Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Όλοι το θέλουν κανείς δεν πληρώνει για το βαμβάκι

Ο µεγάλος κίνδυνος φυγής των αγροτών του Θεσσαλικού κάµπου από την καλλιέργεια του βαµβακιού επιβεβαιώθηκε -για µία ακόµη φορά- στην εκδήλωση-
συζήτηση για τα προβλήµατα και το µέλλον της βαµβακοκαλλιέργειας, που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Λαρισαίων Αγροτών την Πέµπτη 8 Οκτωβρίου στα γραφεία του στη Φιλιππούπολη µε οµιλητές τον πρόεδρό του Χρήστο Σιδερόπουλο, τον Πρόεδρο του Συνδέσµου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιοµηχανιών και Πρόεδρο της «Επιλέκτου», Απόστολο ∆οντά, και τον Γεωπόνο Ιωάννη Ράγκο και στο οποίο βρέθηκε η Agrenda.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τους συµµετέχοντες, βαµβακοπαραγωγούς, εκπροσώπους του γεωτεχνικού κλάδου και εκκοκκιστές τα στοιχεία των προηγούµενων ετών έδειχναν µεν ότι θα υπήρχαν αλλαγές στην καλλιέργεια, αλλά τα φετινά δεδοµένα δείχνουν ότι η φυγή και η εγκατάλειψη θα είναι σε πολύ µεγαλύτερους ρυθµούς και οι λόγοι είναι οι εξής:
-Το κόστος παραγωγής µε αύξηση πάνω από 30%
-Το κόστος ενέργειας (ρεύµα, πετρέλαιο),  το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 40%, βάσει του µνηµονίου
-Η τιµή της αγοράς που είναι καθηλωµένη στο 0,45 €/κιλό
-Μικρή συλλογή και υποβάθµιση της ποιότητας λόγω των ακραίων καιρικών φαινοµένων
-Το γενικό κλίµα της µη ρευστότητας των αγροτών δυσκολεύει τους παραγωγούς γιατί οι φροντίδες του βαµβακιού είναι πολύ µεγάλες και πολυδάπανες
-Το γενικό πλαίσιο της φορολογίας των αγροτών που έρχεται
-Και το τελικό χτύπηµα απ’ το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι η συνδεδεµένη ενίσχυση θα δίδεται στους παραγωγούς µε παραγωγή 140 κιλά, γκρεµίζοντας έτσι τον καλό παραγωγό και την ποιότητα.

«Για να λάβει κάποιος την ενίσχυση των 68 ευρώ θα έπρεπε να συγκοµίσει τουλάχιστον 206 κιλά , φέτος το όριο έπεσε στα 140 κιλά, άρα θα αυξηθούν οι δικαιούχοι της συνδεδεµένης µε αποτέλεσµα να µειωθεί το ποσό που θα µοιραστεί. Το αρχικό ποσό της συνδεδεµένης έχει οριστεί στα 75 ευρώ ανά στρέµµα, εφόσον η επιλέξιµη έκταση προς ενίσχυση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια. Το περίεργο όµως είναι ότι οι παραγωγοί εκτιµούν πως η εθνική παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατοµµύρια στρέµµατα, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει λίγο πάνω από τα 2,5 εκατοµµύρια καλλιεργούµενα στρέµµατα ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιδερόπουλος.


Να επανέλθει η ρευστότητα στις τράπεζες
Στα προβλήµατα της Ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας και στον αντίκτυπό τους στις συναλλαγές µε τους βαµβακοπαραγωγούς  αναφέρθηκε ο κ. Α. ∆οντάς υπογραµµίζοντας ότι «πρέπει η Πολιτεία να φροντίσει ώστε να ξαναρθεί η ρευστότητα  στις Τράπεζες για να χρηµατοδοτηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και να ξανάρθουν στα ίσα τους οι συναλλαγές. Χρειάζεται ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της µεταποιητικής βιοµηχανίας µε την παράλληλη µείωση της τιµής της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού είναι διπλάσια σχεδόν σε σχέση µε άλλες χώρες της Ε.Ε. Όσο για τον Αναπτυξιακό Νόµο, να ενεργοποιηθεί και να βελτιωθεί, να γίνει άµεση χρήση των κονδυλιών της αναπτυξιακής βοήθειας των 35 δισεκατοµµυρίων ευρώ από την Ε.Ε., όπως και η απορρόφηση των  κονδυλιών του ΕΣΠΑ».
Ακολούθησε συζήτηση µε τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την φετινή χρονιά.

Ολιστική θεώρηση της καλλιέργειας
Μια νέα προσπάθεια προσαρµογής της καλλιέργειας στην παγκοσµιοποιηµένη αγορά απαιτεί το βαµβάκι, σύµφωνα µε τον γεωπόνο Ιωάννη Ράγγο, ο οποίος προτείνει
-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής.
-Βελτίωση της ποιότητας και τυποποίηση µε στόχο το επώνυµο ελληνικό προϊόν.
-Φιλικά και µε σεβασµό στο περιβάλλον στοιχεία, ολοκληρωµένη διαχείριση της παραγωγής και προστασία αυτής. 
-Ορθολογική χρήση των εισροών και των συντελεστών παραγωγής για µείωση του κόστους παραγωγής και µεγιστοποίηση των αποδόσεων.
-Ενηµέρωση των αγροτών και η δηµιουργία οµάδων.
-Ορθή αξιοποίηση και διαχείριση του υδάτινου δυναµικού ειδικότερα για τη Θεσσαλία.
-Αξιοποίηση των νέων αγροτικών µέτρων και των ευκαιριών που περιλαµβάνονται σε αυτά όπως προγράµµατα µείωσης της νιτρορύπανσης, ολοκληρωµένης διαχείρισης, αγρανάπαυση κ.λπ.

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου


http://www.agronews.gr/