Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Δεν ακούνε τα νταούλια ούτε σε Δύση, ούτε σε Ανατολή

12/06/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στις διεθνείς σχέσεις. Αρκεί μια ματιά να ρίξει στην ειδησεογραφία και αμέσως θα καταλάβει ότι στη διεθνή σκακιέρα τα πράγματα ούτε είναι, ούτε υπήρξαν ποτέ όπως τα… οραματιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ (που θα βαρούσε τα νταούλια και όλοι θα χόρευαν στους ρυθμούς του).
Ως γνωστόν, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν έδωσε την περασμένη εβδομάδα μια συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Κορριέρε ντέλλα Σέρα».
Αφού απέκλεισε μια ευρεία σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ – άλλωστε ο κ. Πούτιν επανειλημμένα επαναλαμβάνει πως τα σημερινά προβλήματα είναι πρόσκαιρα και προσβλέπει στη συνεργασία με τη Δύση – ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη χώρα μας.
Είπε πως η Μόσχα διατηρεί με την Ελλάδα πολύ στενές ιστορικές σχέσεις και σχέσεις καλής συνεργασίας, για να προσθέσει ότι συνιστά κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού να βρίσκεται σε κάποιες ενώσεις ή ζώνες.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας «σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από
τη ζώνη του ευρώ, αν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να της προσφέρει πολιτική στήριξη και οικονομική βοήθεια», ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε:
«Αναπτύσσουμε σχέσεις με την Ελλάδα ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ή ότι βρίσκεται στην ευρωζώνη. Διατηρούμε με τη χώρα αυτή πολύ στενές ιστορικές σχέσεις και καλής συνεργασίας. Αλλά είναι μία κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού να βρίσκεται σε κάποιες ενώσεις ή ζώνες. Δεν γνωρίζουμε τί θα συμβεί στο μέλλον και κατά συνέπεια θα ήταν λανθασμένο να προσπαθήσουμε τώρα να μαντέψουμε και αντιπαραγωγικό τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την ελληνική οικονομία».
Και προχώρησε ακόμη περισσότερο:
«Για μια οικονομία, όπως η ελληνική, υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες, που προκαλούνται από τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες», συνέχισε ο Ρώσος ηγέτης, απαντώντας σε ερώτημα για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τη θέση της χώρας του. «Δεν μπορούν (σ.σ. οι Έλληνες) να υποτιμήσουν τη δραχμή, δεν έχουν δραχμή, είναι προσδεδεμένοι στο σκληρό νόμισμα, το ευρώ. Έχουν πλήρως ανοιχτά τα σύνορα στα ευρωπαϊκά προϊόντα και οι οικονομίες, που είναι εξαγωγικά προσανατολισμένες, έχουν αναμφίβολα πλεονέκτημα». 
Και επέμεινε στο θέμα των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας λόγω της συμμετοχής της στην ΕΕ:
«Ωστόσο η Ελλάδα λαμβάνει προνομιακή δανειοδότηση, χρηματιστική υποστήριξη από το ευρωπαϊκό ταμείο, έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Yπάρχουν και άλλα προνόμια από την παραμονή στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια». 
Και καταλήγει: «Δεν είμαστε εμείς, που θα αποφασίσουμε, εδώ στη Ρωσία, τί είναι πιο συμφέρον για την Ελλάδα, τι είναι για εκείνη προτιμότερο, θα επαναλάβω ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμα του ελληνικού λαού, σε διάλογο, φυσικά με τους βασικούς εταίρους του στην Ευρώπη». 
Με λίγα λόγια, ο Πούτιν βλέπει τα πλεονεκτήματα, αλλά κάποιοι εδώ στην Ελλάδα όχι.
Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τη στάση του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα. 
Στη Σύνοδο του G-7, στεκόταν πλάι στην καγκελάριο Μέρκελ και οι δυο μαζί δεν σταμάτησαν να μιλούν για τις στενές τους σχέσεις, για τη σπουδαία συμμαχία τους.
«Οι ΗΠΑ είναι φίλη χώρα, ακόμη κι αν έχουμε μερικές φορές διαφωνίες», δήλωσε η κ. Μέρκελ.
«Εταίρο και φίλη» αποκάλεσε την Γερμανία και ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος χαιρέτισε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, δύο «αχώριστων συμμάχων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, αναφερόμενος σε σοβαρά θέματα όπως το ζήτημα της Ουκρανίας. 
«Σε όλα αυτά τα θέματα είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για τη συνεργασία και την ηγεσία της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα. 
Όλοι γνωρίζουν πως οι ΗΠΑ χρειάζονται την Γερμανία έναντι της Ρωσίας και του ουκρανικού προβλήματος.
Και όλοι καταλαβαίνουν πως αυτή τη σημαντική σχέση τίποτε δεν είναι δυνατόν να την διαταράξει.
Συμπέρασμα: Δεν ακούνε τα νταούλια ούτε στη Δύση, ούτε στην Ανατολή…