Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΣΥΡΙΖΑ και αγρότες: Κοροϊδία χωρίς όρια

10/08/2015

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Σε μια απεγνωσμένη προσπάθειά του να ξεχαστούν όλες οι ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε στους αγρότες κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας,κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έφθασε στο σημείο να ξαναπαρουσιάσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της περιόδου 2014-2020, ύψους 6 δις ευρώ, ως δικό του επίτευγμα! 
Μέσα στον πανικό που έχουν προκαλέσει τα καταστροφικά αποτελέσματα της δικής του «διαπραγμάτευσης» με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες - εκτόξευση στο 26% του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το κατοχυρωμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση 13% - και μην έχοντας να παρουσιάσει παρά μόνο αποτυχίες, η σημερινή κυβέρνηση οικειοποιείται τις επιτυχίες της προηγούμενης. 
Αν και είναι πολύ νωπές οι μνήμες από τις ψεύτικες υποσχέσεις του προς τους αγρότες, φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίζει κενά μνήμης, την οποία του
φρεσκάρουμε: 
-Ο εθνικός φάκελος της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (στην οποία εντάσσεται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης), παρουσιάστηκε στη Βουλή στις 24 Ιουλίου 2014. 
-Η νέα ΚΑΠ, ύψους 20 δις ευρώ, μπήκε σε εφαρμογή την 1/1/2015. Πρόκειται για 14 δις ευρώ από τις άμεσες ενισχύσεις και 6 δις ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – αυτό που… παρουσίασε χθες ο κ. Τσίπρας!
-Η αναθεώρηση της ΚΑΠ συζητήθηκε σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας) επί τρία χρόνια, ξεκινώντας από το 2011. Οι βασικές της αρχές αποτυπώθηκαν στον Κανονισμό ήδη από τις αρχές του 2014.
-Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε θετική ψήφο στην μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014-2020 στις 22 Νοεμβρίου 2013 με την ψήφιση των τεσσάρων νέων Κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
-Συνολικά, ως τον Ιούλιο του 2014, η νέα ΚΑΠ συζητήθηκε τρεις φορές στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών. 
-Το 3% του εθνικού φακέλου είναι αφιερωμένο στους νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες (κοινοτικά κονδύλια ύψους 240 εκ. ευρώ για το Πρόγραμμα «Νέοι Αγρότες») και επομένως ο κ. Τσίπρας δεν τους είπε κάτι το καινούργιο, ούτε χρειάζεται να δει, όπως είπε, «συγκεκριμένες πρακτικές», διότι αυτές προβλέπονται από τον εθνικό φάκελο του Ιουλίου 2014. Ήδη τον Σεπτέμβριο του 2014 στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 εντάχθηκαν 11.116 παραγωγοί έως 40 ετών, οι οποίοι θα λάβουν ενισχύσεις ύψους 194.329.500 ευρώ για μια πενταετία. Μάλιστα, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν για πρώτη φορά πλήρως ως δικαιούχοι, 3.224 επιλαχόντες. 
-Στις 25 Ιουλίου 2014, με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταγγείλει αυτό που σήμερα ο αρχηγός του κόμματος παρουσιάζει ως επιτυχία της κυβέρνησής του: Κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση για «εν κρυπτώ ανακοίνωση, για απίστευτη προχειρότητα, για αποφάσεις που εγκυμονούν κινδύνους και για εναρμόνιση με τις… νεοφιλελεύθερες δοξασίες της ΕΕ». Δήλωναν δε πως, ως ΣΥΡΙΖΑ, «είμαστε ριζικά αντίθετοι στην αντιπαραγωγική και χωρίς στόχευση κατανομή των ενισχύσεων που επιτείνουν την εγκατάλειψη της παραγωγικής διαδικασίας» και δεσμεύονταν «στον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα για ριζική αναθεώρηση της ΚΓΠ». 
-Προεκλογικά (8 Ιανουαρίου 2015), με non paper, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτεθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη νέα ΚΑΠ. Όπως ανέφεραν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, την οποία παρουσίασε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας στη Λάρισα (αναπτυξιακή Αγροτική τράπεζα, διαχείριση κόκκινων δανείων, νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, μείωση κόστους παραγωγής με φθηνό πετρέλαιο-ρεύμα- εφόδια, παρεμβάσεις στις υποδομές για αποταμίευση και αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού, επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, αναθεώρηση της ΚΑΠ με αύξηση των ενισχύσεων). 
-Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά και στην αλιεία και στα 400 εκ ευρώ των ευρωπαϊκών πόρων. Του θυμίζουμε ότι η αύξηση των κονδυλίων για την αλιεία είχαν ανακοινωθεί από τις Βρυξέλλες στις 11 Ιουνίου 2014: 388 εκ ευρώ για την περίοδο 2014-2020, έναντι 207 εκ. ευρώ της περιόδου 2007-2013. 
-Η διαπραγμάτευση για τη φορολόγηση των αγροτών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην τρόικα (που τώρα έγινε τετραμερής και χθες ο κ. Τσίπρας είπε πως την θέλει… πενταμερή) έγινε την άνοιξη του 2013Παρά τις πιέσεις για φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών όπως και των άλλων κλάδων της οικονομίας, δηλαδή με 26% στο καθαρό εισόδημα, επικράτησε η θέση της προηγούμενης κυβέρνησης για φορολόγηση των αγροτών με 13%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την «σκληρή διαπραγμάτευσή του» την πήγε στο 26%, φορολογώντας για πρώτη φορά και τις αγροτικές ενισχύσεις.

Δύο χρόνια ψέματα στους αγρότες 
-Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με αντιπροσωπείες αγροτών από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και όλη την Ελλάδα, στις 20 Δεκεμβρίου 2013, στο πλαίσιο του παναγροτικού συλλαλητηρίου στην Πλατεία Συντάγματος. Χαρακτήρισε δίκαιο τον αγώνα τους και δήλωσε πως «το υψηλό ενεργειακό κόστος και το κόστος παραγωγής καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή και ερημώνουν την ύπαιθρο».
-Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2014 με αντιπροσωπεία 32 αγροτικών συλλόγων Μακεδονίας – Θράκης. Και εκεί μίλησε για μείωση ενεργειακού κόστους, ελάφρυνση φορολογίας των αγροτών, αλλά και για τη δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού που θα εξασφαλίζει ρευστότητα στους αγρότες. Όπως είπε, μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης.
-Στις 3 Φεβρουαρίου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, με ανακοίνωσή του δεσμεύτηκε για «άμεση μείωση του κόστους παραγωγής (χαμηλό ΦΠΑ σε εφόδια και τρόφιμα, καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου, μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ, χαμηλότοκα καλλιεργητικά δάνεια), παροχή ρευστότητας με δημόσια αγροτική τράπεζα, αναστολή πλειστηριασμών και ρύθμιση αγροτικών χρεών (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους), εφαρμογή ενός δίκαιου, απλού και αποτελεσματικού συστήματος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος με στόχο την ανακούφιση από τα δυσβάστακτα μνημονιακά βάρη και την αναδιανομή του πλούτου σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ, στον αντίποδα της ακραία νεοφιλελεύθερης στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, αναδιανομή των πόρων σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και της οικογενειακής γεωργίας» και άλλα πολλά… 
-Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη, Βήμα της Κυριακής, 23 Φεβρουαρίου 2014: «Θα σταματήσει αμέσως η αγωνία για νέα μέτρα λιτότητας. Θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ Μνημονίου επίπεδα. Και θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση και την ελάφρυνση αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών».
-Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές, 25 Απριλίου 2014: «Προστασία του εισοδήματος των αγροτών με άμεσα μέτρα, στην κατεύθυνση της ριζικής αναθεώρησης της ΚΑΠ προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών και της οικολογικής αγροτικής παραγωγής. Προστασία της ορεινής και νησιωτικής αγροτικής παραγωγής».
-Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στο Ηράκλειο Κρήτης, 13 Δεκεμβρίου 2014: «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Είμαστε με τους εργαζόμενους. Είμαστε με τους μικρομεσαίους. Είμαστε με τους αγρότες. Είμαστε με τους νέους». Προαναγγέλλει επίσης «δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας και τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους και αγρότες» και δηλώνει πως «στη βάση του σχεδιασμού μας λοιπόν βρίσκεται η ενίσχυση του αγροτικού τομέα».
-Αλ. Τσίπρας, συνάντηση με κτηνοτρόφους στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα, 18 Ιανουαρίου 2015: «Αυτά που έγιναν είναι εγκληματικά. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να δώσουμε από δω και πέρα συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματα. Το πρώτο που εμάς μας απασχολεί, είναι η μείωση του κόστους παραγωγής. Είτε αυτό αφορά τον παραγωγό, είτε τον κτηνοτρόφο. Θα σας απαντήσω επιγραμματικά. Φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα. Ήδη έχουμε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα που αφορά στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες. Πρώτον ο ΕΝΦΙΑ. Εδώ έχουν φορολογήσει ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Που σημαίνει ότι ο παραγωγός και ο κτηνοτρόφος μέχρι 12.000 ευρώ εισόδημα, δεν θα φορολογείται με το 13% και το 26% στον ελεύθερο επαγγελματία, που ισχύει σήμερα. Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όταν ο κτηνοτρόφος είναι πνιγμένος απ' το λαιμό, δεν μπορεί να παράξει. Εμείς θέλουμε να ξαναβάλουμε τον κτηνοτρόφο στην παραγωγική διαδικασία και να τον ελαφρύνουμε από τα δυσβάσταχτα αυτά βάρη. Για αυτό και μιλάμε για τράπεζα ειδικού σκοπού. Για την αγροτική, κτηνοτροφική οικονομία, που θα δώσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».
-Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη, συνέντευξη στον Αντέννα, 19 Ιανουαρίου 2015: «Αντιθέτως τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα θα έχουν διευκόλυνση και ελάφρυνση διότι πρώτον θα καταργήσουμε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεύτερον θα βάλουμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους σε μια ενιαία κλίμακα είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ, είτε πρόκειται για αγρότες που φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ. 12.000 ευρώ αφορολόγητο λοιπόν». 
-Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στην Πάτρα, 21 Ιανουαρίου 2015: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα ελαφρύνουμε από τους φόρους τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα – και θα το κάνουμε. Επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο των €12.000 για όλους. Για τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα απαγορεύσουμε με νόμο την παρακράτηση για χρέη των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, ενισχύσεων και χρηματοδοτήσεων στους αγρότες – και θα το κάνουμε».
-Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στην Καλαμάτα, 11 Ιανουαρίου 2015: «Δεσμευόμαστε για την εφαρμογή μιας Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής. Δεσμευόμαστε για την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου. Εγγυόμαστε τη σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας. Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε κάθε νέο που θέλει να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή μέσω της τράπεζας επενδύσεων». 
-Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στην Κομοτηνή, 13 Ιανουαρίου 2015: «Λέω ξεκάθαρα και από αυτό το βήμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί σε μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πιο αδύναμων: Να δώσουμε ανάσα και δυναμική στον αγροτικό τομέα. Αυτόν τον πολύτιμο παραγωγικό κλάδο που σήμερα καταστρέφεται συστηματικά με την υπερφορολόγηση από το πρώτο ευρώ. ΜΕ τον ΕΝΦΙΑ όχι μόνο στα σπίτια και στα χωράφια, αλλά και στα μαντριά και τους βοσκότοπους. Με την σύνταξη στα 67 για τον αγρότη και την αγρότισσα, που διώχνει τους νέους ανθρώπους από τον αγροτικό τομέα. Με μια ολέθρια πολιτική που έχει εκτινάξει το κόστος της αγροτικής παραγωγής στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Το διακύβευμα για εμάς είναι: Να στηρίξουμε τον καπνοπαραγωγό και τον αγρότη με εγγυήσεις για το αγροτικό εισόδημα. Με νέες καλλιέργειες. Με επιστημονική υποστήριξη για την αναβάθμιση της παραγωγής. Με βοήθεια στην συνεταιριστική οργάνωση. Με στοχευμένα αναπτυξιακά μέτρα. Να στηρίξουμε τον κτηνοτρόφο, μεριμνώντας για την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους - εκατοντάδες -  έχασαν φέτος τεράστιο τμήμα του ζωικού τους κεφαλαίου».
-Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στο Αγρίνιο, 17 Ιανουαρίου 2015: «Εμείς θα διαπραγματευτούμε με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ιδρύουμε τράπεζα ειδικού σκοπού, όχι απλώς για τους αγρότες, αλλά τράπεζα των αγροτών. Παίρνουμε, κατά προτεραιότητα, μέτρα για τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής, τη στήριξη της παραγωγής και την ανακούφιση των αγροτών». (Υπενθυμίζουμε ότι η Τράπεζα Ειδικού Σκοπού είχε ανακοινωθεί από τη ΔΕΘ, στο περίφημο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»)
-Αλ. Τσίπρας, Ηράκλειο Κρήτης, 23 Ιανουαρίου 2015: «Δεύτερη δέσμευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Εγγυάται τις συντάξεις. Εγγυάται τις αγροτικές επιδοτήσεις. Εγγυάται την αξιοπρέπεια. Ενισχύουμε, επίσης, τον αγροτικό τομέα. Βασισμένοι στην παράδοση του τόπου σας, στις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στη βάση του σχεδιασμού μας βρίσκεται η ενίσχυση του αγροτικού τομέα». 
-Αλ. Τσίπρας, Ζάππειο, Διακαναλική Συνέντευξη, 23 Ιανουαρίου 2015: «Κατ' αρχάς η φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας διαστρωμάτωσης είναι μια από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η ελάφρυνση θα γίνει πρώτον μέσα από την επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως. Σήμερα ο αγρότης πληρώνει από το πρώτο ευρώ φόρο 13%, ο ελεύθερος επαγγελματίας από το πρώτο ευρώ φόρο 26%. Άρα βάζοντας το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ προστατεύουμε το μεσαίο, το μικρομεσαίο από αυτή τη λαίλαπα». 
-Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στην Κόρινθο, 10 Ιανουαρίου 2015: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, φίλες και φίλοι δεσμεύεται για την εφαρμογή μιας Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής που θα στηρίξει ολόπλευρα την αγροτική παραγωγή και τον αγρότη». 
-Αλ. Τσίπρας, δηλώσεις στην Αργολίδα, 10 Ιανουαρίου 2015: «Και δεσμεύομαι απέναντι στους Έλληνες παραγωγούς και αγρότες ότι η κυβέρνηση ανασυγκρότησης και ανόρθωσης σημαίνει κυβέρνηση παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η παραγωγική ανασυγκρότηση μπορεί να γίνει μόνο μέσα τη μείωση του κόστους παραγωγής, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, από τη θέσπιση του αφορολόγητου στα 12 χιλιάδες ευρώ, να σταματήσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13%, με τους αγρότες να κινδυνεύουν να χάσουν τα χωράφια τους και τα σπίτια τους από τις τράπεζες».
-Αλ. Τσίπρας, Ομιλία κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, 8 Φεβρουαρίου 2015: «Το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε. Δεν υπάρχει πια κανείς που να ισχυρίζεται στα σοβαρά το αντίθετο. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια συμφωνία που θα απελευθερώσει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και θα βοηθήσει στην υλοποίηση πλουραλιστικών οικονομικών δράσεων στον χώρο της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των επικοινωνιών, δράσεων που θα συνδυάζουν τη μικρή, μεσαία και μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς και τα κίνητρα για ξένες επενδύσεις και διακρατικές συμφωνίες για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα πλαίσια πάντα του σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων, με ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που δεν πρέπει, κατά την άποψή μας, να υπολογίζεται στο έλλειμμα».