Ώθηση στις τιµές των βασικών αγροτικών προϊόντων δίνει αυτή την περίοδο η σπουδή των εµπόρων να αγοράσουν από τους παραγωγούς, για να προλάβουν το
µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ του 13%, µια και τα σενάρια για αύξησή του δίνουν και παίρνουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Με τη διαπραγµάτευση κυβέρνησης – δανειστών να κορυφώνεται και το οικονοµικό επιτελείο να σβήνει και να γράφει τη λίστα µε τα µέτρα, οι παραγωγοί που διαθέτουν είτε προϊόντα εποχής, είτε αποθηκευµένα έχουν ένα επιπλέον διαπραγµατευτικό ατού, που µπορεί να τους δώσει κάποια λεπτά επιπλέον στις τιµές που πωλούν τη σοδειά.
Κι αυτό γιατί αρκετοί έµποροι «σκουπίζουν» την εγχώρια αγορά και δεν διστάζουν να προσφέρουν κάποια λεπτά παραπάνω για τα προϊόντα για τα οποία ενδιαφέρονται, υπό το φόβο αύξησης του ΦΠΑ στα επίπεδα του 17-18%, όπως φηµολογείται, για να προλάβουν να κόψουν τιµολόγια µε ΦΠΑ 13%. Ωφεληµένοι από τη συγκυριακή αυτή τακτική των εµπόρων µπορεί υπό προϋποθέσεις να βγουν οι παραγωγοί κηπευτικών που παράγουν τώρα προϊόν, όσο και οι δενδροκαλλιεργητές, που παράγουν φρούτα, όπως κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα κ.λπ.
Μεγαλύτερη ευχέρεια όσο και δυνητικό όφελος, ωστόσο, προκύπτει για τους παραγωγούς ελαιολάδου και βρώσιµης ελιάς, που αποθήκευσαν τα προϊόντα τους.
Κρατά ακόµα τιµή το ελαιόλαδο
Ενδεικτική της αυξητικής τάσης των τιµών είναι η συµπεριφορά του ελαιολάδου που συνεχίζει να κρατά τιµή, αρκετούς µήνες µετά τη συγκοµιδή ελιάς, αλλά και των εµπόρων που θέλουν και την πελατεία τους να κρατήσουν και να µειώσουν τα έξοδα.
Κάπως έτσι στο νοµό Μεσσηνίας προς 3,43 ευρώ το κιλό πουλήθηκαν 60 τόνοι έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στη Φαλάνθη της Πυλίας, την περασµένη Κυριακή σε διαγωνισµό του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισµού, µε δυο ενδιαφερόµενους να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην τελική διαδικασία.
Η τιµή για την εποχή θεωρείται καλή για τον παραγωγό, αν σκεφτεί κανείς ότι και στη γειτονική Λακωνία τα 3,5 περίπου ευρώ είναι ο «κανόνας».
Ούριος είναι ο άνεµος που φύσα και για τις βρώσιµες ελιές, µε ενδεικτική την αγορά των Καλαµών, που τον περασµένο µήνα κυµάνθηκε µεταξύ 1,35 - 1,42 ευρώ το κιλό για όσους αποθήκευσαν σε κάδους µε νερό και άλµη, ενώ την εβδοµάδα που πέρασε το παζάρι κυµάνθηκε περί τα 1,5 ευρώ ανά κιλό.
Όσοι πάντως από αυτούς έχουν ανάγκη ρευστού αναγκάζονται να πουλήσουν ακόµα και σε χαµηλότερα επίπεδα, ενώ δεν είναι λίγοι και οι πιο «τολµηροί» που προσδοκούν ακόµη υψηλότερες τιµές, κρατώντας αρκετά αποθέµατα.
http://www.agronews.gr/