Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ο κ. Τσίπρας στα Ιωάννινα άλλοτε και τώρα

14/09/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ο κ. Τσίπρας είναι άτυχος. Διότι υποχρεώνεται τώρα να πιει το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους. Υποχρεώνεται, λόγω προεκλογικών αναγκών, να επιστρέφει σε όλες εκείνες τις πόλεις από όπου – είτε με αφορμή τις ευρωεκλογές του 2014, είτε με αφορμή τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 – πέρασε και μοίρασε τις υποσχέσεις του.
Και δεν μπορεί να βρει άλλες πόλεις να πάει, διότι είχε αλωνίσει όλη την Ελλάδα!
Και αναγκαστικά, έρχεται η ώρα των συγκρίσεων. Αν, για παράδειγμα, συγκρίνει κανείς την ομιλία του στα Γιάννενα τις προάλλες (10 Σεπτεμβρίου) και την πύρινη ομιλία που είχε εκφωνήσει στις 21 Μαρτίου 2014, είτε θα γελάσει πικρά, είτε θα κλάψει με μαύρο δάκρυ.
Τότε, είχε κηρύξει την επανάσταση. Φέτος, είπε απλώς ότι «παλέψαμε, ματώσαμε, αποτρέψαμε την καταστροφή, αφήσαμε ανοιχτή τη δυνατότητα…», και τα λοιπά και τα λοιπά.
Τότε, είχε υποσχεθεί την μεγάλη ανατροπή. Φέτος, υποσχέθηκε πολιτική σταθερότητα, εφαρμογή της συμφωνίας και τις αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνική πλειοψηφία.

Και το πιο απεχθές: Τότε, μιλούσε για «πλεόνασμα στις μάχες κατά των μνημονίων» και στηλίτευε το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μοιράσει μέρος του πλεονάσματος σε κατηγορίες πολιτών. Είχε πει:
«Και θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Από τη μια να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα, για να εξαγοράσουν όπως φαντάζονται τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.
Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ανήθικη, που δείχνει το φόβο τους μπροστά στις κάλπες. Αλλά και για μια πράξη που δείχνει όχι μόνο πόσο περιφρονούν τον ελληνικό λαό, αλλά και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του. Ποιον περιμένει άραγε να πείσει για το success story ο πρωθυπουργός, δίνοντάς του μια βδομάδα πριν τη κάλπη δυο- τρία κατοστάρικα; Πώς πετάει αυτό το ξεροκόμματο της άγνοιας και της περιφρόνησης στα μούτρα των Ελλήνων, επιχειρώντας έτσι να τους αφαιρέσει το τελευταίο που τους έχει απομείνει -την αξιοπρέπειά τους;
Πώς μεταχειρίζεται τους ένστολους, σαν ανήλικα προς αποπλάνηση;
Πώς αφού τους καταδίκασε στη φτώχεια, τώρα τους βγάζει στις εκπτώσεις; (…) Και αναρωτιέμαι είναι τελικά εθνική πολιτική αυτή;
Η θεσμοθέτηση και η προπαγάνδιση της εθνικής επαιτείας και της εθνικής φιλανθρωπίας;».
Αυτά έλεγε τότε. Γιατί τις προάλλες έπραξε ακριβώς αυτά που κατηγορούσε. Πήγε στα Γιάννενα την περασμένη Πέμπτη και είπε ότι 2.000 άτομα στα Γιάννενα επωφελούνται από τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ανθρωπιστική κρίση! 
Και όλα αυτά που τον Μάρτιο του 2014 τους υποσχόταν ότι θα τα κάνει αμέσως, τώρα λέει πως ανήκουν απλά στις «προτεραιότητές» του!
Ναι, αλλά τον Μάρτιο του 2014 τους έλεγε πως «θέλουμε να είμαστε η επανάσταση των σύγχρονων δούλων του μνημονίου»!
Και βέβαια, τον Μάρτιο του 2014, στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας είχε πει πως «οι τραπεζίτες εξακολουθούν να ζουν και να βασιλεύουν με τα λεφτά του ελληνικού λαού» και πως «δισεκατομμύρια έχουν χρεωθεί οι πολίτες για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες των τραπεζών. Και ταυτόχρονα έχει τεθεί σε εφαρμογή το colpo grosso να παραμείνουν οι τράπεζες στα χέρια ιδιωτών και να "προστατευτούν" από την κοινωνία που τις χρηματοδοτεί. Η κοινωνία είναι για να πληρώνει. Οι τραπεζίτες και οι μέτοχοι για να κερδίζουν και να ελέγχουν τις τράπεζες. Και μέσω των τραπεζών να ελέγχουν την κοινωνία». 
Φέτος που υπέγραψε μνημόνιο με το οποίο βάζει τον ελληνικό λαό να δανειστεί 25 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεσμεύεται για πέρασμα των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα για το θέμα. 
Όπως κουβέντα δεν είπε και για το θέμα του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, του οποίου αποφασίστηκε η αποκρατικοποίηση. Τον Μάρτιο του 2014, όμως, το είχε καταγγείλει: «Το αεροδρόμιο, τα λιμάνια, η παράκτια ζώνη, όλα πωλούνται έναντι πινακίου φακής, την ίδια ώρα που για τους εργαζόμενους ένα μέλλον υπάρχει».
Και το καλύτερο: Τον Μάρτιο του 2014 είχε καταγγείλει ότι η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» διαλύθηκε και ξεπουλήθηκε.
Φέτος, τους είπε ότι… άνοιξε για δυο μέρες το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης!
Χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτε άλλο;