Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Προς χαλάρωση τα capital controls ανεβαίνει το όριο αναλήψεων

Περαιτέρω σημαντική χαλάρωση στα capital controls αναμένεται μετά τις 15 Δεκεμβρίου και υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστούν από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα για την
εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.
Η κατάθεση και ψήφιση του "πακέτου" που περιλαμβάνει ως μείζον θέμα τη συμφωνία για το πλαίσιο της ενεργητικής διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων με τη συμμετοχή τρίτων παρόχων από 1/1/2016, θα έχει προχωρήσει μέχρι τις 18 του μηνός, "ξεκλειδώνοντας" όχι μόνο την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και την περαιτέρω ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών. Έτσι, μετά την άρση των περιορισμών για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές που επιτρέπει πλέον την αξιοποίηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα για αγορά μετοχών, ομολόγων, παραγώγων, αμοιβαίων κεφαλαίων και κάθε άλλου διαθέσιμου ελληνικού επενδυτικού προϊόντος, αναμένονται νέες ελαφρύνσεις.
Σύμφωνα με το Capital.gr, θα πρόκειται για σημαντική αύξηση των εγκριτικών ορίων των τραπεζών, καθώς και για τη δυνατότητα να "σπάνε" προθεσμιακές καταθέσεις με σκοπό την αγορά περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκεται η χαλάρωση στο άνοιγμα νέων λογαριασμών, καθώς και η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης μετρητών (από τα 420 στα 560 ευρω).
Στο "μέτωπο" των απαγορεύσεων που ισχύουν για τις προθεσμιακές καταθέσεις, εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος διατήρησής τους, καθώς η πλειοψηφία τους ήταν σε διάρκειες που έχουν ήδη εκπνεύσει και τα χρήματα από αυτές έχουν παραμείνει στις τράπεζες είτε σε άλλους λογαριασμούς είτε υπό τη μορφή ανανέωσης της προθεσμιακής κατάθεσης.
Κατόπιν αυτού εκτιμάται ότι πρέπει να "ξεπεραστεί" η ανησυχία για τη μετακίνηση καταθέσεων μεταξύ τραπεζών και να επιτραπεί μεγαλύτερη ευχέρεια στη χρήση προθεσμιακών καταθέσεων, ειδικά όταν έτσι μπορεί να κινηθεί καλύτερα η αγορά σε καίριους τομείς όπως αυτός των ακινήτων. Έτσι π.χ. κάποιος που θέλει να πουλήσει το σπίτι του που είναι με δάνειο, θα μπορεί να "σπάσει" προθεσμιακή κατάθεση για την αποπληρωμή του ώστε να προχωρήσει η πώληση.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πρόωρη εξόφληση δανείων (μερική ή ολική) με μετρητά, με έμβασμα από το εξωτερικό, καθώς και με τη χορήγηση νέου δανείου με σκοπό την αναδιάρθρωση. Επιπλέον επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πρόωρη λήξη προθεσμιακών καταθέσεων, για την πληρωμή νοσηλείων και διδάκτρων, μισθοδοσίας, ληξιπρόθεσμων οφειλών προς πιστωτικό ίδρυμα, οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και προμηθευτών. Επίσης, επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης για λόγους διαβίωσης έως του ποσού των 1.800 ευρώ μηνιαίως, καθώς και για αγορά ακινήτου.
Σε ό,τι αφορά τα εγκριτικά όρια των τραπεζών όπου αναμένεται σημαντική αύξησή τους, προβλέπεται γενικά ότι συναλλαγές που εμπίπτουν στους περιορισμούς των capital controls, μπορούν, κατ' εξαίρεση, να διενεργηθούν μετά από έγκριση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ή των Ειδικών Υποεπιτροπών που λειτουργούν στις τράπεζες, εφόσον επιβάλλονται από σημαντικούς λόγους και τεκμηριώνονται εγγράφως. Τα σχετικά αιτήματα υποβάλλονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα των τραπεζών.
Μέχρι στιγμής, για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων και συναλλαγών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών της ΤτΕ έχει συστήσει σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα Ειδικές Υποεπιτροπές Έγκρισης Συναλλαγών για την εξέταση αιτημάτων έως 150.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη, με εβδομαδιαίο εγκριτικό όριο τα 70 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και 308 εκατ. ευρώ για το σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Επίσης έχουν θεσπιστεί διαδικασίες άμεσης διεκπεραίωσης για συναλλαγές προς το εξωτερικό που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ απευθείας από το δίκτυο υποκαταστημάτων των τραπεζών και διαδικασίες ταχείας έγκρισης για συναλλαγές από 5.001 έως και 10.000 ευρώ, ώστε να διευκολύνονται, μεταξύ άλλων, και οι νέοι επιχειρηματίες χωρίς προηγούμενη συναλλακτική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι οι εφεξής κινήσεις χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών θα παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς από την ΤτΕ, η οποία μετά τη λήψη των όποιων μέτρων χαλάρωσης, θα καταγράφει και θα αναλύει τις επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών και στην εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων πριν προβεί στο επόμενο βήμα χαλάρωσης. Βασικό κριτήριο θα είναι κάθε νέο μέτρο χαλάρωσης να μην υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ.

http://www.dikaiologitika.gr/