Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Σταύρος Θεοδωράκης : «Τα παιδιά του κομματικού σωλήνα αδιαφορούν για την πραγματική οικονομία»

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά αν δεν κοιτάξει την έρευνα και την καινοτομία και αν η δημιουργία δεν επιστρέψει σ’ αυτή τη χώρα. Έτσι θα χτίσουμε την Ελλάδα. Θα δώσουμε έδαφος
στους δημιουργούς, στους παραγωγούς, σ’ αυτούς που έχουν ανοικτά μυαλά.», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης ανοίγοντας την προεκλογική εκδήλωση του Ποταμιού στο Μαρούσι, έπειτα από την περιοδεία του στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, παρουσία πλήθους υποστηρικτών και φίλων του κινήματος, ανέφερε χαρακτηριστικά για τις επερχόμενες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου «Πολλά είναι τα κόμματα που υποτίθεται ότι κατεβαίνουν στις εκλογές και πολλοί δηλώνουν μπερδεμένοι. Κάνουν λάθος. Σ’ αυτές τις εκλογές κατεβαίνουν μόνο τρία κόμματα. Το πρώτο κόμμα είναι αυτό της απομόνωσης, οι άνθρωποι που δεν θέλουν την Ευρώπη, που θέλουν τη δραχμή και που θέλουν τη Σοβιετική Ένωση. Το δεύτερο κόμμα, είναι το κόμμα του παλαιοκομματισμού. Είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι που έχουν την ίδια λογική για την εξουσία: πάνω απ’ όλα η καρέκλα. Θέλουν την εξουσία για να μπορούν να τη μοιράζουν στους κομματικούς μηχανισμούς. Το τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι, είναι το κόμμα της μεταρρύθμισης, της αλλαγής, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εργασίας, το κόμμα των ανθρώπων που έχουν εργαστεί και των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η δουλειά είναι η λύση για την επόμενη ημέρα. Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που εξ ορισμού πάει μπροστά».


Παράλληλα, ορμώμενος από τις εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του δηλώσεις, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε «Μου μετέφεραν δυο πράγματα που είπε για εμένα ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι ο Θεοδωράκης είναι λαϊκιστής. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανέκδοτα της προεκλογικής περιόδου. Ο άνθρωπος που υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες και δεν υλοποίησε τίποτα από αυτά που υπόσχονταν αποκαλεί εμάς λαϊκιστές. Είπε και το άλλο όμως, ότι εμείς τον πιέζαμε να φέρει συμφωνία. Όντως τον πιέζαμε γιατί εκείνος προτίμησε να πάει τη χώρα στα βράχια, να κλείσει τις τράπεζες, να διαλύσει την ελληνική οικονομία και να φέρει, τρείς μήνες μετά, μια πολύ χειρότερη συμφωνία από αυτή που θα είχε κλείσει αν το έκανε όταν του το είχαμε πει εμείς. Λέγαμε στον Τσίπρα «αποφασίστε, γκρεμίζεται η ελληνική οικονομία» και μας απαντούσε «τι είναι αυτό που σας αγχώνει;». Αυτή είναι η συμπεριφορά που έχει ένα πλουσιόπαιδο που δεν μπορεί να αντιληφθεί τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Είναι τα παιδιά του κομματικού σωλήνα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στα πούπουλα και αδιαφορούν για την πραγματική οικονομία. Έτσι φτάσαμε σε μια κακή συμφωνία που ήταν η τελευταία λύση. Γι’ αυτό έπρεπε να την ψηφίσουμε. Δεν μπήκαμε στην πολιτική για παίξουμε παιχνίδια αλλά για να φανούμε χρήσιμοι ακόμη και την πιο δύσκολη στιγμή. Αυτός είναι ο ρόλος που θέλει να έχει το Ποτάμι: να είναι χρήσιμο. Αν είχαν σκεφτεί την πατρίδα και όχι τις συνιστώσες, θα είχαμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία τον Απρίλιο. Δεν τόλμησαν. Δεν είχαν ετοιμαστεί για τη διάσπαση και είπαν «πάνω απ’ όλα το κόμμα».


Για παλαιοκομματισμό, βέβαια, ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε και τη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας «Φοβάμαι ότι και στη ΝΔ υπάρχει ένας πανικός μπροστά στο ενδεχόμενο να κερδίσει τις εκλογές. Πρόκειται για ένα κόμμα που δεν τόλμησε να εκλέξει αρχηγό και θέλει τώρα να εκλέξει Πρωθυπουργό; Υπάρχουν ευρωπαϊστές στη ΝΔ, υπάρχουν όμως και ακροδεξιοί και ευρωσκεπτικιστές. Με ποιους θα κυβερνήσει η ΝΔ; Ποιοι θα είναι οι βασικοί υπουργοί της; Τολμάει ο κ. Μεϊμαράκης να πει έστω και τρία ονόματα; Δεν πρόκειται να πει. Φοβούνται να πουν στον κόσμο ότι θα κυβερνήσουν με τους ίδιους που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Οδηγούμαστε σε μια μάχη με δυο μονομάχους οι οποίοι δεν λένε τα στοιχειώδη για την επόμενη μέρα. Απαιτούμε να μας πουν με ποιους θα κυβερνήσουν. Δεν θέλουμε άλλα πειράματα. Δεν θέλουμε τους δοκιμασμένους αποτυχημένους. Εμείς το έχουμε πει και δίνουμε καθημερινά δείγματα των ανθρώπων που μπορούν να κυβερνήσουν διαφορετικά τη χώρα».

Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτών ο κ. Θεοδωράκης ανέλυσε τις βασικές προτεραιότητες του Ποταμιού «Πρώτη προτεραιότητα: Να σπάσουμε τα λουκέτα και να δημιουργήσουμε δουλειές. Δεύτερη προτεραιότητα: η σύγκρουση με τη μικρή και τη μεγάλη διαφθορά. Σύγκρουση με τα συμφέροντα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκουν τρόπο να είναι κοντά στην εξουσία. Εμείς λοιπόν είμαστε σαφείς. Προτείναμε τη δημιουργία μιας Ενιαία Αρχής Προμηθειών. Γιατί το παιχνίδι δεν πρέπει να είναι σημαδεμένο. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα είμαστε όλοι νικητές. Όσον αφορά τους αγρότες, τους καλούμε να δημιουργήσουν ομάδες παραγωγών και νέους συνεταιρισμούς. Αυτό είναι και το νέο μοντέλο της Ε.Ε., οι ομάδες αγροτών πρέπει να υπάγονται στη φορολογική κλίμακα του 13%.  Όχι στα κυκλώματα, όχι στην εκμετάλλευση από το παρεμπόριο και τους μεσάζοντες. Μπορούμε να το καταφέρουμε, το δέχεται η Ευρώπη, και είναι μια συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική πρόταση του Ποταμιού».

Κλείνοντας, ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε τον ύψιστο στόχο του Ποταμιού για τις επερχόμενες εκλογές, επισημαίνοντας «Το Ποτάμι δημιουργήθηκε για να κυβερνήσει. Δεν ήρθαμε για να κάνουμε μια λέσχη προβληματισμού. Ζητάμε το 6% που πήραμε στις προηγούμενες εκλογές, τώρα να γίνει διψήφιο. Το έχει ανάγκη η χώρα. Αυτό το 6% του Ποταμιού, άλλωστε, ήταν το πιο ωφέλιμο 6% από τη μεταπολίτευση. Χωρίς αυτό το 6% μπορεί η Ελλάδα να ήταν σήμερα σε άλλους δρόμους. Κάναμε τη μεγάλη ηρωική πράξη. Στη συνάντηση των αρχηγών μετά το δημοψήφισμα και ξέροντας ότι η χώρα είχε μετρημένες ώρες, είπαμε ότι αν ο Τσίπρας πάει με το «ναι» και την Ευρώπη, εμείς θα υπογράψουμε το κοινό ανακοινωθέν που θα λέει ότι η Ελλάδα μένει στην Ευρώπη. Αυτό το έκανε το Ποτάμι και παρέσυρε το παλιό πολιτικό σύστημα. Αυτή ήταν η μεγάλη εθνική προσφορά.  Ζητάμε να σκεφτεί ο κόσμος πόσο χρήσιμο ήταν το 6% για τη χώρα και πόσο πιο χρήσιμο θα είναι ένα 10%.  Εμείς μπορούμε, εμείς έχουμε τους ανθρώπους και τις λύσεις στα προβλήματα που μας έχουν δημιουργήσει».