Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

                   Όπως ταίριαζε στον μεγάλο μας λαϊκό μουσικό δημιουργό
ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

Αν έπρεπε με πέντε λέξεις να περιγράψει κανείς το προχθεσινό αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Κατερίνης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννησή του, θα έγγραφε  
 «Μέγας χαιρετισμός στον εθνικό μας μουσικό δημιουργό»

Μέγας χαιρετισμός γιατί η εκδήλωση ήταν μια ιεροτελεστία, άξια μιας προσωπικότητας εθνικής εμβέλειας, όπως είναι αναμφισβήτητα αυτή του Βασίλη Τσιτσάνη.                                                                                                                                 Και το σπουδαιότερο, γιατί το κυριακάτικο αυτό συννεφιασμένο (σύμπτωση) απογευματινό, όλοι οι Κατερινιώτες ήταν εκεί, να απονείμουν φόρο τιμής στο μεγάλο λαϊκό μουσικό δημιουργό.
Οι διοργανωτές σίγουρα έλαβαν σοβαρά υπόψη ότι καλούνται να παρουσιάσουν μια εκδήλωση για ένα σημαντικό γεγονός και τα κατάφεραν. Καταρχήν έπεισαν τον κόσμο να παρευρεθεί την  Κυριακή το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο.  Δεύτερο κάλεσαν για  να μιλήσουν, σπουδαίους ομιλητές, που είχαν άμεση και προσωπική σχέση με το τιμώμενο πρόσωπο. Τρίτο εμπιστεύτηκαν την εκτέλεση και την ερμηνεία των τραγουδιών του Τσιτσάνη, στη μοναδική στο είδος της ορχήστρα  των νεαρών παιδιών του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.

 Ήταν συμβολική και εντυπωσιακή η έναρξη (να σημειωθεί για πρώτη φορά χωρίς χαιρετισμούς και περιττές εισαγωγές) με την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στη γιγαντοοθόνη.
 Κόκκινος βράχος, Αύγουστος του 1983, Αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη. Ο Μίκης  στο χαιρετισμό του αποκαλεί τον Τσιτσάνη δάσκαλο του Χατζηδάκη, του Λοΐζου, του Ξαρχάκου, του ιδίου και πολλών άλλων μεγάλων σύγχρονων συνθετών, ενώ στο τέλος αποθεώνονται από τον κόσμο όταν τραγουδούν μαζί το « Μια μανούλα αναστενάζει»
Ακολουθούν τραγούδια από τα καταπληκτικά παιδιά της Ορχήστρας Νέων Δίου, όπου μαζί με τους ερμηνευτές Φιλιώ Σέρβου, Αλέξη Ηλιάδη, Νίκο Μπίνο και την καθοδήγηση  του μαέστρου Νίκου Πατρή, ερμηνεύουν τα ωραιότερα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. Ανάμεσα στα τραγούδια ο ηθοποιός Κώστας Μυστακίδης διαβάζει με μοναδικό τρόπο αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιώργου Λιάνη.

Οι ομιλητές παρεμβαίνουν ο καθένας με το δικό του ρόλο. Ο Γιάννης Καζταρίδης, Δ/ντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και συγχρόνως φιλόλογος και συγγραφέας, παρουσιάζει με ιδιαίτερα γλαφυρό και συνοπτικό τρόπο το βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Λιάνη, «Τσιτσάνης, αιώνιος καλπασμός»
Ο Στέλιος Καραγιώργος, καλλιτεχνικός Δ/ντής του μουσείου Τσιτσάνη στα Τρίκαλα, και στη συνέχεια ο Θεόφιλος Αναστασίου, συγγραφέας και επιμελητής της έκδοσης «Άπαντα Τσιτσάνη» μίλησαν ο καθένας για το αντικείμενό του και έδωσαν μοναδικά στοιχεία και πληροφορίες για τη ζωή και το έργο  του μεγάλου συμπατριώτη τους.
Το αποκορύφωμα η στιγμή του συγγραφέα Γιώργου Λιάνη, ο οποίος βαθειά συγκινημένος από την ατμόσφαιρα της εκδήλωσης και τη συμμετοχή του κόσμου, μίλησε από καρδιάς και εκτός κειμένου.
Ξεκίνησε με τις αναμνήσεις του στην Πιερία. Τον Πιερικό και τον Ηρακλή, όταν ήταν ποδοσφαιριστής. Με την επίσκεψή του στο Δίον με την Ειρήνη Παπά και τον Παντερμαλή.  Με  την πρόσφατη γνωριμία του με την Ορχήστρα Νέων Δίου και τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρη Παπαχρήστο στην τηλεοπτική εκπομπή «Στην υγειά μας» και πρότεινε συνεργασία με το φεστιβάλ των Πρεσπών και βέβαια μίλησε για την προσωπική του  σχέση και άποψη για  το Βασίλη Τσιτσάνη λέγοντας.
 « Για μένα  ο Βασίλης Τσιταάνης είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης της λαϊκής μας μουσικής και μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Μεγαλύτερος των μαθητών του, Μάνου και Μίκη, μεγαλύτερος των προπατόρων του Μάρκου, Μπάτη, μεγαλύτερος των συγχρόνων του Καλδάρα, Παπαϊωάννου και λοιπών. Γιατί ο Βασίλης Τσιτσάνης εκτός των άλλων, υπήρξε ένας εκσυγχρονιστής μισόν αιώνα νωρίτερα από όλους στην τέχνη του .Ένας εκσυγχρονιστής  που δεν πιάστηκε στις δαγκάνες του «δέοντος και του ωφέλιμου» Διέσχισε τις πιο δύσκολες εποχές του ελληνισμού στον προηγούμενο αιώνα, Κατοχή και Εμφύλιο.  Τις εξέφρασε καίρια και με καλπασμό έφυγε μακριά, αναζητώντας το νέο, το φρέσκο, το φανταστικό, το εξωτικό, αλλά και το δίκαιο και το κοινό. Πραγματικά, αυτό το παιδί από τα Τρίκαλα είχε στα σπλάχνα του τον Προμηθέα, Και παρά τις μεγάλες και κοφτερές μοναξιές της ζωής του, ποτέ δεν έσβησε αυτή η σπίθα από μέσα του»

Η ομολογουμένως από όλους εντυπωσιακή και όμορφη εκδήλωση, την οποία συντόνισε με μοναδικό τρόπο ο δημοσιογράφος Περικλής Χατζηγιάννης, έκλεισε με την «Συννεφιασμένη Κυριακή» το τραγούδι σύμβολο του Βασίλη Τσιτσάνη που τραγούδησαν όλοι μαζί, ορχήστρα, ερμηνευτές  και κόσμος.
Με ένα μακρύ χειροκρότημα προς όλους τους συντελεστές  έπεσε η αυλαία της εκδήλωσης. Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μεγαλύτερο έλληνα μουσικό δημιουργό, Βασίλη Τσιτσάνη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Ζήσης Ζάννας, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ δήμου Κατερίνης, Άκης Παυλίδης, ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ, Γρηγόρης Παπαχρήστος, η πρόεδρος του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, Μαρία Γκριμούλα, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Λάμπρου, ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης Μενέλαος Τερζόπουλος.
Να σημειώσουμε ακόμα μία φορά ότι διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη.
  Συνδιοργανωτές, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του δήμου Κατερίνης και το βιβλιοπωλείο Νέστωρ.
Χορηγοί, Hotel Mediterranian Village & Olympus Pellet