Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ακριβότερα ενοίκια αγροτικής γης και φθηνότερες ιδιοκτησίες ελέω φόρου

Μεγαλύτερα βάρη στους ιδιοκτήτες αλλά και σε όσους μισθώνουν αγροτική γη φέρνει ο νέος φόρος στα εισοδήματα από ακίνητα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Μπορεί η επίμαχη διάταξη να αποσύρθηκε από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, όμως στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν για το Νοέμβριο καινούργια κλίμακα με περισσότερους ενδιάμεσους συντελεστές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Agrenda, νέα κλίµακα για τη φορολόγηση των εισοδηµάτων από ενοικίαση αγροτικής γης -και ακίνητης περιουσίας γενικότερα- σχεδιάζει να φέρει το υπουργείο Οικονοµικών µετά την… άρον άρον απόσυρση από το πολυνοµοσχέδιο της διάταξης που προέβλεπε αύξηση των συντελεστών στο 15% για εισοδήµατα µέχρι 12.000 ευρώ και στο 35% για εισοδήµατα άνω των 12.000 ευρώ- και, µάλιστα, αναδροµικά από 1ης Ιανουαρίου 2015.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύµναν µετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το συγκεκριµένο άρθρο όπως επίσης και η κατάργηση της δυνατότητας των ιδιοκτητών να εκχωρούν στο δηµόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια. Αυτό, όµως, δε σηµαίνει ότι δε θα υπάρξουν παρεµβάσεις, αφού ο στόχος για είσπραξη 200 εκατ. ευρώ από το συγκεκριµένο παραµένει… αµετακίνητος.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, στο δεύτερο νοµοσχέδιο µε τα προαπαιτούµενα που θα κατατεθεί το αργότερο αρχές Νοεµβρίου η διάταξη θα επανέλθει αλλά αρκετά τροποποιηµένη. Κι αυτό θα περιλαµβάνει περισσότερα κλιµάκια µε τους συντελεστές να αυξάνονται προοδευτικά µε στόχο, όπως τουλάχιστον λένε παράγοντες του υπουργείου, τα βάρη να µεταφερθούν στα υψηλότερα εισοδήµατα.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπει ένα πρώτο κλιµάκιο στα 3.000 ευρώ εισοδήµατος από ενοίκια µε φορολογικό συντελεστή 5%, ένα δεύτερο από τα 3.000 ευρώ έως 8.000 ή 10.000 ευρώ και συντελεστή 15% και τουλάχιστον δύο ακόµα κλιµάκια για τα υψηλότερα εισοδήµατα µε τον ανώτερο συντελεστή να φθάνει ή και να ξεπερνάει το 40%. Μέχρι να παρουσιασθεί η νέα διάταξη, εξακολουθούν να ισχύουν οι τωρινοί συντελεστές- δηλαδή 11% για εισόδηµα έως το όριο των 12.000 ευρώ και 33% για το τµήµα του εισοδήµατος που το ξεπερνά.

Ανακατανοµή γης
Όποιο κι αν είναι το σενάριο που θα υιοθετηθεί θα έχει αντίκτυπο στο «real estate» της αγροτικής γης. Οι ιδιοκτήτες που θα δουν τη φορολογική επιβάρυνσή τους να αυξάνεται (σ.σ. µην ξεχνάµε και τον ΕΝΦΙΑ) είναι πολύ πιθανό να βρεθούν µπροστά στο δίληµµα: α) Nα αυξήσουν το µίσθωµα, µετακυλίωντας ένας µέρος της επιβάρυνσης στον αγρότη-ενοικιαστή ή β) Να αποφασίσουν να «ξεφορτωθούν» το ακίνητο(τις εκτάσεις που έχουν στην κατοχή τους) αναζητώντας αγοραστές.
Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απίθανο ένα νέο κύµα µειώσεων στις τιµές πώλησης της αγροτικής γης.