Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΣΕΒΕ: "Χρυσή ευκαιρία" το Ιράν για τις ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη δεκαετία

 Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος-ΣΕΒΕ σε συνεργασία με την εταιρεία-μέλος του «ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ», πραγματοποίησε χθες, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, στη
Θεσσαλονίκη, την ενημερωτική εκδήλωση «Doing Business in Iran».

Μετά την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, οι προσδοκίες ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών είναι υψηλές, γεγονός που φάνηκε και από τη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης στην χθεσινή εκδήλωση.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας επεσήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές το 2015 δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 25-30 εκατομ. ευρώ, η δυναμική τους είναι τεράστια. Το ενδιαφέρον για τη σύσφιξη των δύο χωρών είναι δεδομένο και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μάρδας ανακοίνωσε τη διοργάνωση  από το ΥΠΕΞ επιχειρηματικής αποστολής στην Τεχεράνη στα μέσα του επόμενου μήνα και την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα που προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα.


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, ανέφερε ότι το Ιράν είναι μια χώρα με πλούσια παραγωγή, πληθυσμό περίπου 80 εκατ., μεγάλη αστική τάξη (περισσότερο του 60% του συνολικού πληθυσμού) και σημαντικό διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα. Ήδη, μετά τη συμφωνία απελευθερώθηκαν πάνω από 4,2 δις. $ ιρανικά κεφάλαια, που ήταν δεσμευμένα, λόγω των κυρώσεων, σε τράπεζες του εξωτερικού.

Αν και οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών στο Ιράν είναι τα χρόνια που προηγήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με κυριότερα προϊόντα τα φαρμακευτικά και τις πρώτες ύλες φαρμακοβιομηχανίας, τα παρασκευασμένα λαχανικά και φρούτα, τις πλαστικές ύλες και τα οργανικά χημικά -  είναι αναμφίβολες η διαχρονικότητα στη σχέση και οι ομοιότητες στη φιλοσοφία των δύο λαών.Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στην ευκαιρία-δυνατότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης να διαδραματίσει καίριο ρόλο ως πύλη των ιρανικών προϊόντων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας Ευρωσύμβουλοι ΑΕ, Πάρις Κοκορότσικος, παρουσίασε το Ιράν ως χρυσή ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις για τα επόμενα 10 χρόνια, κάτι που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές και μη χώρες έχουν ήδη αντιληφθεί, πραγματοποιώντας συνεχείς επιχειρηματικές αποστολές και υπογράφοντας συμφωνίες συνεργασίας.

Ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και ο τεχνολογικός τομέας στο Ιράν, ο οποίος επίσης προσφέρεται για συνεργασία με την Ελλάδα. Άκρως εντυπωσιακό είναι το Τεχνολογικό Πάρκο της Τεχεράνης, όπου οι μισοί διευθυντές επιχειρήσεων είναι καθηγητές πανεπιστημίου που ξεκίνησαν εκεί τις spin offs τους, μετατρέποντας σε εμπορικά προϊόντα τούς καρπούς της επιστημονικής και ερευνητικής τους εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κοκορότσικο, οι κλάδοι με καλή εξαγωγική προοπτική είναι αυτοί των δομικών υλικών, των τροφίμων και γενικά των καταναλωτικών αγαθών - ενώ σημαντικές ευκαιρίες υπάρχουν και για τις λιανεμπορικές αλυσίδες.   Ο κ. Κοκορότσικος επεσήμανε επίσης ότι η στρατηγική γεωγραφική θέση των μεγάλων ελληνικών λιμανιών δημιουργεί μεγάλα περιθώρια συνεργασιών στον κλάδο των logistics, στα πετροχημικά, αλλά και στον τουρισμό.  

Οι δύο προσκεκλημένοι εξειδικευμένοι Ιρανοί experts ανέλυσαν τις ευκαιρίες σε μία σειρά κλάδων της ιρανικής οικονομίας, παράλληλα με τη γενικότερη παρουσίαση της οικονομικής εικόνας της χώρας, ώστε η επιχειρηματική κοινότητα να αποκτήσει μια πρώτη επίκαιρη ενημέρωση και να ξαναβάλει τη μεγάλη αυτή αγορά στον προγραμματισμό της.  

Οκτώ πόλεις δορυφόροι, διακόσια εμπορικά κέντρα, δέκα εκατομμύρια κατοικίες είναι μερικά μόνο από τα προγραμματισμένα ιρανικά έργα της επόμενης δεκαετίας και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Mahdi Monabbati, συνεργάτης της Euroconsultants-Iran, η Ελλάδα δεν έχει παρουσία στην ιρανική αγορά, παρότι έχει ανεπτυγμένη βιομηχανική παραγωγή.


Αναφορικά, δε, με τον κλάδο των τροφίμων, το Ιράν ως κυρίως εισαγωγική χώρα νωπών και μεταποιημένων τροφίμων, θα μπορούσε από την Ελλάδα να εισάγει ρύζι, φρούτα μεταποιημένα και γενικότερα τρόφιμα, είτε ως αμιγείς εξαγωγές, είτε και σε συνδυασμό με τη δημιουργία ελληνικών εστιατορίων και αλυσίδων τροφίμων.

Τέλος, ο κ. Mohamed Reza Ghasemian, Πρόεδρος της εταιρείας “Chemical Ways”,  επεσήμανε ότι τo 2012 το Ιράν ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας μεταξύ των χωρών-μελών ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Χωρών), με 1,5 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, ενώ τα έσοδά του από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκτιμώνται στα 250 δισ. δολαρίων το 2015, με  πρόβλεψη επενδύσεων 500 δισ. δολαρίων στον πετρελαϊκό τομέα μέχρι το 2025.


Παρουσιάσεις: