Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Φθηνότερα ή ξεμένουν τα κεράσια - Διέξοδος η μεταποίηση

Στη µέγγενη της ασθενικής έως παντελώς απούσας ζήτησης από την ελληνική αγορά, αλλά και του «χειρόφρενου», που έχει τραβηχτεί, ουσιαστικά, στις εξαγωγές, λόγω της πρόσφατης επιβολής των
κεφαλαιακών ελέγχων, έχει βρεθεί, τις τελευταίες δύο εβδοµάδες, το ελληνικό κεράσι και υποφέρει, καθώς οι τιµές, ακόµη και για τις πάρα πολύ καλές ποιότητες, «βολοδέρνουν» µεταξύ 1,20 και 1,50 ευρώ το κιλό.


Επικρατέστερη εναλλακτική η αξιοποίηση τους στη βιομηχανία γλυκών και γιαούρτης

Η χρονιά ξεκίνησε µε καλούς οιωνούς, ακόµη και σε περιοχές που επλήγησαν από τις κακές καιρικές συνθήκες (καθώς η παραγωγή µπορεί να ήταν µικρότερη του αναµενόµενου όµως αφορούσε µεγαλοκαρπία) µε τις τιµές του προϊόντος να χαρακτηρίζονται ικανοποιητικές από τους ίδιους τους παραγωγούς. Λίγες ηµέρες όµως πριν ολοκληρωθεί η συγκοµιδή, η απογοήτευση είναι εµφανής στις τάξεις των συντελεστών του κλάδου, ενώ οι αναπάντεχες (για πολλούς) εξελίξεις στην πραγµατική οικονοµία, έχουν ρίξει σε βαθιά περισυλλογή τους παραγωγούς.

Οι τιµές χωραφιού έχουν διολισθήσει σηµαντικά  σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ σε κάποιες µικρόκαρπες ποικιλίες η ζήτηση για τη νωπή κατανάλωσή τους τείνει να προσεγγίζει µηδενικά επίπεδα, αναδεικνύοντας ως εναλλακτική την αξιοποίησή τους είτε ως πρώτη ύλη, για τη βιοµηχανία των γλυκών και της γιαούρτης (σ. σ. στο ευνοϊκό σενάριο), είτε τη χωµατερή. Μερική ή ολική ζηµιά, δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις, µε την εικόνα να επιδεινώνεται περαιτέρω από την –σχεδόν παντελή- έλλειψη ρευστότητας.

Πωλούν ακόµα και χαµηλότερα
«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραµατικά. ∆εν υπάρχει ρευστό κι αυτό µας δυσκολεύει τη διαδικασία συγκοµιδής, καθώς απασχολούµε πολλούς αλλοδαπούς κι όχι µόνο εργάτες γης στα περιβόλια µας, ενώ, παράλληλα, δυσχεραίνει και στην αγορά των απαραίτητων υλικών συσκευασίας του προϊόντος, δεδοµένου ότι, οι προµηθευτές µας, για να εξυπηρετήσουν τις παραγγελίες µας, ζητούν να πληρωθούν προκαταβολικά και σε ρευστό, που αυτή τη στιγµή µε τους ελέγχους κεφαλαίων στις τράπεζες, δεν υπάρχει», τονίζει στην Agrenda ο πρόεδρος του Α. Σ. Άρνισσας Αθανάσιος Σταµατόπουλος. Ο ίδιος αναφέρει, επίσης, πως εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαµορφωθεί στην αγορά, οι µέσες τιµές κερασιού, φέτος, ίσως να σπάσουν προς τα κάτω το ψυχολογικό φράγµα του 1 ευρώ το κιλό, δηµιουργώντας αρνητικό κλίµα.
«Όπου υπάρχει οργάνωση των παραγωγών και υποδοµές, όπως για παράδειγµα ψυγεία, οι αντιστάσεις µας, στις πιέσεις που ασκούνται, είναι µεγαλύτερες. Αντίθετα, στην περίπτωση των µεµονωµένων παραγωγών, οι οποίοι δεν µπορούν να έχουν τις αναγκαίες υποδοµές, οι επιτήδειοι αλωνίζουν», σηµειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σταµατόπουλος και τονίζει ότι «η ζήτηση, πάντως, από την εγχώρια αγορά είναι πολύ µικρή, ενώ οι µεγάλοι εξαγωγείς έχουν λακίσει». Παρόλα αυτά προσθέτει, ο συνεταιρισµός της Άρνισσας, για την ώρα, καταφέρνει να έχει σε λειτουργία, µε τρεις βάρδιες το διαλογητήριό του, και (τουλάχιστον έως τα µέσα της εβδοµάδας) να πουλά την παραγωγή του, έστω και µε πιο χαµηλές τιµές.

Η εκκαθάριση θα δώσει  έως 1 ευρώ χαµηλότερα 
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη γειτονική Πιερία. «Εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες ο συντελεστής δυσκολίας εξεύρεσης φορτηγών – ψυγείων για να κάνουµε τις εξαγωγές έχει αυξηθεί δραµατικά», τόνισε στην Agrenda ο πρόεδρος του συνεταιρισµού κερασοπαραγωγών Ράχης «Ο Άγιος Λουκάς» ∆ηµήτρης Ντούρος, συµπληρώνοντας ότι «η προηγούµενη εβδοµάδα ήταν απελπιστική και το ίδιο συµβαίνει και αυτή που διανύουµε τώρα. Ευελπιστούµε ότι θα βρεθεί µια λύση για να οµαλοποιηθούν οι συνθήκες». Ο ίδιος ανέφερε ακόµη ότι οι τιµές είναι πολύ πιεσµένες φέτος, κινούµενες, σήµερα, µεταξύ των 0,80 ευρώ έως και 1,20 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό και εξέφρασε τους φόβους του ότι η τελική εκκαθάριση της χρονιάς, µπορεί να δώσει µεσοσταθµική τιµή από 0,50 έως και 1 ευρώ το κιλό, χαµηλότερα από πέρυσι, ανάλογα την ποικιλία.

Λιγότερα στην Πέλλα, πιο πολλά στην Πιερία 
Τα δύο πρόσωπα του µυθικού… Ιανού, θυµίζει η φετινή καλλιεργητική σεζόν για το κεράσι σε µεγάλα καλλιεργητικά κέντρα της χώρας, αφού, για παράδειγµα, στην περίπτωση της Πέλλας, η παραγωγή -ειδικά σε ορισµένες περιοχές µε χαµηλότερο υψόµετρο- εµφανίζεται σηµαντικά µειωµένη, ενώ αντίστοιχα στην Πιερία καταγράφεται υπερπαραγωγή.
Όσον αφορά ειδικότερα το νοµό Πέλλας, όπου παράγονται περίπου 40.000 τόνοι κερασιού (ή σχεδόν το ήµισυ της ετήσιας εγχώριας παραγωγής), όπως πληροφορεί την Agrenda ο κ. Σταµατόπουλος, η χρονιά δεν εξελίχθηκε καλά και µάλιστα σε κάποιες περιοχές η ζηµιά από τον παγετό και άλλες δυσµενείς καιρικές συνθήκες, έφτασε ποσοστιαία έως και το 90%.
«Μεσοσταθµικά, σε όλο το νοµό, ίσως να έχουµε µείωση αποδόσεων έως 50% - 60%, γιατί σε κάποιες περιοχές οι απώλειες είναι µικρότερες και αλλού τα δέντρα είναι φορτωµένα» µας λέει χαρακτηριστικά ο έµπειρος παραγωγός, προσθέτοντας ότι η συγκοµιδή, στη ζώνη της Βεγορίτιδας όπου βρίσκεται και η Άρνισσα, έχει ολοκληρωθεί για τα τραγανά, τα µπακιρτζέικα και τις φεροβίες, ενώ τώρα συγκοµίζονται οι ρεγκίνες, οι γκορδίες, κάποιες ποικιλίες της κατηγορίας σουίτ και ούτω καθ’ εξής, µε προοπτική να κλείσει η σεζόν λίγο µετά τα µέσα Ιουλίου.
Στην Πιερία, σύµφωνα µε τον ∆. Ντούρο από το συνεταιρισµό Ράχης, η χρονιά, ως προς τις στρεµµατικές της αποδόσεις, έχει κυλήσει εξαιρετικά. «Πέρυσι οι ποσότητες που συγκόµισε ο συνεταιρισµός ήταν της τάξης των 800 τόνων, ενώ φέτος, έως τώρα έχουµε ήδη συγκοµίσει περί τους 1.300 τόνους κι όπως όλα δείχνουν µέχρι το τέλος της σεζόν ενδέχεται να φτάσουµε ακόµα και τους 1.500 τόνους, που σηµαίνει αύξηση άνω του 80%», είπε ο κ. Ντούρος.

Λάκισαν φέτος και οι μεγάλοι εξαγωγείς 
«Φέτος αυτό που ισχύει είναι πούλα και µετάνιωνε». Το λαϊκό αυτό γνωµικό επιστράτευσε ο πρόεδρος του συνεταιρισµού κερασοπαραγωγών Ράχης για να περιγράψει τη στρατηγική, µε την οποία κινείται η οργάνωση στον εµπορικό τοµέα, λαµβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Όπως εξήγησε, ο συνεταιρισµός αριθµεί 250 µέλη, τα οποία καλλιεργούν πάνω από 2.000 στρέµµατα µε κερασιές κι αν εξαιρεθεί ένα περίπου 5% της ετήσιας παραγωγής του, που κατευθύνεται στην ελληνική αγορά, το υπόλοιπο έχει για προορισµό τις αγορές του εξωτερικού.
«∆ουλεύουµε µε εξαγωγές στη Γερµανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, αλλά και σε κράτη της Βαλτικής, όπως η Λετονία και η Λιθουανία, ενώ προ του εµπάργκο στέλναµε και στη Ρωσία», µας ανέφερε ο κ. Ντούρος, προσθέτοντας ότι «µε βάση το περιβάλλον που έχει διαµορφωθεί στο εµπόριο, το βάρος µας έχει πέσει στο πώς θα αξιοποιήσουµε το προϊόν όσο γίνεται καλύτερα. Μην ξεχνούµε ότι και οι αγορές της Ευρώπης έχουν τα προβλήµατά τους, αλλά και το γεγονός πως υπήρξε µεγάλη παραγωγή κερασιών και σε ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και κυρίως η Τουρκία».
Στις εξαγωγές είναι προσανατολισµένος, επίσης, και ο συνεταιρισµός της Άρνισσας, όπως µας αναφέρει ο πρόεδρός του Αθ. Σταµατόπουλος, ο οποίος αποκαλύπτει πως αυτή την περίοδο η απορρόφηση της παραγωγής γίνεται από τρεις συνεργαζόµενους εµπόρους, οι οποίοι εξάγουν τους όγκους που αγοράζουν σε αγορές του εξωτερικού.

Νέες φυτεύσεις µε 200 στρέµµατα
Σε πόλο έλξης για τους παραγωγούς στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες της Βαλκανικής και την Τουρκία, εξελίσσεται η καλλιέργεια της κερασιάς, εκτιµά ο κ. ∆ηµήτρης Ντούρος από το συνεταιρισµό της Ράχης. Όπως αναφέρει µόνο στην περιοχή της Πιερίας οι νέες φυτεύσεις που µπήκαν σε παραγωγή ήταν της τάξης των 200 στρεµµάτων, ενώ «κάθε χρόνο φυτεύονται και νέα περιβόλια». Η τακτική αυτή, ωστόσο, όπως σηµειώνει ο ίδιος, σταδιακά θα αυξάνει και την πίεση στις τιµές στην αγορά, καθώς θα ενισχύεται η προσφορά, αν και, από την άλλη, θα οδηγήσει, ελέω ανταγωνισµού, στην παραγωγή πιο ποιοτικών προϊόντων για τον καταναλωτή.
Νέες φυτεύσεις παρατηρούνται και στο νοµό της Πέλλας, παρά το ότι η περιοχή διατηρεί ήδη πολλές χιλιάδες στρέµµατα µε κερασεώνες.
Είναι χαρακτηριστικό, βάσει στοιχείων του ΟΠΕΚΕΠΕ, που µας παραχώρησε ο κ. Σταµατόπουλος, ότι στο ∆ήµο Εδέσσης καλλιεργούνται 25.000 στρέµµατα κερασιάς κι η παραγωγή φτάνει τους 20.000 τόνους, στη Βεγορίτιδα 11.000 στρέµµατα, µε παραγωγή 5.000 τόνων, στην Αλµωπία 24.000 στρέµµατα µε 11.000 τόνους παραγωγή και στα Γιαννιτσά 6.500 στρέµµατα µε 3.000 τόνους κεράσια.

http://www.agronews.gr/