Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Όποιος καταλάβει κερδίζει το Τζόκερ του κ. Τσακαλώτου

16/12/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Να μείνει ή να φύγει το ΔΝΤ; Να έλθει ή όχι η Frontex; Να πέσει ή όχι ο φράχτης; Να μείνουμε ή να φύγουμε από τη Ζώνη Σένγκεν;
Οι δηλώσεις τους αποτελούν την  επιτομή του ψεύδους και της αναξιοπιστίας
Για το ΔΝΤ
-4 Δεκεμβρίου 2015, Ν. Παππάς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansamed: «Δεν ζητήσαμε την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διότι θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να λύνει μόνη της τα προβλήματά της».
-7 Δεκεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ΕΡΤ: «Εμείς, δεν ζητήσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Γ΄ Πρόγραμμα. Γιατί πιστεύουμε, από θέση αρχής, ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα προβλήματά της και δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν μια τεχνογνωσία καλύτερη από αυτή που μπορούμε να έχουμε εμείς».
-10 Δεκεμβρίου 2015, Όλγα Γεροβασίλη, Star (και αφού είχαν μεσολαβήσει η αποκάλυψη της επιστολής Τσακαλώτου της 24ης Ιουλίου, καθώς  και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων): «Δεν ζητήσαμε από το ΔΝΤ να φύγει αυτή τη
στιγμή» / «Ενδεχομένως το ΔΝΤ να συμμετάσχει και σε αυτό το πρόγραμμα».

Για τη Frontex και τον Φράχτη
-25 Ιανουαρίου 2014, Επιστολή Τσίπρα σε Ρομπάι, Μπαρόζο και Σουλτς: «Καμία δύναμη Frontex και κανένας φράκτης δεν μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο το οποίο είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα της κρίσης που επικρατεί στις χώρες απ’ όπου αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν. Ούτε θα το καταφέρουμε αυτό υιοθετώντας στο Νότο, κάτω από την πίεση των κυβερνήσεων χωρών του Βορρά της ΕΕ, όλο και πιο καταπιεστικές πολιτικές απέναντι στους μετανάστες». 
-25 Απριλίου 2014, Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές: «Ευρώπη δημοκρατική, χωρίς τον άτυπο νόμο του ισχυρού. Που καθορίζει τις πολιτικές της χωρίς ανεξέλεγκτα στεγανά, όπως είναι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ευρώπη στην οποία κανείς δεν θα φοβάται ότι τον παρακολουθούν. Χωρίς τρομονόμους, Σένγκεν, FRONTEX, στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, πολιτικές αποτροπής που μεταβάλλουν την Μεσόγειο σε ένα μεγάλο νεκροταφείο».
-30 Οκτωβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, Βουλή: «Και να σας πω και κάτι; Το ακράδαντο επιχείρημα στο θέμα αυτό από την πλευρά μας δεν αφορά μόνο τις παράλογες διεκδικήσεις και απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και το γεγονός ότι κοινές περιπολίες μαζί με τη Frontex στα ελληνικά, δηλαδή στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, είναι απολύτως αναποτελεσματικές. Δεν είναι καθόλου αναγκαίες, ακριβώς διότι όλοι γνωρίζουν ότι στα ελληνικά, δηλαδή στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, το μόνο που μπορεί να κάνουν, είτε οι δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής είτε η Frontex, είτε κι αν περιπολούμε από κοινού –που δεν θα το επιτρέπαμε ποτέ εμείς αυτό- με τουρκικές ακταιωρούς, θα ήταν η διάσωση. Διότι αυτό μας ορίζει το Διεθνές Δίκαιο» / «Στη δικιά μου την αντίληψη, από μια αριστερή οπτική, το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου -που χώριζε τον ίδιο λαό. Και σήμερα αυτό το ευρωπαϊκό όραμα πεθαίνει όταν κάποιες χώρες υψώνουν τείχη και συρματοπλέγματα για να μην περάσουν από τα σύνορά τους οι πρόσφυγες».
-11 Δεκεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, Βουλή: «Πρέπει, δηλαδή, να διαχειριστούμε ένα θέμα χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας των φρακτών και των τειχών που υψώνονται σήμερα στην Ευρώπη και των παράνομων επαναπροωθήσεων στη θάλασσα».

-5 Νοεμβρίου 2015, δηλώσεις Τσίπρα στη Μυτιλήνη κατά την εκεί επίσκεψή του με τον κ. Σουλτς: «Η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες. Άρα το δίλλημα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες».

-11 Δεκεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, Βουλή: «Από την αρχή δεν υπήρξε αντίρρηση και νομίζω ότι εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση σε σχέση με τη συνδρομή στην Ελληνική Ακτοφυλακή από τη FRONTEX στα θαλάσσια σύνορα. Ούτως ή άλλως, η FRONTEX είναι εκεί» / «Η Ελλάδα πρέπει να σας πω ότι έχει ζητήσει και την ενίσχυση της FRONTEX, πέραν του αιτήματος που υπέβαλε για μηχανήματα «Eurodac», όπως σας είπα πιο πριν. Έχει ζητήσει και την ενίσχυση της FRONTEX. Δυστυχώς από τα χίλια εξακόσια επιπλέον στελέχη που ζητήσαμε, μόνο διακόσια άτομα έχουν έρθει μέχρι σήμερα. Πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση και στη δημιουργία της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, δρομολογούμενη και από δική μας παρότρυνση».

Για τη Ζώνη Σένγκεν 
-11 Δεκεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας στη Βουλή: «Δυστυχώς, για όλους αυτούς που αναπαράγουν αυτές τις ανεύθυνες κινδυνολογίες, την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνον δεν απείλησε την Ελλάδα, όχι μόνο δεν της έδειξε τον δρόμο την εξόδου από τη Σένγκεν, όπως είχαν ορισμένοι εδώ προεξοφλήσει ότι θα συμβεί, αλλά, αντιθέτως, έδωσε επισήμως και συγχαρητήρια στην Ελλάδα, διότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες των υπέρογκων ροών, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ανταποκρινόμαστε με υπεράνθρωπες προσπάθειες στις υποχρεώσεις μας». 
-Την ίδια ακριβώς ημέρα: Κοινή επιστολή των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης κ.κ. Τόσκα και Μουζάλα προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο όπου αναφέρουν: «Η ελεύθερη κυκλοφορία των φυσικών προσώπων μέσα στο χώρο Σένγκεν είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (άρθρα 20-21 της Λισαβόνας) και συνεπώς είναι σημαντικό, όταν εξετάζουμε οποιεσδήποτε προτάσεις στον κώδικα να μην σπαταλήσουμε τις προσπάθειες στο πλαίσιο της διαφύλαξης αυτής της θεμελιώδους αρχής, η οποία αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας ως Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εξετάσουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία μετακίνησης» / «Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να γίνουν προσπάθειες, προκειμένου να διαφυλαχθεί αυτή η θεμελιώδης αρχή, που αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας ως Ένωση».