Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Μερικές ωραίες ειδήσεις από τη Βενεζουέλα

27/11/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Επειδή σας έχω αφήσει καιρό ανενημέρωτους για τα τεκταινόμενα στη Βενεζουέλα και τα κατορθώματα του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα Μαδούρο, ιδού και ένα κείμενο για το σαββατοκύριακο.
Η Βενεζουέλα έχει εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου και ο Μαδούρο προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα εκφωνώντας πύρινους λόγους για τις «επιτυχίες» του με τους συγκεντρωμένους να τον επευφημούν στους διάφορους σταθμούς των προεκλογικών περιοδειών του.
Τις προάλλες, βρέθηκε στην ανατολική παραλιακή πόλη Κουμάνα και θέλησε να αποδώσει όλα τα δεινά της χώρας (πτώση εσόδων από διεθνείς οικονομικές σχέσεις της – πετρελαιοπαραγωγού – χώρας κατά 64%, μείωση εισαγωγών, ελλείψεις στα περισσότερα βασικά αγαθά, τριψήφιος πληθωρισμός, 80% πτώση του τοπικού νομίσματος στη μαύρη αγορά) στην οικονομική κρίση λόγω της παγκόσμιας πτώσης τιμών του πετρελαίου. 
«Τα έσοδα σε δολάρια που εισήχθησαν στη χώρα από το πετρέλαιο και άλλα πράγματα
φέτος μειώθηκαν κατά 64%, σχεδόν μια οικονομική καταστροφή», είπε. Και συνέχισε ακάθεκτος:
«Αν καθόταν εδώ ένας ολιγάρχης, τί θα έκανε; Θα πάγωνε μισθούς, συντάξεις; Θα διατηρούσε (στέγαση, πρόνοια); Θα έλεγε, Όχι, δεν υπάρχουν πια άλλα σπίτια»! 
Φυσικά, δεν ισχύουν τα ίδια για τους συγγενείς του.
Στις 12 Νοεμβρίου, δύο ανιψιοί της συζύγου του, της πρώτης κυρίας Σίλια Φλόρες, ο Φρανκί Φρανσίσκο Φλόρες ντε Φρέιτες και ο Εφρέν Αντόνιο Κάμπο-Φλόρες, συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ επέβαιναν σε πτήση με προορισμό τη Νέα Υόρκη!
(Θα μπορούσε, βέβαια, ο Μαδούρο να μας πει πως υπήρχε… πολιτικός σκοπός εναντίον του μεγάλου εχθρού του, των Ηνωμένων Πολιτειών). 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ούλ Στρήτ Τζέρναλ, οι δύο ανιψιοί συνελήφθησαν στην Αϊτή μετά από επαφή που έκαναν με άτομο που ήταν μυστικός πράκτορας των Ηνωμένων Πολιτειών για να του πουλήσουν 800 κιλά κοκαΐνης μέσω της Ονδούρας.
Σημειώστε ότι η πρώτη κυρία είναι πρόσωπο με μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση του συζύγου της, ενώ το 2006 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής και είναι υποψήφια στις εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε αναφορά του το Μάρτιο, είχε δηλώσει ότι πάνω από τη μισή κοκαΐνη που παράγεται στη γειτονική Κολομβία διακινείται μέσω Βενεζουέλας προς τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθώς και ότι η διαφθορά στον δημόσιο τομέα της Βενεζουέλας βοηθά την διακίνηση ναρκωτικών, ενώ εμπλέκονται υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Μάλιστα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει τοποθετήσει τα ονόματα εννέα αξιωματούχων της Βενεζουέλας στην λίστα των «νονών», απαγορεύοντάς τους να χρησιμοποιήσουν το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. 
Βέβαια, ο Μαδούρο αρνείται τις κατηγορίες αυτές, και τις θεωρεί προσπάθειες σπίλωσης του ίδιου και του (εργατικού, βεβαίως, κόμματός του).
Όπως επίσης αρνείται και τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Πριν από είκοσι ημέρες, μια ομάδα θυμάτων και αντιπολιτευομένων από τη Βενεζουέλα ανακοίνωσε σ ότι κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, εναντίον του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο και υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Καταθέσαμε επισήμως (χθες Τρίτη) μια προσφυγή ώστε η εισαγγελία του δικαστηρίου να ανοίξει προκαταρκτική έρευνα με στόχο υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς, ιδιαίτερα εναντίον του Μαδούρο, επειδή εκτιμάμε πως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος Κάρλος Βέκιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, στις 11 Νοεμβρίου.
Η προσφυγή έχει στόχο οκτώ υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς της Βενεζουέλας, μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο.
«Είμαστε πεπεισμένοι πως πληρούνται τα κριτήρια του Καταστατικού της Ρώμης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο συντονιστής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Λαϊκή Βούληση, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «δολοφονίες, βασανιστήρια, παράνομες φυλακίσεις, διώξεις, απάνθρωπη μεταχείριση».
Ο αρχηγός του κόμματός του, ο Λεοπόλντο Λόπες, εκτίει από τον Φεβρουάριο του 2014 μια ποινή κάθειρξης σχεδόν 14 ετών στη Βενεζουέλα για «παρακίνηση σε βία» στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2014 που στοίχισαν τη ζωή σε 43 ανθρώπους ενώ εκατοντάδες τραυματίσθηκαν.
Στην έκθεση που παρουσιάσθηκε στο ΔΠΔ καταγγέλλονται περισσότεροι από 30 φόνοι, 3.700 φυλακίσεις που η αντιπολίτευση θεωρεί παράνομες, σχεδόν 400 περιπτώσεις βασανιστηρίων και τραυματισμοί 800 ανθρώπων από τον Φεβρουάριο του 2014.
Και εις άλλα με υγεία…

http://www.elzoni.gr/