Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Τα λείψανα 6 αγνοουμένων στρατιωτών της Κύπρου ήρθαν στην Ελλάδα 41 χρόνια μετά

Στην αρχή η αμφιβολία ήταν ελπίδα... Όσο τα χρόνια περνούσαν, η συνειδητοποίηση της τραγωδίας ερχόταν όλο και πιο κοντά...
Αλλά και πάλι, αφού η τυπική απόδειξη έλειπε, το μυαλό και η καρδιά έβλεπαν το φως, όσο θαμπό και αυτό να ήταν. Μέχρι που η πιστοποίηση έφτασε, αμείλικτη, αλλά και λυτρωτική.
Η απόδειξη του αυτονόητου, σαράντα και πλέον χρονιά μετά, από τη μια λειτουργεί λυτρωτικά για τους οικείους των Ελλήνων στρατιωτικών που αγνοούνταν στα πεδία μάχης, της μαρτυρικής Κύπρου. Από την άλλη, κλείνει οριστικά ένα κεφάλαιο που κατέτρωγε τα σωθικά των αγαπημένων προσώπων αλλά που, παρά την βάσανο θαρρείς και τα ίδια προσεύχονταν να μένει πάντα ανοικτό. Για ένα θαύμα...
Ο τυπικός επίλογος του ηρωισμού έξι Ελλήνων στρατιωτικών που αγνοούνταν για μια ζωή ολόκληρη -από το ΄65, το ΄66, το ΄74- στην Κύπρο γράφτηκε πριν λίγους μήνες με την ταυτοποίηση των οστών. Και σήμερα μέσα σε κλίμα συγκίνησης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας απέτισαν τον ύστατο φόρο τιμής -αυτόν που, έως τώρα, δεν είχαν λάβει οι πεσόντες...
Τα οστά ανήκουν στον συνταγματάρχη Σωτήριο Σταύρου, τους στρατιώτες Δημήτριο Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα, τον έφεδρο ανθυπασπιστή καταδρομέα Νικόλαο Καβροχωριανό και τους έφεδρους ανθυπασπιστές Θεοφάνη Λουκάκη και Νικόλαο Τσαγκιρόπουλο. Οι τρεις πρώτοι ανήκαν στον κατάλογο των αγνοουμένων της ΔΕΑ και οι άλλοι τρεις στον κατάλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας των Ελλαδιτών πεσόντων κατά την εισβολή.
Ο συνταγματάρχης Σωτήριος Σταύρου, του οποίου ταυτοποιήθηκε και παραδόθηκε μόλις ένα μικρό οστό, υπηρετούσε τον Αύγουστο του 1974 στο 361 Τάγμα Πεζικού και θεάθηκε για τελευταία φορά στις 15 Αυγούστου 1974. Το οστό εντοπίστηκε από τη ΔΕΑ σε μαζικό τάφο που έτυχε σκόπιμης επέμβασης στην τοποθεσία Κορνόκηπου, κοντά στη Χαλεύκα.
Οι στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου Δημήτριος Τσούκας και Ζαχαρίας Καρδάρας απήχθησαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους και εκτελέστηκαν από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους, ο πρώτος στις 3 Φεβρουαρίου 1965 και ο δεύτερος στις 2 Φεβρουαρίου 1966. Τα λείψανά τους βρέθηκαν από τη ΔΕΑ σε τοποθεσία του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες, στις παρυφές του Πενταδακτύλου.
Ο έφεδρος ανθυπασπιστής καταδρομέας Νικόλαος Καβροχωριανού συμμετείχε στην ηρωική αποστολή των ΝΟΡΑΤΛΑΣ, το βράδυ της πρώτης ημέρας της τουρκικής εισβολής. Μέρος των λειψάνων του ταυτοποιήθηκαν μετά την εκταφή τους από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας.
Οι έφεδροι ανθυπασπιστές Θεοφάνης Λουκάκης και Νικολάος Τσιγκαρόπουλου έπεσαν κατά την αντίσταση της ΕΛΔΥΚ στην περιοχή του κατεχόμενου τώρα στρατοπέδου της Δύναμης. Οι δύο τους τάφηκαν επίσης στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και πρόσφατα έγινε η ταυτοποίηση των λειψάνων τους.
Τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C-130, συνοδεία του ΑΝΥΕΘΑ, Δημήτρη Βίτσα, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη και του Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Δημητρίου Θωμαΐδη.
Μετά την άφιξη του αεροσκάφους στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας στις 12:00 ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και πομπή με επικεφαλής τον ΑΝΥΕΘΑ προς το Υπουργείο Άμυνας. Η εποχούμενη πομπή αφίχθη στο ΥΠΕΘΑ στις 13.30, όπου και τελέστηκε η επίσημη υποδοχή άφιξης των λειψάνων στην Ελλάδα, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορου Φωκαΐδη, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπων συλλόγων συγγενών πεσόντων - αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου. Στις 14.00 στον Ι.Ν. «Παναγίας Παντάνασσας» τελέστηκε τρισάγιο και στις 14.30 ακολούθησε χαιρετισμός των κ.κ. Καμμένου και Φωκαΐδη.
kyp3.jpg
kyp4.jpg