Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Το παράδειγμα Ρέντσι και πώς ο Ιταλός πρωθυπουργός έχασε τους βουλευτές του

15/10/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η Ιταλία είναι χώρα που έχει συνηθίσει τις κυβερνητικές κρίσεις – στη διάρκεια των οποίων πάντως συνεχίζει να λειτουργεί.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Ρέντσι βρίσκεται εδώ και καιρό σε δυσχερή θέση, που προκλήθηκε από τη δυαρχία.
Ο Ματτέο Ρέντσι δεν είναι βουλευτής, αλλά είναι πρωθυπουργός. Αυτό, σε πρώτη φάση δεν δημιουργεί προβλήματα, καθώς σε όλον τον κόσμο μπορεί να υπάρξει εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός, ο οποίος – σε αντίθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης – έχει τη θέση του στο κοινοβούλιο, την πρώτη θέση στα υπουργικά έδρανα.
Παρά το γεγονός, όμως, ότι στην αρχή – και χάρη στη μεγάλη δημοφιλία του Ρέντσι – τα πράγματα έμοιαζαν ειδυλλιακά, όλα άλλαξαν όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός χρειάστηκε να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, με τις οποίες διαφωνούσαν οι βουλευτές του κόμματός του.
Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει μεγάλο μέρος των βουλευτών του στις ψηφοφορίες, να παραιτηθεί ακόμη και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας
και τελικά σήμερα η κυβέρνηση Ρέντσι να στηρίζεται στους βουλευτές της Νέας Κεντροδεξιάς του Αλφάνο, στους οποίους έχουν δοθεί και μερικά σημαντικά υπουργεία.
Συνοπτικά το ιστορικό της «περίπτωσης Ρέντσι» έχει ως εξής:
-Τον Απρίλιο του 2013, μετά την επανεκλογή στο προεδρικό αξίωμα του Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο και την αποτυχία του Δημοκρατικού Κόμματος να εκλέξει Πρόεδρο από τους κόλπους του, παραιτήθηκαν ο γραμματέας του κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι και το σύνολο της ηγεσίας. Στη θέση του παρέμεινε ο δεύτερος γραμματέας, Ενρίκο Λέττα.
-Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο Ματτέο Ρέντσι, δήμαρχος της Φλωρεντίας, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη θέση του γραμματέα του κόμματος.
-Τον Οκτώβριο του 2013, ο προστατευόμενος του Μπερλουσκόνι Αντζελίνο Αλφάνο, τέθηκε επικεφαλής της «ανταρσίας» στο Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι και αποφάσισε να στηρίξει μαζί με ομάδα βουλευτών την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα, επιταχύνοντας την πτώση του «Καβαλιέρε».
-Τον Δεκέμβριο του 2013, ο Ματτέο Ρέντσι εκλέγεται από τη βάση του Δημοκρατικού Κόμματος, εξασφαλίζοντας σχεδόν το 70% των ψήφων.
-Τον Ιανουάριο του 2014, ο προερχόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα υφυπουργός των Οικονομικών Στέφανο Φασίνα παραιτείται, όταν δεν γίνεται δεκτό το αίτημά του προς τον Λέττα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και δεν βρίσκει υποστήριξη στον νέο γραμματέα του κόμματος, Ρέντσι. «Για το αίτημα ποιου Φασίνα μιλάμε;», είχε ρωτήσει δηκτικά ο Ρέντσι.
-Τον ίδιο μήνα, το Δημοκρατικό Κόμμα εγκρίνει την πρόταση Ρέντσι για αλλαγή του εκλογικού νόμου, πλην όμως η ψηφοφορία σημαδεύεται από 34 αποχές. «Πολλοί με κατέκριναν διότι το Σάββατο συναντήθηκα με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τι έπρεπε να κάνω; Να συζητήσω τον νόμο αυτό με το σκυλί του, τον Ντούντου;», διερωτήθηκε ο Ρέντσι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του κόμματός του. Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση, ο Ρέντσι ήλθε σε σύγκρουση με τον Πρόεδρο του κόμματος, Τζιάννι Κούπερλο, που ανήκε στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος και ο οποίος τελικά παραιτήθηκε την επομένη, 21 Ιανουαρίου 2014.
-Τον Δεκέμβριο του 2014, οι αντιθέσεις μεταξύ του γραμματέα Ρέντσι και του πρωθυπουργού Λέττα φτάνουν σε κορύφωση. Ο Λέττα παρουσιάζει το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα, αψηφώντας τον (εξωκοινοβουλευτικό) αρχηγό του κόμματος, που τους τελευταίους μήνες κατηγορεί συνεχώς την κυβέρνηση την οποία στηρίζει για καθυστερήσεις και έλλειψη αποφασιστικότητας. Όλοι μιλούν για αδελφοκτόνο σπαραγμό στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και θεωρείται βέβαιο ότι ο Ρέντσι σκοπεύει να ανατρέψει τον Λέττα, που ήταν ο δεύτερος εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός μετά τον Μάριο Μόντι.