Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Περιμένουμε με αγωνία μήνυμα από τον Μαδούρο

24/09/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν γνωρίζω με ποια ταχύτητα φτάνουν οι ειδήσεις στην μακρινή Βενεζουέλα, αλλά προς το παρόν συγχαρητήριο μήνυμα του κ. Μαδούρο προς τον κ. Τσίπρα δεν είδα να ανακοινώνεται.
Η τελευταία φορά που είχαμε νέα του ήταν τον περασμένο Ιούλιο, όταν με μήνυμά του προέτρεψε τους Έλληνες να ψηφίσουν «Όχι» στο δημοψήφισμα, στέλνοντας την αλληλεγγύη του… μπολιβιαριανού και τσαβικού λαού και καλώντας μας να ακολουθήσουμε τον δικό του τρόπο, τότε που ο (τσαβικός) λαός έτρωγε ζωοτροφές για να δείχνει περισσότερο… αξιοπρεπής!
Μάλιστα, την επομένη του δημοψηφίσματος, ο κ. Μαδούρο είχε επανέλθει για να δώσει τα συγχαρητήριά του για το «Όχι», που, όπως ανέφερε σε νέο μήνυμά του, ήταν «μια νίκη κατά της χρηματοοικονομικής τρομοκρατίας του ΔΝΤ»!
Έκτοτε, σιγή. Να πήρε είδηση πως το «Όχι» που τόσο είχε προπαγανδίσει είχε γίνει «Ναι»;
Πιθανόν!

Αλλά επειδή η Βενεζουέλα αποτελεί διαχρονικό πρότυπο για τους εγχώριους δημαγωγούς, οφείλω να ενημερώσω ότι λίγες ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος κρατείται από τον Φεβρουάριο 2014, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 13 ετών, εννέα μηνών και επτά ημερών για υποκίνηση βίας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2014. 
Ως γνωστόν, ο 44χρονος ηγέτης του κόμματος «Λαϊκή Θέληση», οικονομολόγος, απόφοιτος του Χάρβαρντ, είχε τεθεί το 2014 επικεφαλής του κινήματος «La Salida» (Η Έξοδος), που ζητούσε την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικόλας Μαδούρο στο πλαίσιο των φοιτητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη Βενεζουέλα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο 2014. 
Όπως έγινε γνωστό από μέλη τους κόμματός του (στους δημοσιογράφους είχε απαγορευθεί η είσοδος) ο Λεοπόλντο Λόπες αψήφησε το δικαστήριο και δήλωσε προς την δικαστή: «Εάν η ετυμηγορία είναι καταδικαστική, εσείς θα φοβάστε περισσότερο να την αναγνώσετε από ό,τι εγώ να την ακούσω, διότι γνωρίζετε ότι είμαι αθώος».   
Ο δικηγόρος του Λόπες, Χουάν Κάρλος Γκουτιέρες,  δήλωσε ότι η δίκη έβριθε παρατυπιών, γεγονός που «αντανακλά την έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος της Βενεζουέλας».
Όπως είπε, το δικαστήριο άκουσε τις καταθέσεις 138 μαρτύρων κατηγορίας και μόνο ενός μάρτυρα υπεράσπισης!
Αμέσως, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Λεοπόλντο Λόπες και σε φιλοκυβενρητικούς διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο, κατά τις οποίες ένας άνθρωπος, υποστηρικτής του κόμματος «Λαϊκή Θέληση» πέθανε από καρδιακή προσβολή.
Διαχρονικός αντίπαλος του αποθανόντος Ούγκο Τσάβες, ο Λεοπόλντο Λόπες παραδόθηκε στις αρχές στις 18 Φεβρουαρίου 2014 έπειτα από διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στο Καράκας. Η παράδοσή του μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έκτοτε κρατείται το μεγαλύτερο διάστημα σε συνθήκες απομόνωσης και η οικογένειά του καταγγέλλει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κράτησής του.
Σημειώστε ότι τρία στελέχη της αντιπολίτευσης, όλοι φοιτητές, που δικάζονταν παράλληλα με τον Λόπες, καταδικάσθηκαν ο ένας σε 10ετή κάθειρξη και οι άλλοι δύο σε 4ετή φυλάκιση. 
Θυμίζω επίσης ότι τον περασμένο Μάρτιο είχε καταδικαστεί και ο δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα, ο οποίος κατηγορήθηκε για… «συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος που αποσκοπούσε στην ανατροπή της νόμιμης και δημοκρατικής Κυβέρνησης του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο Μόρος μέσω εναέριου βομβαρδισμού του Προεδρικού Μεγάρου και διάφορων στόχων στην πόλη του Καράκας»! 
Τότε, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα είχε καταδικάσει τους δημάρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης κ.κ. Καμίνι και Μπουτάρη, οι οποίοι με ανοιχτή τους επιστολή είχαν καταδικάσει την δικαστική απόφαση.
Τον ίδιο μήνα, τον Μάρτιο, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την ατιμωρησία των αρχών της Βενεζουέλα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την καταστολή των διαδηλώσεων, που ξέσπασαν το 2014 στη Βενεζουέλα, στη διάρκεια των οποίων 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 878 τραυματίστηκαν.
«Η μεγάλη πλειονότητα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα δεν ερευνάται και δεν τιμωρείται», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση στην 47 σελίδων έκθεσή της υπό τον εύγλωττο τίτλο: «Βενεζουέλα, πρόσωπα ατιμωρησίας». 
«Αντί να απευθύνουν ένα μήνυμα καταδίκης, οι αρχές εξακολουθούν να δικαιολογούν τις ανάρμοστες αυτές πράξεις των δυνάμεων ασφαλείας στο όνομα της τάξης, της δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής σταθερότητας», επεσήμανε η Διεθνής Αμνηστία.
Η έκθεση ανέφερε στον πρόλογό της τον κατάλογο με τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούλιο του 2014 και συγκεντρώνει ανατριχιαστικές μαρτυρίες. 
«Μας έβαλαν σε εμβρυακή στάση, γονατιστούς και μας χτυπούσαν, μας χτυπούσαν, μας χτυπούσαν. Ένας φρουρός βγήκε και μας είπε ότι ακόμη κι αν προσευχόμασταν δεν θα βγαίναμε από εκεί, ήταν η τελευταία μας ημέρα. Μου κατέβασαν το εσώρουχο και μου έβαλαν κάτι από πίσω», δήλωσε ο Χουάν Μανουέλ Καράσκο, 21 ετών, ο οποίος συνελήφθη στις 13 Φεβρουαρίου στη Βαλένσια, στη βόρεια Βενεζουέλα.
Σε κάποιες περιπτώσεις «οι δυνάμεις ασφαλείας βασάνισαν τους κρατούμενους κάνοντάς τους ηλεκτροσόκ, προκαλώντας τους ασφυξία με πλαστικές σακούλες και καίγοντάς τους με αιχμηρά αντικείμενα», καταγγέλλει επίσης η Διεθνής Αμνηστία σε αυτήν την έκθεση που περιλαμβάνει συνεντεύξεις με κάποια από τα θύματα, δικηγόρους, υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάρτυρες. 
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στις 4 Φεβρουαρίου 2014 στο Σαν Κριστομπάλ, στη δυτική Βενεζουέλα, και είχαν στόχο αρχικά να καταγγείλουν την ανασφάλεια στην οποία ζουν οι φοιτητές. Στη συνέχεια οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για την οικονομική τους κατάσταση και την έλλειψη βασικών ειδών, προκαλώντας παράλληλα ένα κίνημα αντιδιαδηλώσεων υποστήριξης προς τον πρόεδρο Νικόλας Μαδούρο.
Κατόπιν όλων αυτών, αναμένουμε με αγωνία τα συγχαρητήρια του κ. Μαδούρο, καθώς και την ανανέωση της πρόσκλησής του προς τον κ. Τσίπρα να ξαναεπισκεφθεί την «χώρα των θαυμάτων». 
Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας είχε ξαναβρεθεί εκεί για να παρευρεθεί στην κηδεία του Τσάβες και επιστρέφοντας μας είχε περιγράψει πόσο ευχαριστημένος είναι ο «τσαβικός» λαός όταν περιμένουν στην ουρά – είτε για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Τσάβες, είτε για να αποκτήσουν κάποια βασικά είδη με βάση τον… λήγοντα των ταυτοτήτων τους…