Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Ποιος ευθύνεται τελικά για την παραβίαση των δεδομένων στο διαδίκτυο;

Οι νέοι κανόνες για την προστασία των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται να συμφωνηθούν τη Δευτέρα, θα επιτρέπουν στους πολίτες να μηνύουν
τις εταιρείες που κατέχουν τα δεδομένα, καθώς και εκείνες που τα επεξεργάζονται για λογαριασμό τους, για παράδειγμα τους παρόχους cloud computing.
Απέναντι στο νέο σύστημα βρίσκονται εταιρείες όπως η γερμανική SAP, η IBM, η Cisco και η Amazon, οι οποίες ισχυρίζονται ότι θα σκοτώσει τη βιομηχανία cloud computing της Ευρώπης, καθώς θα εισάγει το στοιχείο αβεβαιότητας στις σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων.
Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι το ζήτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων πιέσεων από τις εταιρείες, οι οποίες προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών, που αποτελεί βασικό στοιχείο της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στους «28».
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι πάροχοι cloud – εταιρείες που προσφέρουν απομακρυσμένη αποθήκευση και επεξεργασία των δεδομένων σε σέρβερ – θα χαρακτηρίζονται ως «επεξεργαστές», δεδομένου ότι δεν συλλέγουν οι ίδιοι τα δεδομένα αυτά. Αυτό σημαίνει ότι δεν φέρουνε καμία ευθύνη για τη χρήση των δεδομένων παράνομα εκτός αν παραβιάσουν τη σύμβαση με την εταιρεία που επεξεργάζεται τα δεδομένα – τον «ελεγκτή» των δεδομένων.
Οι υπουργοί της ΕΕ θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της προστασίας των δεδομένων κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, και εν συνεχεία θα ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Ένα βασικό ζήτημα είναι ποιος πληρώνει αν παραβιαστούν οι κανόνες» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι το ισχύον σύστημα λειτουργεί καλά και είναι εύκολο για τους καταναλωτές, παρέχοντάς τους ένα μοναδικό σημείο επαφής. Για παράδειγμα, αν μια τράπεζα παραβιάσει μια νομοθεσία για την προστασία των τραπεζικών δεδομένων, θα ήταν πιο λογικό για το θιγόμενο πρόσωπο να μηνύσει την τράπεζα, αντί τις εταιρείες στις οποίες εκχωρεί αρμοδιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της.
«Είναι σημαντικό οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις να κατανοήσουν ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για την επεξεργασία των δεδομένων τους», είπε ο Liam Benham, από την IBM. «Τώρα, το σχέδιο κανονισμού για την προστασία των δεδομένων της ΕΕ κινδυνεύει να θολώσει τα όρια της ευθύνης, θέτοντας τις βάσεις για μακροχρόνιες και δαπανηρές δικαστικές διαφορές, που θα φέρουν αμηχανία για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις».
Ένας λόγος για την επέκταση της ευθύνης σε διάφορους παίκτες είναι ότι τα δεδομένα συλλέγονται συχνά από μια εταιρεία, αποθηκεύονται από μια άλλη και επεξεργάζονται από μια τρίτη.
EurActiv με Reuters

http://www.euractiv.gr/