Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Στα σχοινιά στριμώχνουν την Ελλάδα οι ΗΠΑ

Δυσφοριά για το άνοιγμα στην Ρωσία απειλούν πως θα πάρουν τα πακέτα των μελλοντικών επενδύσεων - Τι είπε στον Κοτζιά απεσταλμένος του Σέιτ Ντιπάρτμεντ 

Το μήνυμα από την ΗΠΑ είναι σαφές «με αυτά που κάνετε δένετε πισθάγκωνα την Ευρώπη που θέλει απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο».
Άλλωστε η στάση από της ΗΠΑ από την υπόθεση  Ξηρού έχει αλλάξει προς την Ελλάδα και μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται να είναι η στροφή προς την Μόσχα αλλά και η σκέψη για την υπαγωγή στον BRICS.

Πριν λίγες ημέρες ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ενεργειακά στην Αθήνα ο Αμος Χοχστάιν στις συναντήσεις του με κυβερνητικά στελέχη είπε ακόμη σκληρότερα και συνοψίστηκαν στη φράση: «Αν προχωρήσετε με τους Ρώσους, ξεχάστε οποιαδήποτε επένδυση σχετίζεται με τον αγωγό TAP και όχι μόνο».
Δεν ήταν περίπατος οι συναντήσεις που είχαν ο Νίκος Κοτζιάς, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Παππάς με τον Χοχστάιν. Το μαρτυρούν και οι λιτές έως καθόλου ανακοινώσεις που ακολούθησαν τις συναντήσεις. Στον αντίποδα, η σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής τα λέει όλα. Πολύ περισσότερα μαρτυρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, η ανακοίνωση εκδόθηκε χωρίς συνεννόηση με την κυβέρνηση. 


Ανταγωνιστικό πρότζεκτ

Ο Χοχστάιν κατηγόρησε την Αθήνα ότι υπονομεύει την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία και υποστήριξε με στοιχεία ότι το πρότζεκτ του Turkish Stream είναι ευθέως ανταγωνιστικό στα κυοφορούμενα πρότζεκτ του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου και στις διασυνδετηρίους στις οποίες θα μπορούσε να μετάσχει η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ»,  ο Αμερικανός υποστήριξε ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει με τον ρωσικό αγωγό, ουσιαστικά ακυρώνει τα οφέλη από τη συμμετοχή της στον αγωγό TAP, ενώ υποθηκεύει τη δυνατότητά της να γίνει ενεργειακός κόμβος τόσο μέσω του αγωγού που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν όσο και μέσω σχεδιασμών που θα περιελάμβαναν τον τερματικό σταθμό LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στη Ρεβυθούσα, ο οποίος είναι ένας από τους 13 παρόμοιους σταθμούς που λειτουργούν στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη.

Προειδοποίηση 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Χοχστάιν μίλησε ακόμη για τις δυνατότητες του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), για τις δυνατότητες της Ελλάδας να συνεργαστεί με χώρες όπως η Ουγγαρία για το φυσικό αέριο που περισσεύει, σε συνδυασμό με τον TAP και τις μονάδες LNG. Ειδική αναφορά μάλιστα έκανε στις δυνατότητες του Πρίνου. Το μήνυμα ήταν σαφές και κατέληγε στην προειδοποίηση: «Αν προχωρήσετε με τους Ρώσους, ξεχάστε τις επενδύσεις για τον TAP, για μονάδες LNG και οτιδήποτε άλλο συνδέεται με την ενέργεια».
Από τις απαντήσεις που έδωσαν τα κυβερνητικά στελέχη στον απεσταλμένο του Τζον Κέρι προκύπτει ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να το τραβήξει με τη Μόσχα. 

Επικαλούμενοι το πρωτόκολλο
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν συναντήθηκε με τον Χοχστάιν και έστειλε αντ' αυτού τον Νίκο Παππά. Το επίσημο επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν το πρωτόκολλο, καθώς ο Χοχστάιν δεν είναι υφυπουργός.

Διαβάστε εδώ την συνέχεια