Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Συμπεράσματα από την Ημερίδα Ανατολικού Τύπου Καπνού της ITGA στην Κομοτηνή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Ανατολικού Τύπου Καπνού της International Tobacco Growers' Association (I.T.G.A.) στην Κομοτηνή. Στην ημερίδα συμμετείχαν Εκπρόσωποι
Οργανώσεων καπνοπαραγωγών από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την πΓΔ Μακεδονίας, τον Λίβανο, την Σερβία και την Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό ψήφισμα που υιοθέτησαν οι σύνεδροι στην Ημερίδα Ανατολικού Τύπου Καπνών, που συνδιοργανώθηκε από την Διεθνή Ένωση Καπνοπαραγωγών I.T.G.A. και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, «οι καπνοπαραγωγοί που παρέστησαν συζήτησαν σε βάθος τα προβλήματα και τις προκλήσεις στην παγκόσμια παραγωγή καπνού και επικεντρώθηκαν ειδικά στην κατάσταση της αγοράς των ανατολικού τύπου καπνών.

Οι καπνοπαραγωγοί επισήμαναν το γεγονός ότι καλλιεργούν ένα προϊόν που προμηθεύει την πρώτη ύλη για μία νόμιμη αγορά, αγορά που εξακολουθεί να αυξάνεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Η παραγωγή αυτή απασχολεί εκατομμύρια οικογένειες και εργάτες παγκοσμίως και εξασφαλίζει μία αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία για πλήθος τοπικών κοινωνιών σε όλον τον κόσμο, όπως και στις χώρες της συγκεκριμένης αυτής περιοχής.

Πράγματι, ο καπνός είναι μία από τις ελάχιστες προσοδοφόρες καλλιέργειες στις περιοχές αυτές και, λόγω της έντασης εργασίας που την χαρακτηρίζει, εξασφαλίζει το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που εμπλέκονται, άμεσα και έμμεσα, με την παραγωγή αυτή. Η βιωσιμότητα της καλλιέργειας του καπνού συνεπάγεται την βιωσιμότητα χιλιάδων χωριών και των κατοίκων τους, ακόμη και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές.

Σε περιφέρειες όπως αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και σε παρόμοιες ορεινές και ημιορεινές περιοχές στις γειτονικές χώρες, ο καπνός είναι μονοκαλλιέργεια και τυχόν εγκατάλειψή του θα οδηγούσε στην μετανάστευση ολόκληρες κοινότητες, κοινότητες που επί αιώνες αποτελούσαν τον οικονομικό, πολιτισμικό, κοινωνικό και ιστορικό ιστό των περιφερειών τους, τώρα όμως απειλούνται εξ αιτίας κάποιων υπερβολικών μέτρων εναντίον του καπνού που υιοθετούνται διεθνώς.

Οι καπνοπαραγωγοί ανησυχούν για την πτώση της ζήτησης του προϊόντος τους, που εν μέρει οφείλεται σε αποφάσεις που παίρνουν οι Κυβερνήσεις με στόχο την μείωση της κατανάλωσης, αλλά επίσης οφείλονται σε λανθασμένα μέτρα, όπως η υπερβολική φορολογία και η ομοιόμορφη συσκευασία, που δημιουργούν ισχυρά κίνητρα για την λαθραία διακίνηση των προϊόντων καπνού, με αποτέλεσμα να σαμποτάρονται οι στόχοι των μέτρων αυτοί καθεαυτοί. Άλλες προτάσεις, όπως αυτές για τα πρόσθετα και τα συστατικά που επιτρέπονται στα προϊόντα καπνού, ίσως υιοθετηθούν από την Συμφωνία Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (FCTC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεία στην 7η Διάσκεψη των Μερών (COP7) στην Ινδία τον επόμενο χρόνο. Οι καπνοπαραγωγοί ζητούν από τις Κυβερνήσεις τους να χειριστούν το θέμα αυτό με μεγάλη προσοχή ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόλησή τους και στο μέλλον τους.

Οι καπνοπαραγωγοί διαπιστώνουν την σημαντική μείωση της κατανάλωσης σε ορισμένες αγορές και για τον λόγο αυτόν επιμένουν ότι η Συμφωνία Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (FCTC) πρέπει επειγόντως να επιστρέψει στην αρχική εντολή που της δόθηκε για το Άρθρο 17, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε στην τελευταία Διάσκεψη των Μερών (COP6) στην Μόσχα, δηλαδή να παράσχει κάθε βοήθεια στις Κυβερνήσεις των καπνοπαραγωγικών χωρών για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων εκεί που η μειωμένη ζήτηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον προσπορισμό των παραγωγών.

Η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, όπως ήδη έχει αναγνωρίσει η FCTC, μπορεί να γίνει μόνον με την συμμετοχή των καπνοπαραγωγών και των οργανώσεών τους, οι οποίες επαναλαμβάνουν την προσφορά τους να συνεργαστούν και να μοιραστούν την μεγάλη τους εμπειρία και τεχνογνωσία για τις δυνατότητες και τις δυσκολίες της αναδιάρθρωσης, όπου αυτή είναι εφικτή».

http://www.agrotypos.gr/