Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΚΙΤΡΟΥΣ

  Εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος η μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, με επίκεντρο τη Βόρεια Πιερία, όπου βρίσκονται
τα προσκυνήματα της προφορικής παράδοσης και τα αρχαιολογικά τεκμήρια του κηρύγματος και της διελεύσεως του Αποστόλου Παύλου.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου το πρωί, τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Μεθώνης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου. Στην πανήγυρη έλαβε μέρος πολυμελής αντιπροσωπεία της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, με επικεφαλής τον Καθηγούμενο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γρηγόριο. Συλλειτούργησε επίσης και ο Αρχιμ. Γερβάσιος Κούτσουρας.
Να σημειωθεί ότι έξω από τον σημερινό οικισμό της Μεθώνης βρίσκεται το μνημείο διελεύσεως του Αποστόλου Παύλου.
Είναι γνωστό από την ιστορία, ότι Χριστιανισμός στην ευρύτερη περιοχή ανάγεται στην Αποστολική εποχή. Όπως μας πληροφορούν οι Πράξεις των Αποστόλων (κεφ. 17, 14-15), ο Απόστολος των Εθνών, κατά την 2η περιοδεία του, πέρασε από την Πιερία. Σε απόσταση 26-30 χιλιομέτρων βόρεια της Κατερίνης, σώζονται τα μνημεία διελεύσεως της πορείας του Αποστόλου Παύλου.
Ο Απόστολος των Εθνών, ευρισκόμενος στη Βέροια και καταδιωκόμενος από τους Ιουδαίους, έφτασε πεζός μέχρι τις ακτές της Πιερία.
Κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού στον Κολινδρό, διήλθε από το Αιγίνιο και τη Μεθώνη και κατέληξε στο αρχαίο λιμάνι της Πύδνας, όπου επιβιβάστηκε σε εμπορικό πλοίο, με τελικό προορισμό την Αθήνα.
Ο Απόστολος Παύλος έθεσε τις βάσεις της Χριστιανικής Εκκλησίας. Ο Χριστιανισμός έκτοτε αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την περιοχή, όπως μαρτυρούν τα παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στην Αρχαία Πύδνα και στις Λουλουδιές Κίτρους.