Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Εκδήλωση στην Κατερίνη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνηση μιας καρδιάς

 Εκδήλωση ανοικτής μαζικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού σε
δεξιότητες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και αυτόματης εξωτερικής απινίδωσης διοργάνωσε  το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας, ο Δήμος Κατερίνης (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας), με την αρωγή του ΕΚΑΒ, του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας.



Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της  “Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης μιας καρδιάς”. Μαθητές Σχολείων και πλήθος πολιτών, εναλλάσσονταν κατά ομάδες στο χώρο της πλατείας και συμμετείχαν ενεργά σε μια  προσπάθεια μαζικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής.  

Τις ευχαριστίες του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη σε όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες μετέφερε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βαϊνάς, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους που μπορούν να σώσουν ζωές. Η πρωτοβουλία, φιλοδοξεί, να βελτιώσει τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανθρώπων που επιβιώνουν μετά από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες. Η δράση είναι ένα προϊόν ευρύτερης και ουσιαστικής συνεργασίας πολλών φορέων».


 Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας των φορέων που προαναφέρθηκαν τέθηκε στο επίκεντρο το μήνυμα, ότι, πολίτες με στοιχειώδη εκπαίδευση σε δεξιότητες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και με μόνο εργαλείο τα χέρια τους μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση μιας καρδιάς που έχει σταματήσει να λειτουργεί και να σώσουν την ζωή ενός αγαπημένου προσώπου.
 Η εκπαίδευση έγινε σε συνθήκες εξομοίωσης πραγματικού περιστατικού υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών στην παροχή Βασικής και Εξειδικευμένης Υποστήριξης της Ζωής, και με τη βοήθεια προπλασμάτων φυσικών διαστάσεων και εκπαιδευτικών αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών.


 Στους εκπαιδευόμενους αλλά και στους περαστικούς έγινε διανομή ενημερωτικού υλικού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), κοινού για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, με πληροφορίες αλλά και απλές οδηγίες για την αντιμετώπιση θυμάτων καρδιακής ανακοπής. 
Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) από παρευρισκόμενους πολίτες-μάρτυρες αυξάνει την επιβίωση 2-3 φορές, εφαρμόζεται όμως μόλις σε 1 από τις 5 περιπτώσεις εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Αυξάνοντας το ποσοστό αυτό, 100.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη. Τα ποσοστά εφαρμογής ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής ποικίλουν σημαντικά, από πολύ χαμηλά (Ισπανίας 12% / Γερμανία 15%), μέχρι πολύ υψηλά (Ολλανδία 61% / Σουηδία 59%). Η Ελλάδα δυστυχώς συγκαταλέγεται στις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά.