Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ανεργοι, ανεπάγγελτοι και συνταξιούχοι στην λίστα εκατομμυριούχων

Άνεργοι, ανεπάγγελτοι, συνταξιούχοι περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στη λίστα των εκατομμυριούχων υπόπτων για φοροδιαφυγή που έχουν καταρτίσει οι οικονομικοί
εισαγγελείς, οι οποίοι και εξέδωσαν αποφάσεις για τη δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, δηλαδή τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους και τις τραπεζικές τους θυρίδες.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιχείρηση κατά της φοροδιαφυγής και κατά της διαφθοράς που ολοκληρώθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς Παν. Αθανασίου, Ι. Δραγάτση και Γαλ. Μπρη, από την οποία ευελπιστούν ότι θα εισρεύσει χρήμα στα δημόσια ταμεία.
Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ελεγχόμενων για φοροδιαφυγή προσέφυγε κατά της απόφασης για δήμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους στο Εφετείο, πλην όμως οι περισσότερες αποφάσεις του Εφετείου ήταν απορριπτικές για τους ενδιαφερόμενους. Ετσι ολοκληρώθηκε η δήμευση της περιουσίας τους, ενώ ταυτόχρονα κλήθηκαν όλοι να δικαιολογήσουν τη διαφορά με τα όσα είχαν δηλώσει στην εφορία με τα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η πρώτη απόφαση για δήμευση περιουσιών υπόπτων για φοροδιαφυγή εξεδόθη στις 9 Ιανουαρίου 2015 (δηλαδή πριν από τις εκλογές) και η τελευταία, που αφορά έναν επιχειρηματία, μόλις προχθές στις 29 Απριλίου 2015.
Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι εισαγγελείς όταν πραγματοποίησαν έλεγχο στον τραπεζικό λογαριασμό της Α. Κ. (σ.σ. τα πλήρη ονόματα των υπόπτων για φοροδιαφυγή βρίσκονται στη διάθεσή του «Βήματος») που δήλωνε άνεργη και ανεπάγγελτη και ανακάλυψαν ότι είχε καταθέσεις 97 εκατ. ευρώ. Το περίεργο στην υπόθεση αυτή είναι ότι η εν λόγω κυρία δήλωνε στη φορολογική της δήλωση επί τρία συνεχή χρόνια 15 εκατ. ευρώ και ενώ εμφανιζόταν άνεργη, ουδείς την ήλεγξε πού τα βρήκε και εάν έκρυβε και άλλα ποσά.
Ο έμπορος Μ. Κ. είχε δηλώσει την περίοδο 1996 -2015 2,5 εκατ. ευρώ και του βρήκαν αδήλωτες καταθέσεις 36 εκατ. ευρώ. Μία άλλη, η Δ. Μ. που εμφανίστηκε ως  νοικοκυρά, δήλωσε  στην εφορία 7 εκατ. ευρώ, αλλά βρήκαν στους τραπεζικούς της λογαριασμούς  23 εκατ. ευρώ και καλείται τώρα να τα δικαιολογήσει. Εως ότου μπορέσει να τα δικαιολογήσει έχουν δημευθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία. Ο έμπορος Ι.Μ. δήλωσε 1,4 εκατ. ευρώ, του βρήκαν 34 εκατ. ευρώ. Ενας άλλος συνταξιούχος από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης είχε δηλώσει στην περίοδο 1996 -2007 4 εκατ. ευρώ και του βρήκαν 12,1 εκατ. ευρώ. Μία ολόκληρη (γνωστή) οικογένεια, δηλαδή πατέρας, μητέρα και δύο κόρες δήλωναν  όλοι μαζί στην εφορία 5 εκατ. ευρώ και βρήκαν σε κοινό λογαριασμό τους  60 εκατ. ευρώ. Ενας άλλος ανεπάγγελτος Μ.Π. δήλωνε 10 εκατ. ευρώ από το 2007 (και ουδείς τον είχε ενοχλήσει). Βρήκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 40 εκατ. ευρώ. Ενας φαρμακοποιός από την Αθήνα, δήλωνε εισόδημα 1 εκατ. ευρώ και βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του 10 εκατ. ευρώ. Η νοικοκυρά Ε.Σ. δήλωνε εισόδημα 35.000 ευρώ και βρέθηκαν σε λογαριασμό της στην τράπεζα 7 εκατ. ευρώ. Δύο αδέλφια, ιδιωτικοί υπάλληλοι (κατά δήλωσή τους) δήλωναν 10 εκατ. ευρώ, βρέθηκαν σε κοινό λογαριασμό 18 εκατ. ευρώ. Μία άλλη κυρία με ασυνήθιστο επάγγελμα (κάτι σαν ρυμουλκός εσωτερικών υδάτων) προσπαθεί ακόμα να δικαιολογήσει τα 18 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της. Η τελευταία δήμευση περιουσιακών στοιχείων έγινε μόλις προχθές σε γνωστό επιχειρηματία (Α. Κ.), ο οποίος κλήθηκε να δικαιολογήσει ένα ποσό αρκετών εκατομμυρίων που βρέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό του.
Συνολικά στους τελευταίους τρεις μήνες οι οικονομικοί εισαγγελείς εξέδωσαν αποφάσεις για 29 δημεύσεις περιουσιών υπόπτων για φοροδιαφυγή. Ο έλεγχος συνεχίζεται.
πηγη: Το Βήμα

http://www.dikaiologitika.gr/