Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Οι πολίτες πληρώνουν τα «σπασμένα» Παπαγεωργόπουλου στη Θεσσαλονίκη με ανοχή της κυβέρνησης;

Την ίδια στιγμή που ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης,Βασίλης Παπαγεωργόπουλος,
 περπατά ελεύθερος επωφελούμενος των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, οι δημότες της πόλης καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα. Η κυβέρνηση με έγγραφό της απέρριψε το αίτημα ανάκλησης των ΚΥΑ συμψηφισμού οφειλών του Δήμου προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία του.
«Το υπουργείο νομιμοποιεί την κλοπή του ταμείου του Δήμου επί διοικήσεως Παπαγεωργόπουλου», δήλωσε στοkoutipandoras.gro βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής, ρωτά τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, γιατί δεν προχωρούν σε μια θεσμική και δημοσιονομική αποκατάσταση της «άδικης και παράνομης οικονομικής αφαίμαξης του δήμου και των δημοτών της Θεσσαλονίκης» αλλά και γιατί δεν έχουν διασφαλίσει τις «απαιτήσεις του Δημοσίου από τους υπολόγους της υπεξαίρεσης».
Το σκάνδαλο του «φτερωτού γιατρού» και του μεγάλου «πάρτι» στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι γνωστό (σ.σ διαβάστε σχετικά: Ο «φτερωτός γιατρός» και τα εκατομμύρια ευρώ που έκαναν φτερά).
Μετά την αποφυλάκιση του πρώην δημάρχου από τις φυλακές Διαβατών στις 28 Ιουλίου, φαίνεται πως η υπόθεση λαμβάνει ακόμη μια δυσάρεστη –για τις τσέπες των δημοτών- τροπή.
Όπως αναφέρει και η εφημερίδα Θεσσαλονίκη σε σημερινό της ρεπορτάζ, το υπουργείο Εσωτερικών «απορρίπτει το ομόφωνο αίτημα του δημοτικού συμβουλίου να μην πληρώσει ο δήμος τα χρήματα προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ήδη βγει από το δημοτικό ταμείο, αλλά κατέληξαν στις τσέπες των καταχραστών».
Του Νίκου Ηλιάδη
Έπειτα από 28 μήνες εγκλεισμού στις φυλακές Διαβατών στις 28 Ιουλίου ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αποφυλακίστηκε, εκμεταλλευόμενος τους ευνοϊκούς όρους του νόμου Παρασκευόπουλου. Έτσι το κεφάλαιο της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον ως προς την έκτιση της ποινής, έκλεισε για τον τέως δήμαρχο.
Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου έκλεισε οριστικά και το ζήτημα σχετικά με το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα. Ποιοι θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν από την τσέπη τους τα 17,9 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου υπεξαιρέθηκαν από το δημοτικό ταμείο στη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του κ. Παπαγεωργόπουλου. Ειδικότερα με έγγραφο το οποίο απέστειλε στις αρχές Αυγούστου προς το δήμο Θεσσαλονίκης η διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρει ότι απορρίπτει το αίτημα που είχε υποβληθεί από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ζητούσε τα ποσά της υπεξαίρεσης να μην επιβαρύνουν το ταμείο του δήμου. Κατόπιν αυτού τα 17,9 εκατ. ευρώ θα πέσουν οριστικά στις πλάτες των Θεσσαλονικέων. Μάλιστα εξ αυτών περίπου 8,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη παρακρατηθεί μέσω του συμψηφισμού με την οφειλόμενη από την πολιτεία κρατική χρηματοδότηση προς το δήμο.

Ο συμψηφισμός
Όταν το 2008 αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης και διαπιστώθηκε το μέγεθος της απάτης, το ελληνικό δημόσιο απαίτησε τα χρήματά του. Μόνον προς την εφορία οφείλονταν περίπου 7,3 εκατ. ευρώ, τα οποία με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις είχαν φτάσει στα 21 εκατ. Το δημόσιο προχώρησε στην επιβολή όλων των προβλεπόμενων μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του, μεταξύ των οποίων ήταν και η στέρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, γεγονός που προκάλεσε οικονομική παραλυσία στο δήμο Θεσσαλονίκης. Τελικώς έπειτα από πιέσεις, διαβουλεύσεις και πολιτικές παρεμβάσεις αποφασίστηκε να παραγραφούν όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις και ο δήμος να καταβάλει τα 7,3 εκατ. ευρώ προς την εφορία, καθώς τα οφειλόμενα ποσά προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είχαν ακόμη διακριβωθεί. Η εξόφληση έγινε μέσω του συμψηφισμού, δηλαδή της παρακράτησης από την εφορία της κρατικής επιχορήγησης προς το δήμο. Σε αυτό είχε συναινέσει μάλιστα και ο δήμος έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και εν συνεχεία είχε εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (το Δεκέμβριο του 2012) για το ποσό των 7.297.121,69 ευρώ.

Άλλα 5 εκατ.
Μετά το πέρας του προσωρινού ελέγχου που είχε γίνει από την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά για τον εντοπισμό του ποσού της υπεξαίρεσης ακολούθησε ο οριστικός φορολογικός έλεγχος σε βάθος εικοσαετίας. Από αυτόν διαπιστώθηκε επιπλέον μαύρη τρύπα άλλων περίπου 5 εκατ. ευρώ (από μη απόδοση ΦΠΑ κ.ά.), τα οποία απαίτησε φυσικά το ελληνικό δημόσιο. Όπως και η προηγούμενη, έτσι και αυτή η νέα οφειλή μπήκε σε συμψηφισμό με την έκδοση άλλων δύο ΚΥΑ (το 2013 και το 2014), ανεβάζοντας τη συνολική οφειλή του δήμου στα 12.236.685,92 ευρώ. Εξ αυτών έως σήμερα έχει αποπληρωθεί ποσό 8.590.108,23 ευρώ.

Αίτημα επιστροφής των χρημάτων
Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου έπειτα από πρόταση του τότε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη” και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη το δημοτικό συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση, με την οποία καλούσε την κυβέρνηση “να ανακαλέσει τις ΚΥΑ βάσει των οποίων έγινε ο αθέμιτος συμψηφισμός των κλοπιμαίων της υπεξαίρεσης με την ήδη πενιχρή κρατική χρηματοδότηση των δήμων”. Επίσης ζητούσε “να αρθούν τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών εις βάρος του δήμου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των οποίων παρακρατούνται άδικα και τιμωρητικά ζωτικοί πόροι για το δήμο και τη χειμαζόμενη από την κρίση πόλη και να επιστραφούν ως αχρεωστήτως παρακρατηθέντα όλα τα ποσά που υπεξαιρέθηκαν, ώστε να διατεθούν κατά προτεραιότητα για την κοινωνική πολιτική του δήμου”.
Το αίτημα αυτό διαβιβάστηκε στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και η απάντηση, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η “Θ”, εστάλη από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών στις 3 Αυγούστου.
 Δείτε το έγγραφο

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

koutipandoras