Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ποιοι άκουσαν τα νταούλια;

17/06/2015

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία της χώρας μας αντανακλάται στις διαρκείς υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, με αποκορύφωμα την τελευταία, όταν ο Standard and Poor's υποβάθμισε στις 11 Ιουνίου το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε "CCC" από "CCC+".
Η προειδοποίηση ήταν σαφής: Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλες πιθανότητες να χρεοκοπήσει στο εμπορικό της χρέος μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της.
Παράλληλα, ο οίκος εκτιμούσε ότι η προοπτική για την Ελλάδα παρέμενε αρνητική, με την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση να παραμένει στο "C".
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του συγκεκριμένου διεθνούς οίκου, δήλωνε πως, καθώς η ταμειακή κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώνεται, «ίσως είναι θέμα χρόνου
η χώρα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τους ομολογιούχους ή τις τράπεζες».
Και πρόσθετε πως «βάσει της τρέχουσας τάσης, ίσως είναι απλά θέμα χρόνου να βιώσουν και οι εμπορικοί πιστωτές μια αθέτηση πληρωμών», επισημαίνοντας ότι η «πραγματική προθεσμία» θα είναι τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει κάποια από τα ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 
«Εάν χάσουν αυτή την πληρωμή, εκτιμώ πως θα ήταν αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» είπε. 
Δυο μέρες μετά, στις 13 Ιουνίου, ο Standard and Poor's υποβάθμισε και το αξιόχρεο των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Ελλάδας.
Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να κηρύξουν «πτώχευση μέσα στους προσεχείς δώδεκα μήνες απούσης μιας συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο S&P, καθώς αντιμετωπίζουν μια μεγάλη εκταμίευση καταθέσεων, οι οποίες ανήλθαν, κατά τους υπολογισμούς του, σε περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Νοέμβριο του 2014 ως τα τέλη του Απριλίου του 2015, τάση η οποία, όπως αναφέρει, "επιταχύνθηκε τον Ιούνιο". 
Αυτό, ανέφερε ο οίκος, σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται περισσότερο από τον δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Προφανώς, ουδείς άκουσε τα νταούλια του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα…
Και προφανώς, με καθυστέρηση τεσσάρων και πλέον μηνών, αυτό έγινε αντιληπτό ακόμη και από τους… νταουλιέρηδες!