αλβανοί φίλοι - οικονομικοί μετανάστες που ρώτησα, μού είπαν ... "το κινητό μου, λίγες φωτογραφίες ...Διάβασα πως Σύροι πρόσφυγες κρατούν μαζί τους τα ...κλειδιά του σπιτιού τους... Να γυρίσουν κάποτε, να ξεκλειδώσουν και να μπουν. Δεν είναι συγκλονιστικό;" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Μπελιβάνη, ετοιμάζοντας την έκθεση.
Η έκθεση, που οργανώθηκε στο πλαίσιο της Περιοδικής Έκθεσης του ΛΕΜΜ-Θ "Θεσσαλονίκη, πόλις εύξεινος - πολύξενoς", αναφέρεται στη δραματική μετακίνηση και τον ξεριζωμό των ανθρώπων, που διαμόρφωσαν την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης κατά τον 20ο αιώνα· στους Μικρασιάτες, Πόντιους και Αρμένιους, που έφτασαν στην πόλη πρόσφυγες, στον μουσουλμανικό πληθυσμό που αποχώρησε κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά το 1922 αλλά και στους Εβραίους που εκτοπίστηκαν και θανατώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα το 1943.
Προσωπογραφίες αφανών πρωταγωνιστών με ακουαρέλα, χάρτες με μετωνυμίες, επιστολές με κείμενα στα ποντιακά, αρμένικα, λαντίνο, τουρκικά, τα μπογαλάκια των προσφύγων σε γύψινα γλυπτά, ηχητική εγκατάσταση και τέλος το ερώτημα, το οποίο το κοινό καλείται να σκεφτεί και να αποτυπώσει γραπτά ή ζωγραφίζοντας την απάντηση: Εάν σήμερα έπρεπε ξαφνικά να αφήσεις τον τόπο διαμονής σου, τι θα έπαιρνες μαζί σου


http://www.amna.gr/