∆ιέξοδο και ουσιαστική τόνωση στο εισόδηµα των κατόχων µικρών εκµεταλλεύσεων καλούνται να δώσουν Β’ Πυλώνας και οικοτεχνίες, όπως αποκαλύπτει σε ειδικό τετρασέλιδο
φάκελο η εφημερίδα Agrenda, µετατοπίζοντας το κέντρο βάρους των πολιτικών σε µία κατηγορία που αποτελεί το 77% των Ελλήνων αγροτών, εκµεταλλευόµενες τα κύρια συγκριτικά πλεονεκτήµατα που απορρέουν από την παραγωγή και µεταποίηση µικρής κλίµακας.
Μηνύµατα άλλωστε για την ανάδειξη των ειδικών χαρακτηριστικών όπως η εντοπιότητα, το µικροκλίµα, η ιστορία και ο πολιτισµός που παρακάµπτουν τον µικρό όγκο της παραγωγής, έχει στείλει εδώ και καιρό η ίδια αγορά, µε τελευταίο παράδειγµα το ελληνογερµανικό φόρουµ του Μαΐου.
Σε αυτό το πνεύµα προσπαθεί να συµβαδίσει ο Β’ Πυλώνας για πρώτη φορά εξειδικεύοντας µία σειρά από επενδυτικά και υποστηρικτικά Μέτρα ειδικά για τους κατόχους µικρών εκµεταλλεύσεων, ώστε να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορές για την απευθείας διάθεση των προϊόντων τους στον καταναλωτή.
Πρώτο και πιο «άµεσα» χρηµατοδοτικά Μέτρο για την ώθηση των µικρών εκµεταλλεύσεων, αποτελεί το πριµ των 15.000 ευρώ, που δικαιούνται οµάδες ή µεµονωµένοι αγρότες που έχουν στην κατοχή τους µικρό κλήρο (Μέτρο 6,3), ποσό το οποίο µπορούν να χρησιµοποιήσουν για να καλύψουν ακόµα και την ιδία συµµετοχή σε άλλες επενδύσεις (πχ Σχέδια Βελτίωσης). ∆εύτερον όσοι «µικροί» επιλέγουν να ενωθούν, εγκρίνονται και ενισχύονται κατά προτεραιότητα για τη σύσταση Οµάδων Παραγωγών ενώ µπορούν να συµµετάσχουν σε Σχέδια Βελτίωσης µε «ελαστικότερους» όρους. Επιπλέον, αρκετά σηµαντικό είναι ότι στους Συµβούλους προβλέπονται ενισχύσεις για τον τεχνοοικονοµικό προσανατολισµό σε κατόχους µικρών εκµεταλλεύσεων, ώστε να βρουν τα προϊόντα τους διέξοδο προς την αγορά.
Όσον αφορά τις πολιτικές που θα επιτρέψουν σε «ανήσυχους» αγρότες να αποκτήσουν οι ίδιοι άµεση πρόσβαση στην αγορά και να πάψουν να αποτελούν αποδέκτες των τιµών που τους προσφέρει το βιοµηχανικό αγροδιατροφικό σύστηµα, το καθεστώς της οικοτεχνίας δείχνει να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ως επιστέγασµα για να υποστηρίξει τις οικοτεχνίες, από τον Β’ Πυλώνα, ενισχύεται η ίδρυσή τους µε χρηµατοδοτική ενίσχυση έως 50.000 ευρώ (Μέτρο 6,2 Εκκίνηση µη γεωργικής επιχειρηµατικής δραστηριότητας στις αγροτικές περιοχές).
Βρείτε εδώ όλο το φάκελο από το 520ο φύλλο της Agrenda: mikres-agrotikes-ekmetalleuseis.pdf
http://www.agronews.gr/