Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ο φοιτητής που νίκησε το Facebook (για όλους μας)

Πώς ο 'Δαυίδ' νίκησε τον 'Γολιάθ' της ψηφιακής εποχής, βάζοντας φρένο στη λεηλασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ
Τον Ιούνιο του 2013 ένας Αυστριακός φοιτητής νομικής στράφηκε εναντίον του Facebook, αμφισβητώντας ότι προστατεύονται τα προσωπικά του δεδομένα στις ΗΠΑ. Λίγοι έδωσαν τότε σημασία στον νεαρό "Δαυίδ" που αποφάσισε να τα βάλει με τον "Γολιάθ" της ψηφιακής εποχής. Δύο χρόνια μετά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τον 28χρονο Max Schrems κρίνοντας άκυρη τη συμφωνία "Safe Harbor" στο πλαίσιο της οποίας το Facebook, η Google, η Amazon και άλλες εταιρίες μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ.
"Συγχαρητήρια Max Schrems, άλλαξες τον κόσμο προς το καλύτερο" έγραψε στο Twitter o Edward Snowden, οι αποκαλύψεις του οποίου για μαζικές παρακολουθήσεις από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών όπως η NSA έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της διετούς δικαστικής διαμάχης. "Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε ένα νόμο που χρησιμοποιείτο συστηματικά για παρακολούθηση. Ως εκ τούτου, είμαστε όλοι πιο ασφαλείς" πρόσθεσε σε άλλο tweet.
 
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από ακτιβιστές, πολίτες και Ευρωπαίους πολιτικούς, προκαλώντας ταυτόχρονα τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον καθώς και έντονο προβληματισμό από 4.400 συνολικά εταιρίες που έχουν την έδρα και τους server τους στις ΗΠΑ, με στελέχη να κάνουν λόγο για "βόμβα" στα θεμέλια της κραταιάς διατλαντικής ψηφιακής οικονομίας.
Πώς θα επηρεαστούν οι εταιρίες και τι θα αλλάξει στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το Facebook ή το Google θα το δούμε στη συνέχεια. Ας επιχειρήσουμε πρώτα να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη, τι είναι το "Safe Harbor" και πώς επιτρέπει την κλοπή των προσωπικών μας δεδομένων.

Εδώ και 15 χρόνια σερφάρουμε σε ένα όχι και τόσο ασφαλές λιμάνι