Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2015 - Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Πολυχρόνη Ενεπεκίδη. Ο Πρωτοπόρος και Διεθνούς Ακτινοβολίας Πόντιος Ιστορικός

  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2015

Δήμος Κατερίνης – Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ)
Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Πολυχρόνη Ενεπεκίδη
Ο Πρωτοπόρος και Διεθνούς Ακτινοβολίας Πόντιος Ιστορικός


Ως έναν «Φλογερό Πατριώτη, έναν πρωτοπόρο ιστορικό και άνθρωπο των γραμμάτων εν γένει» περιέγραψε τον αείμνηστο ακαδημαϊκό Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, καθηγητή στην έδρα Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και Διευθυντή του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών, ο Θεολόγος – Δόκτωρ Νεώτερης Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης, στο φιλολογικό μνημόσυνο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης.


Την ενταγμένη στο πρόγραμμα των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ» εκδήλωση συνδιοργάνωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία, οι Ποντιακοί  Σύλλογοι  Ν.Πιερίας, ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ).


Χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη απηύθυνε η δημοτική σύμβουλος Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου,  η οποία τόνισε χαρακτηριστικά: «Σήμερα επιτελούμε ένα χρέος τιμής. Οφείλουμε να υποκλιθούμε μπροστά στο πολυδιάστατο και διαχρονικό έργο του Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, δείχνοντας προς αυτό, τον προσήκοντα σεβασμό», ενώ, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρος Παυλίδης σημείωσε: «Ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα των Ποντιακών Σωματείων να εντάξουμε στα «Αικατερίνεια» την συγκεκριμένη εκδήλωση, γιατί πραγματικά η ιστορία μας είναι ίσως ο μεγαλύτερος θησαυρός που έχουμε για να διδαχθούμε, να προσέξουμε και να πορευτούμε μπροστά».


Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Ιωάννης Καζταρίδης, ενώ εκ μέρους των Ποντιακών Σωματείων την επιμέλεια παρουσίασης της εκδήλωσης είχε ο Δημήτρης Αμπερίδης.
Την εκδήλωση μνήμης και τιμής στον «Πρωτοπόρο Πόντιο Ιστορικό», τίμησαν με την παρουσία τους κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων κ.ο.κ.

Όπως προαναφέρθηκε για τη ζωή και το έργο του διεθνούς ακτινοβολίας ιστορικού μίλησε  ο Θεολόγος – Δόκτωρ Νεώτερης Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης, ο οποίος παρουσίασε σπάνιο και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, video από μία σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση του Πολυχρόνη Ενεπεκίδη στην εκπομπή του Άρη Σκιαδόπουλου «Νυκτερινός Επισκέπτης», ενώ σκιαγράφησε άγνωστες πτυχές από όλες τις εκφάνσεις της πνευματικής δράσης και της ζωής του αξέχαστου Ιστορικού. Ειδικότερα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ως εξής:
Συνεργασία με τον τύπο:
Συνεργάστηκε με γνωστά έντυπα στην Ελλάδα, κυρίως με τις εφημερίδες «Το Βήμα», «Καθημερινή», «Μακεδονία». Από το 1955 ήταν μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Βιέννη και έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων.
Τα σημαντικότερα έργα του:
Κυριότερα έργα του υπήρξαν «Η δόξα και ο Διχασμός. Από τα μυστικά αρχεία Βιέννης, Βερολίνου και Βέρνης, 1908-1918», «Η Βασιλική ανταρσία 1916-1918»,«Οι διωγμοί των Ελλήνων του Πόντου (1908-1918), «Η Ελληνική Αντίστασις 1941-1944», «Οι διωγμοί των Εβραίων εν Ελλάδι 1941-1944, «Αθηναϊκά, αττικοβοιωτικά, δωδεκανησιακά 1815-1980», «Εθνική συνείδηση των Μακεδόνων και των Βορειοηπειρωτών της Αυστροουγγαρίας».
Τα πιο πρόσφατα έργα του:
Επίσης, μεταξύ των πιο πρόσφατων έργων του συγκαταλέγονται: «Η Ελλάδα, τα νησιά και η Μικρά Ασία του Καρόλου Κρουμπάχερ», «Κύπρος 1800-1878», «Μικρασιατικά, κρητικά, ηπειρωτικά 1816-1931», «Γράμματα προς τη Βιέννη 1824-1843», «Εξέγερση στην Κύπρο το 1931»,   «Γενοκτονία στον Εύξεινο Πόντο. Διπλωματικά Έγγραφα από τη Βιέννη (1909-1918)».


Τέλος, όπως επισημάνθηκε: «Μετά από δικούς του πολύχρονους αγώνες επέστρεψαν στην Ελλάδα για ενταφιασμό το 1964, τα οστά του Αλέξανδρου Υψηλάντη».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη χορωδία των Ποντιακών Σωματείων να παρουσιάζει παραδοσιακά Ποντιακά Τραγούδια, με Χοράρχη τον Γιάννη Τοπαλίδη, συνοδεία Ποντιακής Λύρας από τον Κώστα Ζαβρίδη. Τέλος, μία έκδοση με θέμα την Πιερία απένειμε ως συμβολικό δώρο στον ομιλητή εκ μέρους των διοργανωτών ο κος Δημήτρης Προκοπίδης.